0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩個月大BB,最近呢個星期每晚3點後開始食飽放落床仔就喊,而且唔理佢可以喊到塊面變紫色,尋晚仲要喊到噴泉式咁噴返啲似水嘅奶出來,噴到成面都濕曬,好彩一直有坐係床邊睇住,唔係濁親都唔知。真係擔心佢養成壞習慣要抱住先肯訓,我已經抱到有媽媽手了!BB好抗拒包包被或者包住手嘅睡袋。
但好奇怪佢日頭係廳訓餐桌椅架車仔又無問題,食飽乖乖自己訓,伊伊呀呀扮喊幾聲,唔理佢就自己玩,望夠望累周圍就自己訓!係夜晚突然呢幾晚開始每晚如是,之前都乖乖食飽就訓,仲自己開始戒夜奶,不過一時時,多數仲要起身食夜奶!

有冇遇過類似情況嘅媽媽,你地有咩建議可以教教我,謝謝🙏

複式洋房

回覆樓主:

我也有一樣情況。我BB個半月但夜晚唔肯自己瞓,哄佢瞓左先放落床到唔得,一落床就爆喊,我現在要抱住佢坐係床一齊瞓。不過會有危險所以四面保護好先敢。但朝早就點瞓到肯。我已經一個星期無覺好瞓(emoji)

大宅

回覆 tobey_1115 的帖子

我都係呀明明之前好地地食飽自己就訓,突然呢個星期變成咁,唔知點做先可以令佢肯乖乖係床訓!

大宅

MOON1029 發表於 20-8-22 13:28
兩個月大BB,最近呢個星期每晚3點後開始食飽放落床仔就喊,而且唔理佢可以喊到塊面變紫色,尋晚仲要喊到噴 ...

建議盡量少用餐桌椅架車仔訓
Bb會訓得唔好
習慣咗
會影響大個之後睡眠質素
我日頭放bb 係餐桌椅大約一至兩小時
(哂下太陽同清醒時比佢訓下)

包披要一出世就要包
Bb先會習慣被包
包住訓先有安全感先唔易扎醒

建議無時無刻都放去bb 床
等佢習慣下
我囡未夠兩個月都介都緊夜奶
可以訓到五六小時

大宅

回覆 Jan1021 的帖子

包被我放棄左,而家包返已經唔得了之前訓覺一路都係擺房張床,係呢個星期佢突然夜晚一擺落床就喊,唯有轉去廳張餐桌椅訓,媽媽手抱得耐真係頂唔順!

複式洋房

Jan1021 發表於 20-8-22 16:03
建議盡量少用餐桌椅架車仔訓
Bb會訓得唔好
習慣咗

我到想用包被。不過唔知點解開住冷氣丫B到出汗,搞到出晒紅點點。
衫到係著一件薄衫就算。所以包被用唔到。
我之前到係一半時間車仔,一半時間床(emoji),現在到轉左瞓床。但係丫仔一到夜晚張床好似有鬼咁。一落去就大喊。之前丫仔入醫被醫院介左夜奶,但這段時間耐唔耐要扭返。

大宅

兩個月大BB,最近呢個星期每晚3點後開始食飽放落床仔就喊,而且唔理佢可以喊到塊面變紫色,尋晚仲要喊到噴 ...

黃昏唔好訓,畀佢玩多d ,趴多D,做多d運動,最後支奶食飽d, 拉長d訓覺時間。

床仔旁邊開小夜燈,畀d安全感佢,
喊要抱唔好等太久,2個月仲細,好需要抱抱,不過有時都要同佢講,媽媽累一齊訓覺休息,睡醒媽媽再同你玩,再開d音樂,拍patpat等佢訓。

男爵府

回覆 MOON1029 的帖子

哽親 奶.扫奶後要打直抱四個字呀

大宅

回覆 erikaka 的帖子

除左趴趴其他都做齊,完全唔畀面哭到癲咁細個可以趴係度玩啦?我驚壓親佢唔敢亂比佢趴係度。

大宅

回覆 arjarnbuddha 的帖子

有掃好風先擺低佢訓,我抱半個鐘㗎

大宅

MOON1029 發表於 20-8-22 19:23

除左趴趴其他都做齊,完全唔畀面哭到癲咁細個可以趴係度玩啦?我驚壓親佢唔 ...

2個月可以練趴撐抬頭,
做多d當運動,另外順便教佢轉身,
當運動消耗精力

大宅

Love to dream睡袋解決咗我依個煩惱 你可以試吓

大宅

回覆 kay126kay 的帖子

我有一個呀,著身還0k,著埋手就喊到癲

大宅

等我試下先,消耗下佢體力

大宅

如果Bb夜晚無緣故咁喊,可能係絞肚痛,通常3個月後自己會好。呢段時間係辛苦D。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

bb飲奶未能落隔會唔舒服扭計,要掃到風抱多15分鐘先好放低

大宅

回覆 anjaco 的帖子

之前我都係咁以為,仲買左吳得物次比佢食左兩次無乜效果。而家堅持每晚沖完涼食奶前按摩度仔,佢扭曲身體谷到喊嘅情況少左好多!呢次我覺得佢可能安全感問題,或者我之前抱慣佢入睡!而家想佢嘗試下自己入睡!

大宅

回覆 Ltg 的帖子

有呀,通常掃到er之後再抱半個鐘先擺低的!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

可能唔夠安全感開少少音樂及裝夜光燈,再係佢旁邊坐多一陣先慢慢行開。

大宅

回覆 Ltg 的帖子

呢啲都有佢突然癲左一星期,今晚又變返乖啦,而家靜靜咁自己訓緊,我唯一改變左係11點果餐奶係房開住床鈴喂,喂完掃風呆坐半個鐘再擺佢落床,佢醒醒地都變返好平靜自己慢慢訓著了!

首頁

尾頁

跳至