懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

26/8 果日突然間流啡,係私家睇完照過哂所有嘢都正常,醫生開咗安胎藥,話可以食可以唔食,即日食咗兩粒然後第二日就無食,到今日又再嚟過,又係少少啡色分泌物,由 bingo 到27週一切都正常,但就唔知咩原因突然間流啡,有無媽媽試過有咁嘅情況?

大宅

再睇睇醫生好d。有冇肚痛?我大概28w有試過見到少少暗紅色血加上肚痛,第二日已完全冇事,不過安全起見都有䏲醫生
醫生神色凝重咁不停照個子宮同再做多d Test睇下子宮頸有冇鬆,make sure 冇事先放我走。不如你先打電話去診所睇下洗唔洗再睇多次。

大宅

Bunnygirl 發表於 20-8-29 15:06
再睇睇醫生好d。有冇肚痛?我大概28w有試過見到少少暗紅色血加上肚痛,第二日已完全冇事,不過安全起見都有 ...

多謝呀,無肚痛啊,只係有少少啡,睇開果個醫生今日休息,所以去咗公立醫院,醫生照完照聲波同睇咗宮頸一切正常,但就唔知咩事流啡

別墅

1201Lemon 發表於 20-8-29 15:18
多謝呀,無肚痛啊,只係有少少啡,睇開果個醫生今日休息,所以去咗公立醫院,醫生照完照聲波同睇咗宮頸一 ...

我陀兩胎都試過 第一胎十幾同廿幾週都流啡 都搵唔到原因 每次流完就拎幾日假瞓床抖
到第2胎起初話胎盤低 到差唔多20週時流過一次 照左都無野
最尾兩個小朋友都健康出世(emoji)

大宅

Im747girl 發表於 20-8-29 15:35
我陀兩胎都試過 第一胎十幾同廿幾週都流啡 都搵唔到原因 每次流完就拎幾日假瞓床抖
到第2胎起初話胎盤低 ...

見到你咁講個心都定少少,啱啱入院果時勁驚,因為好似準備要生咁,但我又無痛無盛,醫生話驚我有機會穿水嘅話就要即刻生,好彩最後無事,依家留院一晚觀察就ok ,希望可以順順利利啦

別墅

1201Lemon 發表於 20-8-29 15:38
見到你咁講個心都定少少,啱啱入院果時勁驚,因為好似準備要生咁,但我又無痛無盛,醫生話驚我有機會穿水 ...

我個陣去睇自己婦科醫生 佢話唔係流到好似period 咁既血量都唔使太擔心
同埋而家fee到胎動架麻,mon住啲胎動
Bb有郁都唔太驚 放心放心 bb一定會痴實媽媽(emoji)

大宅

記得臥床!我連續兩日都冇起身(除去廁所同冲涼)。

大宅

我頭3個月流過少少啡 去私家check左 話未陀隱 有塞藥 無流嗰日都照用藥 醫生都話用唔用藥都得嘅 因為唔係流得多 用左一星期 之後就無事啦醫生叫我瞓床兩個星期 我唔係廿四小時瞓 但都盡量休息多啲 唔好拎重野 同mou低

加油

大宅

Im747girl 發表於 20-8-29 15:41
我個陣去睇自己婦科醫生 佢話唔係流到好似period 咁既血量都唔使太擔心
同埋而家fee到胎動架麻,mon住啲 ...

多謝你,食咗藥已經無流了,不過醫院話入得去都要留一晚觀察,入院前拎咗啲分泌物去,醫生拎埋去驗,但都係一切正常,唯有返去自己小心啲,啱啱入到醫院嘅時候好似要準備即時生咁,嚇到我心都離一離

大宅

Bunnygirl 發表於 20-8-29 17:32
記得臥床!我連續兩日都冇起身(除去廁所同冲涼)。

知道,但有時訓得耐坐骨神經勁痛,不過已經過咗一大半,好快就可以見到Bb

大宅

msbella 發表於 20-8-29 18:21
我頭3個月流過少少啡 去私家check左 話未陀隱 有塞藥 無流嗰日都照用藥 醫生都話用唔用藥都得嘅 因為唔係流 ...

其實由發現自己有咗開始已經一路放假放到而家,之前一路都無事,唔知點解依家先嚟流啡

大宅

我都係唔知咩原因 不過我估係因為我抱大女 (4個月到) 但係我知到有咗已經少咗好多抱 我又有諗過會唔會係笑得激動得滯定係因為食咗龍眼呢?有人話有咗初期唔可以食 因為我都冇特別做啲咩粗重野 我都冇返工 通常喺屋企 所以我留咗少少啡之後 (發現咗兩次) 喺屋企行路都唔夠膽行得咁快 完全冇抱過個囡~不過醫生話你一切正常都唔使擔心嘅

大宅

msbella 發表於 20-8-29 23:53
我都係唔知咩原因 不過我估係因為我抱大女 (4個月到) 但係我知到有咗已經少咗好多抱 我又有諗過會唔會係笑 ...

我都估緊會唔會係前日飲咗豆漿嘅關係所以咁,因為自從26號第一次流之後老公已經唔比我煮飯,平時食完飯係屋企行半個鐘都停埋,而家唯有係飲食果邊再小心啲啦,連想返外家睇下我隻狗阿媽都話搭車驚櫈親,所以唔比返

大宅

1201Lemon 發表於 20-8-30 06:33
我都估緊會唔會係前日飲咗豆漿嘅關係所以咁,因為自從26號第一次流之後老公已經唔比我煮飯,平時食完飯係 ...

咁你豆漿有冇飲熱㗎?我上一胎都成日飲豆漿 宜家都有飲 不過飲熱嘅 不過每個人體質唔同 都係再小心啲如果好似坐小巴嗰啲咁櫈真係唔得喎!如果你擔心嘅話而家唔好行住 我上胎都係三十幾週先開始 特登行黎行去 37週之後點行都唔驚啦 bb都ready出世

大宅

msbella 發表於 20-8-30 15:20
咁你豆漿有冇飲熱㗎?我上一胎都成日飲豆漿 宜家都有飲 不過飲熱嘅 不過每個人體質唔同 都係再小心啲:fort ...

豆漿第一次飲熱嘅,之後果次嗌凍嘅,外賣送到嚟已經唔凍,啱啱入院果時比醫生嚇親,以為我當日就要生,仲問埋我幫唔幫Bb 打強肺針,因為Bb 而家出世嘅話肺功能未成熟,所以建議我打咗先,但問題係我bb係我肚入邊好安全,胎位宮頸各樣都正常,完全無要提早出嚟嘅跡象,所以最後都無打,到尋日朝早見到個年紀大少少著嘅醫生制服唔同啲有助產士跟住嘅醫生嚟巡房,我再問多佢一次使唔使打,佢幫我分析打同唔打分別,又話我一切正常嘅話其實唔打都得,只要返屋企休息下就得,其他後生果啲醫生反而叫我打,好彩無打到

大宅

1201Lemon 發表於 20-8-31 12:55
豆漿第一次飲熱嘅,之後果次嗌凍嘅,外賣送到嚟已經唔凍,啱啱入院果時比醫生嚇親,以為我當日就要生,仲 ...

你嗰間咩醫院嚟冇事冇幹梗係唔打啦!你仲要得二十幾週

大宅

msbella 發表於 20-8-31 15:53
你嗰間咩醫院嚟冇事冇幹梗係唔打啦!你仲要得二十幾週

我係瑪加烈啊,所以好彩最後無打到,無事無幹都唔想搞到Bb

首頁

尾頁

跳至