自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開頭我都覺得天台係唔應該上鎖,因為火警起上黎好危險,但原來個天台係連頂樓一齊賣,仲要成億,咁算係私人地方呀,如果我唔鎖,咁萬一有條友走上黎跳樓我層樓咪變凶宅,好冇保障喎,所以買樓真係有好多黑色地帶

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

剛剛食飯時睇電視見到、我話如果我係業主、在門口會裝個CCTV及玻璃箱、放條鎖匙在裏面、如果需要就打爛玻璃箱取出開門、做人要過得自己過得人、天台上鎖不能開太不安全、凡事總有個解決方法~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

我無詳細看,但如果人地用咁多錢黎買埋個天台,應屬私人地方黎

wcpcelia    發表於 20-8-20 15:24

伯爵府

大力大力 發表於 20-8-19 21:04
剛剛食飯時睇電視見到、我話如果我係業主、在門口會裝個CCTV及玻璃箱、放條鎖匙在裏面、如果需要就打爛玻璃 ...
但係而家消防條例都話唔俾鎖,我估你講呢個方法投訴果個住客都未必接受

珍珠宮

raicherry 發表於 20-8-19 21:00
開頭我都覺得天台係唔應該上鎖,因為火警起上黎好危險,但原來個天台係連頂樓一齊賣,仲要成億,咁算係私人 ...

我覺得投訴果條友好煩,話就話要求頂樓門唔上鎖係for有日如果要走火警啫,咁佢梗係3日唔埋又上去推度門睇下人地有冇鎖啦,如果我係頂樓業主我覺得好滋擾,一陣成棟樓其他人又得閒無事走上黎推門,仲有如果唔鎖係咪肯定唔會有人走入去先,八卦係人既天性,d無聊人見門冇鎖走入去行下八下咁點,業主咁貴買個天台特式戶番黎結果成棟樓既人都可以自出自入

OM123321    發表於 20-8-20 16:54
mimi199188    發表於 20-8-19 21:51

伯爵府

迷你人 發表於 20-8-19 21:11
我無詳細看,但如果人地用咁多錢黎買埋個天台,應屬私人地方黎!

...
係私人地方,但而家話私人地方都唔俾鎖,我係業主一定接受唔到

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我呢度20年樓,同隔離都係舊樓,天台都係連頂樓賣。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

raicherry 發表於 20-8-19 21:16
但係而家消防條例都話唔俾鎖,我估你講呢個方法投訴果個住客都未必接受
...

係囉,消防條例都話咗唔比用鎖匙開的鎖。
裝一推即響爆全座樓的防盗閘門囉。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

raicherry 發表於 20-8-19 21:16
...

一人讓一步吧~

如果真係燒死人、而困在天台樓梯、真係比人告到破產~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

珍珠宮

raicherry 發表於 20-8-19 21:17
係私人地方,但而家話私人地方都唔俾鎖,我係業主一定接受唔到

播緊的時候我做緊嘢無專心聽。
好似聽到投訴人話查過,賣得千幾尺比買家,唔係賣晒個天台,所以更加無理由鎖。唔知我有無聽錯。

子爵府

回覆樓主:

咁複式連天台係点?住客另有樓梯上?

別墅

raicherry 發表於 20-8-19 21:00
開頭我都覺得天台係唔應該上鎖,因為火警起上黎好危險,但原來個天台係連頂樓一齊賣,仲要成億,咁算係私人 ...

真係有好
有唔好

大宅

白毛毛 發表於 20-8-19 21:24
播緊的時候我做緊嘢無專心聽。
好似聽到投訴人話查過,賣得千幾尺比買家,唔係賣晒個天台,所以更加無理由 ...

我都係聽到咁,但唔肯定。其實係咪劃番1000幾尺畀佢咪得,劃開一邊,佢宜家千幾呎錢買4000呎(好似)。如果唔係複式單位,應該做到,條樓梯係屋外。

珍珠宮

cnicky 發表於 20-8-19 21:32
我都係聽到咁,但唔肯定。其實係咪劃番1000幾尺畀佢咪得,劃開一邊,佢宜家千幾呎錢買4000呎(好似)。如 ...

有無講成個天台有幾大?
如果根本唔係買咗成個天台,按理係無權鎖,最多圍同鎖佢買咗果千幾尺。

子爵府

回覆樓主:

我都係咁諗,圍返個位用嚟做公家就算,上到天台無話個位要几大,自己地方再圍返加隻門唔比人入囉

大宅

回覆樓主:

又幾奇怪

男爵府

回覆樓主:

點解起樓時唔cut小小位用來作逃生樓梯用?業主買埋天台當然係私人地方,所以日後買樓都要睇清楚頂層的逃生門。

琥珀宮

剛剛食飯時睇電視見到、我話如果我係業主、在門口會裝個CCTV及玻璃箱、放條鎖匙在裏面、如果需要就打爛玻璃 ...

但好多人將私人物品放天台,就咁比人上去又唔安全喎

大宅

好方法

首頁

尾頁

跳至