懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛踏入高齡好不容易懷上人生第一胎,宜家先8week,咁耐以嚟日日作嘔作悶,好似得一次係真正嘔得出,日日都有反胃感覺,但胃口都算正常,又頭暈又眼花,好似神不守舍咁,日日好似好攰唔願郁咁,好彩今個月因疫情關係成個8月唔洗返工,我真係唔知自己身體返唔返到工點解其他孕婦陀得咁輕鬆咁,我就好似生不如死咁,呢種感覺好恐怖

大宅

bobo0223 發表於 20-8-20 19:29
剛踏入高齡好不容易懷上人生第一胎,宜家先8week,咁耐以嚟日日作嘔作悶,好似得一次係真正嘔得出,日日都有 ...

唔係啊,呢度好多媽媽都係嘔到7彩
我都嘔左4個月先食得返嘢㗎

大宅

個個人反應唔同,有人話反應大代表陀得穩呀!

我之前都日日作嘔作悶,又腰痛又暈又無力到20週先舒服返啲!咁岩頭幾個月果段時間有疫情可以WFH,每日都係屋企奄奄一息咁過!

到開始feel到有胎動又覺得bb健康就好喇!辛苦都值得!多數過左12週就開始好啲架喇!加油呀!

別墅

回覆 bobo0223 的帖子

我同你一样嘔到死
今日覆診
医生教我去Watson pharmacy 買條sea band 戴,你叫pharmacy 教你點戴!按住个穴位的!

我今日7w3
终於食倒小小飯!
太神奇了

大宅

Doublecove 發表於 20-8-20 20:23

我同你一样嘔到死

我係反胃作嘔作悶,根本嘔唔出先辛苦,日子真係好難捱

別墅

siudimsum 發表於 20-8-20 19:37
個個人反應唔同,有人話反應大代表陀得穩呀!

我之前都日日作嘔作悶,又腰痛又暈又無力到20週先舒服返啲! ...

我鍾意你句奄奄一息咁過呀我12W前都係咁,日日作嘔又嘔唔出,成日肚餓又食唔落,食完又頂住作嘔,肚餓又作嘔。

以前去韓國做野3日+埋都無瞓到10個鐘,返到香港補睡返半日就無事,朋友都話我係鐵打的。12W前真係你講咁日日奄奄一息,10分鐘行落地鐵站落車5分鐘行返公司,返到去好似就往生咁...寄嗰10件8件貨之後會靈魂出竅,總之每日都好似擔完泥咁

別墅

剛踏入高齡好不容易懷上人生第一胎,宜家先8week,咁耐以嚟日日作嘔作悶,好似得一次係真正嘔得出,日日都有 ...

瞓多啲,飲吓檸檬有氣梳打水,少食多餐。
孕早期係特別辛苦,但好快捱過~加油!

珍珠宮

孕媽媽真係好偉大

大宅

大家咁話啦

仲成日好擔心BB生長速度唔知正唔正常

大宅

大家咁話啦

大宅

啱啱開始嘅時候係辛苦少少,但陀穩咗之後加上開始感覺到bb 係肚入邊郁,仲會同自己有交流嘅時候果種開心嘅感覺令自己忘記哂開頭有幾辛苦,如果無乜胃口或者反胃可以試吓飲檸檬水,蕃茄湯都得,我之前無特別鍾意食話梅之類嘅口立濕,唔知點解啱啱有咗果時好想食,食咗又好似對反胃作嘔口淡淡有啲幫助,所以頭三個月都有食少少

大宅

知足的快樂 發表於 20-8-20 22:06
大家咁話啦

係啊!我擔心到差不多要一星期去照超音波一次

大宅

係呀,我都好辛苦先捱過日日嘔嘅日子,真係嘔到懷疑人生。好羨慕人地乜都無事,情緒都會變得唔好,一嘔就覺得自己好慘。仲會驚BB無心跳,擔驚受怕。

但到依家我18w,感受到BB胎動,感覺很奇妙,之前嘅辛苦都會忘記晒。

加油呀,媽媽真係唔易做。我成日同BB講,記得錫媽咪多啲

大宅

12週至18週到就會情況有改善
當你去覆診照超聲波,見到佢好努力成長,就乜辛苦都唔係問題
加油媽媽,對自己同bb好, 唔好諗辛苦, bb會知架

伯爵府

明白你感受。
你不孤單呀~我陀我仔10個月內,
最多最多得中間2個月叫正常食瞓,
其他時間唔係呢個問題就個個問題,
問題多到唔單止99懷疑,連我媽都懷疑
覺得我點解咁麻煩架……
我真係日日以淚洗面做人。
但係唔駛驚,攞d勇敢黎,母子必定平安。加油。

別墅

我初初都只係反胃作嘔作悶
之後就嘔出實物

大宅

我依家29.5w 仲嘔緊,都慣咗。
只要bb健康就ok. 仲有10w就可以吾再嘔,唯有頂住。

男爵府

你諗下有反應即BB成長緊, 好快過, 加油

複式洋房

係呀 好恐怖...有左先知原來懷咁辛苦...我以前仲成日諗古代人有左都爬山耤田...有左頭4-5個月 好似係到等死咁 眼 耳 鼻 都唔係正常功能 點解人地好似好輕鬆 仲要晚晚去十幾次厠所

洋房

我都胃口大變 又反胃 成日頂住好脹
而家7w多 好多人話12w就好d
尋日第一次產檢 有件唔開心嘅事發生
醫生發現到我右邊卵巢有個7cm的水"long" 一聽完簡直係成個人單哂😣
現在只能觀察 好無助😔
最壞嘅打算就要做微創
想問吓各位準媽媽 有冇聽過類似的經歷
我上網睇咗好多話12w會細返
但係真係好驚 好擔心😢

首頁

尾頁

跳至