自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

喺facebook見到,所以幫手share, 希望樓主同貓貓盡快團聚。
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157523289076099&id=751936098

極度焦急無奈之下的廣告一則, 附可觀酬金, 請朋友們幫忙諮詢與share.

本人在港有兩隻愛貓, 十分疼愛與珍惜她們, 原本計畫在二月relocate去歐洲的時候跟隨我一起, 卻因為一些難堪與無力的human factor而被動擱置。
隨著Covid-19之後的世界lockdown, 我到今年夏天才有機會再返港處理愛貓事宜。
終於在反反覆覆中接回愛貓且完成所有身體檢查以及出口手續後, 在機場辦理登機才知道儘管有入境資格,

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

但香港作為出發地卻是被目的地政府封鎖的。

目前無論政府部門還是航空公司效率都遠遠不及疫情之前, 愛貓的文件已經做完又做, pet-friendly的酒店/service apartment 已經換到沒的再換, 為此所有浪費的機票/額外的支出已經累積消耗了HKD200K plus, 人的情緒也因為反覆的太多而非常崩潰。

現在本人需要先飛去英國再入境歐洲才能避免香港為初始出發地不被許可這個障礙, 而英國獨立於歐盟的法律規定寵物不能隨人在客艙飛行, 只能經行李艙/貨倉。
我的家人與親友都包括我自己都不希望在辛苦這麼久後接受貓兒們飛行李艙的風險。

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

出發去英國的機票卻在未來一個月只剩下今天有機位(14/9)和5/10,為了再避免未來歐盟內有可能重新設定的travel restrictions, 所以本人只能非常不捨卻不得不飛今天僅有的航班。

故, 想在未來兩週, 徵兩名擁有歐盟公民身分(荷蘭優先)的熱心, 愛動物的人(一人願意飛兩次也可以接受), 在有酬勞的情況下可以幫我把貓兒們帶回歐盟任何目的地(荷蘭優先)。

酬勞: 若本自身有意回歐順便者, 1000歐元/人
若本身並無意回歐當是一份差事者, 2200歐元/人
若本身並無意回歐當是一份差事一人前後飛兩次者, 3500歐元/人

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

所有機票/limited travel expense 本人會全數cover。

希望這則廣告能給已經過度精神緊張的我帶來一些希望。有任何人有興趣請務必PM我。當然, 無論如何焦急, 依然會諮詢熱心人基本背景與條件。
謝謝大家。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果check in時或入境時唔俾隻貓上機入境,或者中途出意外點算? 希望d貓可以快d 返番去主人身邊。

珍珠宮

granja 發表於 20-9-14 15:10
如果check in時或入境時唔俾隻貓上機入境,或者中途出意外點算? 希望d貓可以快d 返番去主人身 ...

好似好高危好多風險

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔知有冇理解錯,但照睇,求助者本身可出入該歐洲國同香港,自己帶猫飛返去就可以解決,還掂佢都預左酬勞人士飛2轉,回程位人士嘅隔離時間都一樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好唔明,由别人做有咩分别?

唔通歐盟公民就可帶貓坐人客倉,
而非行李倉???

珍珠宮

感覺有啲伏
竉物上機點都入行李倉,除私人飛機除外

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢自己就飛走先,所以搵人幫佢Hand-carry貓貓上機?動物可以入客倉的咩?係咪導盲犬先可以架?入境隻貓唔使檢疫咩?

男爵府

我覺得似運毒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁麻煩既事,又唔係多錢,又唔知隻貓入面有d 咩

大宅

Protea 發表於 20-9-14 16:44
佢自己就飛走先,所以搵人幫佢Hand-carry貓貓上機?動物可以入客倉的咩?係咪導盲犬先可以架?入境隻貓唔使 ...

某d航空公司同國家係容許pets in cabin,但我唔明點解佢唔自己來回噤帶?就算要隔離我覺得都值得,好過假手於人!同埋佢可以問下寄cargo?我估揾到cargo寄既機會率一定大過揾人帶

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢啲已經唔係好唔好心嘅問題。
好明顯係有啲嘢佢唔講,貪個少少酬勞可能抱憾終生,貓主做返正常途徑合法合理咁將寵物送回自己身邊啦!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

蛋豬 發表於 20-9-14 16:57
某d航空公司同國家係容許pets in cabin,但我唔明點解佢唔自己來回噤帶?就算要隔離我覺得都值得,好過假 ...

外國某d國家可能得,但香港起飛邊間airline得呀?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Protea 發表於 20-9-14 17:00
外國某d國家可能得,但香港起飛邊間airline得呀?

去荷蘭應該係klm

伯爵府

有古怪

wcpcelia    發表於 20-9-17 15:57

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

granja 發表於 20-9-14 17:06

去荷蘭應該係klm

荷航原來香港上機都得咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

bestgood 發表於 20-9-14 16:44
我覺得似運毒
同感。點知隻動物或個籠有冇做過手腳?
其實任何情況下,都唔應該幫陌生人保管行李或帶行李過關。

公爵府

Protea 發表於 20-9-14 17:10

荷航原來香港上機都得咩?

而家應該仲得。

首頁

尾頁

跳至