興趣嗜好

跳至
[種植] 虎尾蘭

首頁

尾頁

大宅

我想將虎尾蘭分盤,但係有好粗嘅根部,可以切斷嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔切開點分盆?

大宅

1209yoyo 發表於 20-8-24 12:15
唔切開點分盆?

我已經將呢個位切開咗,唔知會唔會C

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我自己無整過
暫時唔好淋水住,等到切口乾身,應該冇問題,我見我阿媽分咗好多盆

大宅

1209yoyo 發表於 20-8-24 16:14
我自己無整過,
暫時唔好淋水住,等到切口乾身,應該冇問題,我見我阿媽分咗好多盆 ...

Oh 淋咗水Tim, 怕佢無水會C, 原來要等佢乾身,再有下次試吓先,但都多謝晒你!

大宅

carolleungchan 發表於 20-8-24 21:13
Oh 淋咗水Tim, 怕佢無水會C, 原來要等佢乾身,再有下次試吓先,但都多謝晒你!
...

我直接由盆中連根取出來,再移入新盆中種下.成功的.

大宅

nail2015 發表於 20-8-25 18:41
我直接由盆中連根取出來,再移入新盆中種下.成功的.

因為佢越嚟越大棵,之前已換大盆,唔夠一年佢又新長新一棵出嚟,所以將佢哋分盆

大宅

carolleungchan 發表於 20-8-25 23:35
因為佢越嚟越大棵,之前已換大盆,唔夠一年佢又新長新一棵出嚟,所以將佢哋分盆
...

我也是,所以要分盆,D根我儘取到多少就取多少。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

請問這個是不是2周淋一次水?每次是要加水到盆底出水嗎?謝謝!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

mcdullyiu 發表於 20-10-15 10:14
請問這個是不是2周淋一次水?每次是要加水到盆底出水嗎?謝謝!

係呀,差不多2週一次,每次淋到盆底有水

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

carolleungchan 發表於 20-10-15 11:08
係呀,差不多2週一次,每次淋到盆底有水

唔該晒。因為收到這盆花。但我完全不懂種花 。另想問問我可以用蒸餾水淋花嗎?還有這種要施肥嗎?謝謝。

大宅

mcdullyiu 發表於 20-10-15 11:15
唔該晒。因為收到這盆花。但我完全不懂種花 。另想問問我可以用蒸餾水淋花嗎?還有這種要施肥嗎? ...

蒸餾水我未試過吖,施肥都要,虎尾蘭好粗生,好容易種

珍珠宮

carolleungchan 發表於 20-10-15 18:53
蒸餾水我未試過吖,施肥都要,虎尾蘭好粗生,好容易種

唔該晒你!

珍珠宮

回覆樓主:

樓主。我想請教一下。請問葉尖這樣變黃是不夠水?還是晒太陽太多?還是其他原因呢?謝謝

首頁

尾頁

跳至