懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

爺爺剛剛過身了,係笑喪,但我而家懷孕中可以出席嗎?咁啱出殯嘅日子係農曆七月,自己想去,但又擔心會影響到bb

大宅

2021勳章

1201Lemon 發表於 20-8-17 23:36
爺爺剛剛過身了,係笑喪,但我而家懷孕中可以出席嗎?咁啱出殯嘅日子係農曆七月,自己想去,但又擔心會影響 ...

最好唔好啦

公爵府

2021勳章

唔會去……情緒起伏得大對你自己同胎兒都唔好……有心相信你爺爺係知道的。

男爵府

2021勳章

爺爺剛剛過身了,係笑喪,但我而家懷孕中可以出席嗎?咁啱出殯嘅日子係農曆七月,自己想去,但又擔心會影響 ...

如果擔心,可以請教下農曆7月有咩加強保護措施可以做。
如果決心不參與,相信你的家人也會明白和諒解。
人生苦短,他朝君體也相同。
傾聽自己心聲吧。

大宅

多謝各位意見,其實仲15/16 緊,自己係想去嘅,雖則話爺爺係笑喪,但始終大酒店都多五湖四海嘅朋友,加上係行基督教儀式,所以都同老公商量緊

別墅

我早兩個星期都面對過差不多問題,親戚喪禮,本來打算出席,我自己同先生都唔介意,不過反而擔心老人家/主人家點睇,結果事前都問一問長輩,可能基於各種考慮(粗身大勢、疫情、傳統)覺得我還是不好出席,所以最後無去

禁止訪問

牛年勳章 2021勳章

大宅

Yamamama 發表於 20-8-18 04:42
我早兩個星期都面對過差不多問題,親戚喪禮,本來打算出席,我自己同先生都唔介意,不過反而擔心老人家/主 ...

反而我屋企果邊想我出席,而老公果邊就唔想,一嚟疫情二嚟都擔心

男爵府

2021勳章

自己家人走送佢最後一程唔需要驚,我會照去,始終最後一次見之後先人就化塵土

大宅

如果唔去會令自己遺憾的話,就去啦
但要避開人多的地方,以及做足安全措施
大肚婆的磁場較弱,所以建議提前睇下有無可以預防的野
唔怕一萬只怕萬一

大宅

christyfungfung 發表於 20-8-18 08:55
如果唔去會令自己遺憾的話,就去啦
但要避開人多的地方,以及做足安全措施
大肚婆的磁場較弱,所以建議提前 ...

因為要去大酒店加上係農曆七月嘅關係,加上大肚婆氣場弱啲嘅關係所以都擔心如果出席咗,但反而招惹咗啲嘢返嚟先後悔仲煩,到時都唔知點算

別墅

1201Lemon 發表於 20-8-18 07:45
反而我屋企果邊想我出席,而老公果邊就唔想,一嚟疫情二嚟都擔心

如果基督徒儀式其實都係追思悼念,思念返已故親人,唔使擔心咩鬼神禁忌問題,我反而會去,始終都咁親
不過我都明白要顧及老公家人感受,實在不易,起初我話要去,我奶奶都好介意,要小心處理

大宅

始終係嬪儀的地方,小心D
老人家好忌呢D,如果要去的話要做足消毒

別墅

虎到金來勳章

我自己就唔會啦

大宅

我之前6丶7月都係咁不過冇去到,始終太多禁忌加上疫情嚴重,小心為上。

珊瑚宮

2021勳章

唔好去啦

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

1201Lemon 發表於 20-8-18 07:45
男家有意見就唔好去

大宅

NemoDory 發表於 20-8-18 16:33
男家有意見就唔好去

同結婚果時一樣,乜都要跟佢哋意思,唔係第時有咩事就會比人話,反而自己屋企果邊就無乜所謂唔想我難做

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

1201Lemon 發表於 20-8-19 13:26
同結婚果時一樣,乜都要跟佢哋意思,唔係第時有咩事就會比人話,反而自己屋企果邊就無乜所謂唔想我難做
...
免老公難做
日後自己多說話聽
bb 有事就賴外家呀

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至