自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有人知這階段能代家中長者取覆診藥嗎?只是一般的三高藥物,診所電話不是無人接聽就是沒法接通,謝謝

男爵府

等待黎明 發表於 20-8-31 14:02
請問有人知這階段能代家中長者取覆診藥嗎?只是一般的三高藥物,診所電話不是無人接聽就是沒法接通,謝謝
...

應該可以

伯爵府

可以呀, 我媽上個月都叫工人姐姐代取藥, 好似去登記 counter同職員講就得

珍珠宮

虎到金來勳章

等待黎明 發表於 20-8-31 14:02
...

先打過電話過去講聲,佢會話你知當日幾點鐘去到邊個房揾姑娘,去到唔需要去登記處登記,直接去姑娘度,姑娘會比藥單同預約紙你,先去預約下一次時間,跟住去藥房攞藥,要帶老人家身份證,老人家如果唔係全免嗰種記得帶錢。。

如果唔返去覆診嘅話,會將上一次佢攞嘅藥,全部再比一次你,無多無少。

我上星期剛剛幫我老媽係瑪嘉烈醫院無趁取藥。。

複式洋房

回覆樓主:

謝謝你們,6月份前試過代取不過之後取消了,原來現在又可以代取很好,不過預約取藥電話實在太難打,要不停再試,唔該晒

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

前致電相關專科查詢做法

複式洋房

回覆樓主:

我剛剛接通電話,不過對方說能代取只能給格離中的長者,好亂呢…

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

可以.打番去覆診診所..同姑娘講就可以..我都偷雞拎咗兩次..四月拎咗一次..但到七月中..疫情更加嚴峻...加上住正疫區..又有幾個老人家走咗..所以診所都畀多一次...
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

可以呀,之前幫媽子改期,姑娘話可以拎佢hkid copy到醫院拎覆診紙同藥

複式洋房

回覆樓主:

我是打去診所問,不過不是姑娘聽而是位大叔,還說能不能取不是佢說而是先見醫生再說,差啲比佢激死,講多兩講又話只供隔離人士,我諗明天再打去,睇下搵唔搵到姑娘問清楚

首頁

尾頁

跳至