論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我每3個星期左右便會叫姐姐去賣一次.
1. 因環保
2. 雖則只有唔夠10蚊, 但我比返2-3蚊佢入她袋等佢都開心吓
3. 其餘几蚊入亞仔saving box.

昨天佢放假後返來同我講, 佢話佢同鄉話唔得ga係犯法, 搞到我e家d 報紙放晒係度佢唔敢去賣.

請問有無人知佢不是在街執, 有證據係家用的(因全屬同一or 二份報社的) 如果真係police 拉佢, 我會話係我叫佢攞去賣的, 咁有無問題呢? 唔該晒

複式洋房

我工人都咁樣同我講, 話會犯法喎, 佢仲話之前有工人咁做而比差人拉左..佢話賣時同我一齊去咁就唔會有問題,
我都想知道如果係僱主叫工人去賣, 咁係咪唔犯法呢 ?

大宅

我都係,樓下就是回收掂,點算犯法呀,當工人去掟垃圾,我地都係支持環保.

侯爵府

我每次都係叫工人幫手拿去舖頭, 之後佢就會打道回府, 我老公就負責買賣

大宅

佢都係咁同我講叫有個人同佢一齊去賣, 佢只係做跑腿, 不可以做收$一part!

有無d 有法律常識的mami 可以答我呢!

原帖由 SSM 於 09-6-2 13:55 發表
我工人都咁樣同我講, 話會犯法喎, 佢仲話之前有工人咁做而比差人拉左..佢話賣時同我一齊去咁就唔會有問題,
我都想知道如果係僱主叫工人去賣, 咁係咪唔犯法呢 ? ...

大宅

畀面勳章

以下係僱傭條例裏面所講既, 睇下幫吾幫到你?

問1.5 我可否指派傭工為其他人士工作或擔當家務以外的職責?
答 不可以。僱主如指派傭工為簽證上指定的僱主以外的其他人士工作或指派傭工擔當家務以外的職責, 即屬違反《入境條例》的規定, 可能會被檢控。

賣報紙肯定係家務以外的工作.

原帖由 縉媽 於 09-6-2 13:45 發表
我每3個星期左右便會叫姐姐去賣一次.
1. 因環保
2. 雖則只有唔夠10蚊, 但我比返2-3蚊佢入她袋等佢都開心吓
3. 其餘几蚊入亞仔saving box.

昨天佢放假後返來同我講, 佢話佢同鄉話唔得ga係犯法, 搞到我e家d 報紙放晒 ...

禁止訪問

大宅

咁我明白了
原帖由 晟媽 於 09-6-4 14:40 發表
以下係僱傭條例裏面所講既, 睇下幫吾幫到你?

問1.5 我可否指派傭工為其他人士工作或擔當家務以外的職責?
答 不可以。僱主如指派傭工為簽證上指定的僱主以外的其他人士工作或指派傭工擔當家務以外的職責, 即屬違反《入境 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我只係叫佢丟落環保箱咋, 我樓下有, 近過攞去賣.

首頁

尾頁

跳至