網購天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

2024年龍年勳章

九陽 不愧係國內大牌子, 真係見到效果 ,唔用唔知原來d水系甘 污糟

flower9    發表於 20-9-21 10:46

男爵府

我用咗呢隻超過十年,就算依家都係十幾廿蚊人民幣,買咗一批過濾芯備用,隔幾個月就換一次過濾芯。平時就隔一星期拆過濾芯出嚟,用百潔布省下過濾芯表面,將污糟及鏽漬省走,洗乾淨又可再用,直至省至條過濾芯幼咗先換 !
幾百蚊名牌我用過,同呢個十幾蚊效果差唔多 ! 因個過濾器開始邊緣輕微漏水,依家我又淘咗一個新過濾器更換,可用番之前買落一批過濾芯 !

侯爵府

好媽媽勳章

smart_lam 發表於 20-8-22 15:57
我用咗呢隻超過十年,買咗一批過濾芯備用,隔幾個月就換一次過濾芯。平時就隔一星期拆過濾芯出嚟,用百潔布 ...
smart_lam,
有Link嗎?
THANKS~
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

公爵府

smart_lam 發表於 20-8-22 15:57
我用咗呢隻超過十年,買咗一批過濾芯備用,隔幾個月就換一次過濾芯。平時就隔一星期拆過濾芯出嚟,用百潔布 ...

我都係用呢 D 平價款,用左幾年先漏水,再買返同款,買落果 D 濾蕊又可以繼續用,我係用砂紙擦個濾蕊,個零月左右換一個蕊~

公爵府

sandy2008 發表於 20-8-22 20:39
smart_lam,
有Link嗎?
THANKS~

我買濾水頭間舖已經冇左,買濾蕊係呢間,有濾水頭賣

fu至内容₴slJHcXrlVhk₴到(emoji)τao寶(emoji)或掂击链街https://m.tb.cn/h.VEMpDEr?sm=5237c5 至瀏lan嘂..【通用水卫士安只之星富有友JN15水龙头净水器好一生家用陶瓷滤芯】

侯爵府

好媽媽勳章

MiuMiuLi 發表於 20-8-22 22:46

fu至内容₴slJHcXrlVhk₴到(emoji)τao寶(emoji)或掂 ...

Thanks~
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 20-8-22 22:37
我都係用呢 D 平價款,用左幾年先漏水,再買返同款,買落果 D 濾蕊又可以繼續用,我係用砂紙擦個濾蕊,個 ...

估唔到你同我遭遇都一樣喎!

男爵府

sandy2008 發表於 20-8-22 20:39
smart_lam,
有Link嗎?
THANKS~

Link ↓

http://shorturl.at/afANS

sandy2008    發表於 20-8-23 19:32

男爵府

MiuMiuLi 發表於 20-8-22 22:46

fu至内容₴slJHcXrlVhk₴到(emoji)τao寶(emoji)或掂 ...

呢款透明外罄其實幾靚,望落現代化好多,但弊在逞到入面濾芯,如果見到少少污漬,我怕我唔敢用嚟煮食!? 始終睇看不到為乾淨,心理上會好好多! 只要保持每次用水前,開一至兩分鐘就已經安心 !

公爵府

smart_lam 發表於 20-8-23 02:04
呢款透明外罄其實幾靚,望落現代化好多,但弊在逞到入面濾芯,如果見到少少污漬,我怕我唔敢用嚟煮食!? 始 ...

一樣 ,我唔想見到個污糟濾蕊,所以都係買冇透明,貼出黎果間我係買濾蕊,佢果舖得透明款 ~

未買呢 D 濾蕊瀘水頭之前,我係用果 D 細細個一次性果種,之後計下數,其實濾蕊呢 D 重划算,又應該濾得更乾淨~

男爵府

MiuMiuLi 發表於 20-8-23 10:08
一樣 ,我唔想見到個污糟濾蕊,所以都係買冇透明,貼出黎果間我係買濾蕊,佢果舖得透明款 ~

...

冇錯,同你諗法一樣 !

我覺得用咗過濾器後,長期使用電熱水煲,煲內少咗好多沉積物,唔使用檸檬酸清潔水煲劑 ! 雖然人體係需要吸收適量金屬物質,但鐵鏽太多都唔係一件好事,加上我棟樓喉管較舊多雜質,過濾過飲用比較放心,始終飲用經過濾水喉水,及煲滾過後比飲樽裝水有益 !

公爵府

smart_lam 發表於 20-8-23 10:24
冇錯,同你諗法一樣 !

我覺得用咗過濾器後,長期使用電熱水煲,煲內少咗好多沉積物,唔使用檸檬酸清 ...

初初買果陣,有諗過透明可以睇到個濾蕊污唔污糟,知道幾時擦下佢,但真係接受唔到見到 個污糟濾蕊 ,所以買冇透明

其實用落就知道睇唔到根本冇關係,出水細咗就自然識拆個濾蕊出黎擦下佢,擦完之後出水又大又順返,感覺 D 水好似又乾淨咗好多,心情舒服晒

男爵府

MiuMiuLi 發表於 20-8-23 10:38
初初買果陣,有諗過透明可以睇到個濾蕊污唔污糟,知道幾時擦下佢,但真係接受唔到見到 個污糟濾蕊 :zombie ...

冇錯,我都係見佢水細咗,就得閒拆出嚟洗刷下 !

男爵府

AMY884260 發表於 20-8-22 14:04
九陽 不愧係國內大牌子, 真係見到效果 ,唔用唔知原來d水系甘 污糟

我都係用呢款

珍珠宮

smart_lam 發表於 20-8-23 10:45
冇錯,我都係見佢水細咗,就得閒拆出嚟洗刷下 !

怎知水龍頭是否適合安裝?

男爵府

sochui 發表於 20-8-23 12:37
怎知水龍頭是否適合安裝?

一套內有多個接頭,一般規格都多數啱用,但你始終都要自己量度下較穩陣 !

珍珠宮

smart_lam 發表於 20-8-23 15:05
一套內有多個接頭,一般規格都多數啱用,但你始終都要自己量度下較穩陣 !

裝後,出水慢很多嗎?

珍珠宮

smart_lam 發表於 20-8-23 15:05

最後,買了

翡翠宮

sochui 發表於 20-8-24 07:42
最後,買了

我昨晚買咗小米,有超濾膜之中佢最平,仲跟4個芯,¥149香港包郵,用埋券我只用咗¥130;格力要¥199只跟1個芯。
https://u.jd.com/rxtm4Z

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-8-24 08:14
我昨晚買咗小米,有超濾膜之中佢最平,仲跟4個芯,¥149香港包郵,用埋券我只用咗¥130;格力要¥199只跟1 ...

我70人仔,兩芯。
其實我已裝了3m的濾水器,今次只在冇濾水器出水龍頭加一個基本濾水裝置

首頁

尾頁

跳至