自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

昨晚朋友約出來食飯,他說決定年尾移民英國,聽到有點突然及不太開心,他的理由是為下一代及阿爺政策而要移民,細問有沒有預備衣食住行計劃,都是說過到去才算,見步行步,只要留到5年拿到居住權加多一年可以入籍,但要考試,我問他有必要嗎?放棄哂過到去重頭開始,他打算由底做起,又問他英國一定適合你一家人住?或許他能捱過,我叫他如果撐不住就立即回來.
我不知真正定居英國是如何,我覺得太冒險了.他認為值得搏.

水晶宮

要走不用留。

遠走他鄉,有d人係可以平平穩穩地生活下來。你睇佢各樣嘢未必好過在香港,但佢可能覺得開心d。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Kennedyjason 發表於 20-9-19 01:05
昨晚朋友約出來食飯,他說決定年尾移民英國,聽到有點突然及不太開心,他的理由是為下一代及阿爺政策而要移民, ...

你應該叫佢點都要撐住,唔好放棄。

否則佢又要驚亞爺政策,又要擔心下一代。

傻豬仔    發表於 20-9-22 07:38
逸逸不敗    發表於 20-9-19 22:26
kckammy    發表於 20-9-19 11:09

用戶要求終止服務

牛年勳章

朋友嘅嘢,只要撐佢就夠!支持佢嘅決定,信任佢嘅能力,任何時候,佢有須要,就出嚟幫吓佢~

未經許可,請勿轉載

伯爵府

自由選擇,人地覺得值得就得啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

大把呢d勇字行頭既人! 由佢喇
放下自在

子爵府

Kennedyjason 發表於 20-9-19 09:05
昨晚朋友約出來食飯,他說決定年尾移民英國,聽到有點突然及不太開心,他的理由是為下一代及阿爺政策而要移民, ...

而家真係好多人話走就走,毫無計劃…

hungng    發表於 20-9-20 17:49
alice0606    發表於 20-9-19 13:46

子爵府

人生係佢嘅,既然佢有勇氣去過新生活
作為朋友梗係支持

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

人各有志,不用唔開心啦!

侯爵府

又冇話一定岩定錯,自己揀一個鐘意生活嘅方式去生活啫,唔走嘅人可能會睇到外國唔好嘅一面有所擔憂,但走嘅人可能會覺得唔走擔憂仲多,各有睇法,就算同一地方,唔同人去到都可能有唔同待遇,好難千篇一律話好定唔好
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

畀面勳章

我會鼓勵佢,唔試下點知邊度好。
反正留係度咁擔心,千其唔好叫佢留低,費是第時有咩唔順就賴你

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

九七回歸前,我有親戚一家四口移居多倫多,普通打工仔,子女很細,一家從未去過多倫多,只知冬天很冷,幾十年過去,生活起伏高低,子女已經成長,日子都係咁過,當中甜酸苦辣,得失寸心知

珍珠宮

Kennedyjason 發表於 20-9-19 09:05

long vocation

Hea幾年返, 過到去做基層, 體力勞動

睇佢捱得幾耐

為下一代更要留港, 去被人歧視咩

男爵府

大家都相識三十多年啦,的確不捨得,但他的選擇他的生活,只能祝福他.他一定會捱過.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Kennedyjason 發表於 20-9-19 09:25
大家都相識三十多年啦,的確不捨得,但他的選擇他的生活,只能祝福他.他一定會捱過. ...

作為朋友,只能夠這樣,祝福他

珍珠宮

nerolibaby 發表於 20-9-19 09:17
而家真係好多人話走就走,毫無計劃…

新生代金句: 唔理啦

隔離地產版有個貼, 話空姐間套房, 間到上東張,損失慘重

唔用腦suffer 下預左, 後生仔個term 體驗生活麻

體驗完自己孭, 幾年後返黎restart 過由零開始

伯爵府

好媽媽勳章

Kennedyjason 發表於 20-9-19 09:25
大家都相識三十多年啦,的確不捨得,但他的選擇他的生活,只能祝福他.他一定會捱過. ...

睬!做乜假設人哋覺得係「捱」,可能係開開心心迎接新生活呢?心態好重要。

香港高薪厚職,也可以覺得「捱」得好辛苦。做低下工作,可能是體力勞動,應付到,生活開心,又未必覺得自己是「捱」,不用擔心,祝福你朋友吧!

別墅

好似買樓咁
自己決定自己負責

伯爵府

回覆樓主:

去試下佢就知味道

其實個個國家一樣有有錢人,普通人, 有人撈得好,有人撈唔掂,睇命水

唔明啲人覺得住外國就一帆風順,其實鬼佬歧視華人同香港人歧視大6人眼光都一樣,覺得我地講埋啲怪口音英文,大家又文化差異

伯爵府

茶木 發表於 20-9-19 09:33
去試下佢就知味道

其實個個國家一樣有有錢人,普通人, 有人撈得好,有人撈唔掂,睇命水

利申: 我住外國多年,讀書+結婚, 因為真係無咩發展機會,回流番黎香港多年

首頁
12345...16

尾頁

跳至