自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請各位幫幫手!我公司結業遣散費個度應該有數萬元!但佢比我入文件得返萬幾蚊!上網睇過對沖資料但唔太明白!想搵人指點下我!呢個時勢結業已經慘依家個遣散費仲得咁少!想搵人幫幫手解釋下老闆真係對沖完係有機會比原本既遣散費小?先謝謝你們(emoji)

珍珠宮

正常對沖完一定係少。

假設遣散費原本要比10萬你,但計返公司之前幫你供左5萬MPF

公司最後只需要比5萬遣散費你就得

hungng    發表於 20-8-22 16:38

男爵府

https://www.hkbea.com/html/tc/calculator-long-service-payment_main.html

遣散費計算

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

leung@gmai 發表於 20-8-22 13:21
請各位幫幫手!我公司結業遣散費個度應該有數萬元!但佢比我入文件得返萬幾蚊!上網睇過對沖資料但唔太明白!想 ...

唔係太明你講幾萬蚊,但入文件得返萬幾蚊?可否講清楚啲?

複式洋房

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-22 14:18
唔係太明你講幾萬蚊,但入文件得返萬幾蚊?可否講清楚啲?

例如我本應有5萬蚊遣散費!但最後佢比我個遣散費得萬幾蚊!佢話對沖左就係得萬幾蚊

珍珠宮

回覆樓主:

對沖舉 : 如果公司要賠返十萬蚊畀你, 可能佢只需要賠現金三萬 其餘七萬在你mpf戶口取出, 呢七萬蚊要等一段時間 ,銀行會直接出信畀你。 錢唔會少咗,總數一樣係十萬。不過七萬根本係重你自己嘅mpf戶口取出

複式洋房

mcs74 發表於 20-8-22 13:31
正常對沖完一定係少。

假設遣散費原本要比10萬你,但計返公司之前幫你供左5萬MPF

好灰呀

男爵府

leung@gmai 發表於 20-8-22 14:24
例如我本應有5萬蚊遣散費!但最後佢比我個遣散費得萬幾蚊!佢話對沖左就係得萬幾蚊
...

因為係你MPF 入面公司果筆都計遗散?扣除後都唔夠要補多萬余比你先夠數?

伯爵府

...

因為你有4萬蚊mpf 係僱主供款,依家你可以向強積金公司申請拎番果筆供款出黎。

伯爵府

回覆 leung@gmai 的帖子

公司會先付你遣散費,然後從你MPF户口提取番公司供款部分或遣散金額,whichever lower.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

其實比遣散費有2種方法, 你顧主應該揀咗喺你MPF戶口做對沖, 咁我想問你係簽收咗萬幾蚊? 有冇同你講已經申請向強積金戶口對冲返餘數比你?其實佢應該仲會幫你申請响強積金戶口做對冲餘下嘅三萬幾出嚟, 不過呢條數由強積金公司比你,要成個月後先收到, 所以最终你係會收到五萬, 如果唔足五萬差額僱主仲要再比返你。

珍珠宮

leung@gmai 發表於 20-8-22 14:26
好灰呀

係嫁,因為當時推出MPF要僱主個個月幫員工交咁多梗係無人想啦,所以整個對沖比僱主,等佢地去接受MPF。

唔記得林鄭定財爺提過對沖問題,如果實施左僱主就無得對沖了。可能社會太動蕩,好多野未黎得切整。

男爵府

之前係公司都要計遣散費比員工,咁我問MPF(AlA)公司做法。

公司要係last day 的兩個月內支付遣散費(全部)。然後公司要填一份表格向AlA索取對沖,表格內要員工簽名以證明取回遣散費,並連同supportings(例如:簽收遣散費及支票copy)寄回AlA,AlA就會計數。

例如:
公司支付了遣散費$10 萬比你,而你MPF的僱主供款部分有7萬,公司將收到7萬對沖。

公司支付了遣散費$10 萬比你,而你MPF的僱主供款部分有12萬,公司將收到10萬對沖,而剩下的2萬將會留在你在AlA的MPF戶口。

複式洋房

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-22 14:29
其實比遣散費有2種方法, 你顧主應該揀咗喺你MPF戶口做對沖, 咁我想問你係簽收咗萬幾蚊? 有冇同你講已經 ...

係呀!我簽左萬幾數!但佢冇講話佢申請左強積金公司攞埋2萬幾比我!咁我係咪直接問佢係咪申請左咁等強積金公司比我?

珍珠宮

leung@gmai 發表於 20-8-22 14:53
係呀!我簽左萬幾數!但佢冇講話佢申請左強積金公司攞埋2萬幾比我!咁我係咪直接問佢係咪申請左咁等強積金公 ...

係呀,你要追佢,因為申請抵消呢個動作係由僱主做,如果佢唔幫你做你就攞唔到個差數,當然呢舊錢都係屬於你因為已經响強積金戶口入面,但唔申請抵銷嘅話就要65歲退休先可以拎囉!

別墅

係呀!我簽左萬幾數!但佢冇講話佢申請左強積金公司攞埋2萬幾比我!咁我係咪直接問佢係咪申請左咁等強積金公 ...

以我理解係筆遣散費係公司要出比你先,佢再向強積金公司拿返僱主部分的供款(要你簽文件比佢至拿到),僱主唔會知你果部分的累積金額喎。

珍珠宮

如果最後僱主話已經同強積金公司申請咗,你可以直接打去強積金公司問究竟顧主係咪已經申請咗做咗手續,因為最終寄回差額票比你嘅係強積金公司。

當你收到強積金公司張票條數,加僱主比你條數如果不足五萬,其實個差額你仲可以追前僱主, 不過有啲僱主好衰唔係咁容易追到囉!

複式洋房

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-22 15:02
如果最後僱主話已經同強積金公司申請咗,你可以直接打去強積金公司問究竟顧主係咪已經申請咗做咗手續,因 ...

想問~係咪問公司有冇幫我申請強積金對沖餘額既遣散費?定係叫抵消強積金對沖餘額遣散費?個名其實叫乜?原諒c9仔乜都唔識 謝謝解答

別墅

leung@gmai 發表於 20-8-22 15:20

想問~係咪問公司有冇幫我申請強積金對沖餘額既遣散費?定 ...

對沖有兩種做法
1)公司先俾全數遣散費俾你先 再用你d簽收同payment proof 問強積金公司攞返佢供既部分黎對沖(以現價計再最多都係攞哂,一定唔可以攞你供既部分)

2)公司同強積金公司講宜家要俾遣散費你(例如5萬蚊) ,強積金公司會同雇主講你既戶口最多可以對沖幾多錢你 (計法同上面一樣,例如3萬),咁雇主同強積金公司就會分別俾2萬同3萬俾你..

明白嗎? 你宜家最好聯絡返強積金公司佢地係咪出緊票俾你!

珍珠宮

leung@gmai 發表於 20-8-22 5:20

想問~係咪問公司有冇幫我申請強積金對沖餘額既遣散費?定 ...

你打去你間強積金公司熱線,同佢講想查下顧主有冇做強積金對沖手續,你話係退款比顧員,問佢哋收到顧主申請未,幾耐有支票會比你等等。

有問題再問我,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至