自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

求意見,謝謝你

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

學校本身對套用嘅軟件有冇要求? 如所有科目都會做線上功課,用不同文件軟件,macbook 會方便過iPad
我家中學生,yr7開始用macbook,剛開始yr10,加埋iPad pro,主要用嚟take notes、畫圖、攝錄製片,但文字功課同zoom上堂,仍然係以macbook 為主力

大宅

中學仲用ipad,梗係macbook啦

子爵府

2021勳章

呀仔中二開始用mac book,不過ipad都有

大宅

2021勳章

我仔y7,MacBook+ipad pro,如只能選其一,選MacBook

寶石宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我小朋友用 MacBook Air
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

of course macbook

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實兩樣唔同野(否則唔需要出兩種product)
例如學校要帶tablet,如果日日帶macbook咪重到喊?(仲有書包wor)
Ipad可以用筆jot notes, macbook唔可以(例如download教材後自己隨手再加手寫notes)
相反ipad又做唔到macbook嘅所有功能

所以建議一係ipad+電腦(家用),一係ipad+macbook (如多design 剪片設計果d,或純粹想型)

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-23 16:08
例如學校要帶tablet,如果日日帶macbook咪重到喊?(仲有書包w ...

多謝大家意見

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

TV8 發表於 20-8-23 15:49
求意見,謝謝你

我女兩樣都有,不過在家用macbook 多,返學用ipad ,macbook 應該好啲

子爵府

PW530 發表於 20-8-23 16:19
我女兩樣都有,不過在家用macbook 多,返學用ipad ,macbook 應該好啲
...

thanks for your message

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

TV8 發表於 20-8-23 16:11
多謝大家意見

唔好客氣
因為阿女岩岩要求ipad買部新(舊嘅用唔到筆),所以佢詳細解釋俾我知分別
佢本身已有舊款ipad加macbook。ipad係中學時一直要用,所以我又有考慮「學校要帶」呢樣野

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

請問我小朋友小一,mac book 好定普通notebook 好?
主要zoom 上堂同google classroom

超級版主

moonmoonbabies 發表於 20-8-23 16:53
請問我小朋友小一,mac book 好定普通notebook 好?
...

小一電腦夠了,又平又夠用,本身未有太多需要,買部平d,部電腦有咩冬瓜豆腐都無咁肉赤
等佢大個,識自己表達點解有需要買macbook至考慮都唔遲

男爵府

2021勳章

Charlotte_mom 發表於 20-8-23 16:08
例如學校要帶tablet,如果日日帶macbook咪重到喊?(仲有書包w ...

中學要帶ipad返學? 一定要買macbook?不能用普通家用電腦/手提電腦?

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

moonmoonbabies 發表於 20-8-23 16:53
...

小一要用Google classroom ,chrome books 會係好選擇,支援所有classroom 有機會用到嘅extensions,家用的話質素好,手提就較為重,但比小朋友用勝在㩒,㩒跌又㩒撞

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我仔不是中四但上課要用Zoom.佢爸爸比左部舊note book 佢.應夠上課和做家課用.

大宅

2021勳章

我女升中四,我只買了部$4,xxx嘅notebook比佢用,部機主要係Zoom class同做功課用,所以夠用就算。

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

bobolam 發表於 20-8-23 17:35
中學要帶ipad返學? 一定要買macbook?不能用普通家用電腦/手提電腦?

可以用普通電腦或notebook , 有啲學校提供ipad 給學生用,所以要帶回校囉,用得ipad 自然會想用macbook,window 和 ios 用平台,軟件有少少分別,所以就少少唔方便。

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 20-8-23 17:10
小一電腦夠了,又平又夠用,本身未有太多需要,買部平d,部電腦有咩冬瓜豆腐都無咁肉赤
等佢大個,識自己 ...

agreed

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊