心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

[size=18.005px]關愛基金將向低收入家庭新來港定居人士,發放一次性1萬元津貼,預計合資格受惠人數約20萬3千人,涉及公帑超過21億元。 本身是關愛基金專責小組主席的勞工及福利局局長羅致光在記者會說,申請人年齡須於2021年3月31日前年滿18歲,在2021年3月31日前單程證來港定居未滿7年,並須通過經濟審查,例如已通過經濟審查的綜援人士、獲醫療費用減免或獲學生資助的人士等

[size=18.005px]未係公民就可以享有福利,呢D咪係香港囉...係第二D國家,未係公民係無我享福利,[size=18.005px]關愛基金根本派錢比[size=18.005px]新來港定居人士...攞住我地比的稅去派比佢地D無交稅人士...真不公平...

[size=18.005px]如果佢地唔適應香港咪回家鄉住囉...就好似你去到英國,唔合適咪返香港囉,不過唔知香港有無改例...

男爵府

Macusmama 發表於 20-9-21 17:03
關愛基金將向低收入家庭新來港定居人士,發放一次性1萬元津貼,預計合資格受惠人數約20萬3千人,涉及公帑超 ...

痴X線!!

cocoyang    發表於 20-9-23 17:29
Macusmama    發表於 20-9-22 15:08

珍珠宮

carmanmiu 發表於 20-9-22 12:27
痴X線!!
佢地好識落黎生仔攞著數..我地本地香港人交足稅就係比呢D人...未係公民都攞到...如果無我地香港人交稅,你地唔使指望有錢囉...

禁止訪問

珍珠宮

andrianlky 發表於 20-9-22 22:52
嬲呀!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
無計,即係鼓勵D 人黎夕D,攞我地D福利

珍珠宮

回覆樓主:

派一萬事少,有d可能真係低收入,疫情下幫助下咁。

我最反感反而係黎港一年已經可以申請綜援,呢條數先come計

珍珠宮

mcs74 發表於 20-9-28 00:58
派一萬事少,有d可能真係低收入,疫情下幫助下咁。

我最反感反而係黎港一年已經可以申請綜援,呢條數先com ...
係NEWS睇到,有D仲話唔知係咪落黎香港住係錯的....講真無人迫你落黎住架,神經病就回卿下醫病啦...落黎只為福利,呢D咪無為社工交稅...只取JETSO...

珍珠宮

Macusmama 發表於 20-9-28 10:13
係NEWS睇到,有D仲話唔知係咪落黎香港住係錯的....講真無人迫你落黎住架,神經病就回卿下醫病啦...落黎只為福 ...

呢班人係過分,無d貢獻仲呀支呀左

不過我覺得都不能忽視係邊個出賣港人利益,政黨高官都好有問題,係佢地為呢班人爭取的福利,到左福利處,社工呢d階層都係,教曬佢地班人點拎到最大福利,點申請,又幫佢地。香港由上而下侵蝕緊香港,我估都無幾多個地方係咁,香港係好特別的城市

珍珠宮

mcs74 發表於 20-9-28 10:50
呢班人係過分,無d貢獻仲呀支呀左

不過我覺得都不能忽視係邊個出賣港人利益,政黨高官都好有問題,係佢地 ...
最衰係批佢地D窮個班黎香港...如果帶錢黎香港投資又唔同,我知有一個村好似叫德朗,全部新移民人士...無8成都有9成個D取福利的人...

全無貢獻的賊...偷香港D福利,好衰又CHEAP...

珍珠宮

Macusmama 發表於 20-9-28 11:00
最衰係批佢地D窮個班黎香港...如果帶錢黎香港投資又唔同,我知有一個村好似叫德朗,全部新移民人士...無8成都 ...

審批權係英國同中國係97回歸前已經傾好左,假設d福利唔係越黎越好,都無人會申請落黎又唔做野啦!以前d新移民其實好多都肯做野,係宜家果d唔洗仲聲大夾惡。

好多條公屋邨都係新移民多

珍珠宮

mcs74 發表於 20-9-28 11:09
審批權係英國同中國係97回歸前已經傾好左,假設d福利唔係越黎越好,都無人會申請落黎又唔做野啦!以前d新 ...
唉,仲之而家見到D都係衰新移民,一黎就攞我地福利...我地係有交稅的...

禁止訪問

珍珠宮

bettykung189 發表於 20-9-28 22:48
真係覺得佢地唔洗做,仲好過我地呢d邊番工邊照顧屋企...
咪係...我地捱餐死...又要做工,煮飯,做家務...買野...特別係單親,樣樣一個人搞...

係TV訪問中有個落黎唔夠幾年就衰到講: 唔知帶埋亞個仔女落黎香岩唔岩.
大佬,無人叫你落黎架...係你犯賤落黎搶錢,搶福利,搶屋...

禁止訪問

珍珠宮

bettykung189 發表於 20-9-30 14:00
回覆 Macusmama 的帖子

yesyes次次睇親就嬲,講到好似好慘咁,咁唔好落黎咪得囉
係呀,講到甘委屈佢地...痴痴地架...我地比左D稅,唔知去哂邊,仲有無咩我地可以好似佢地甘攞到盡...

禁止訪問

珍珠宮

bettykung189 發表於 20-9-30 14:25
咪去哂佢地度囉,仲有d冇咩用既基建...

其實我唔係話反對佢地黎香港,但至少都有d貢獻,真係落黎做野,養起自 ...
你講得岩,我地打工仔,係香港人,因為經濟唔好,唔夠擔生,怕養唔起...佢地又唔係帶住幾仟萬黎香港住...只識落黎生多些仔女,取政府福利唔咪唔洗囉...

自己養唔起就咪Q生啦...攞納稅人錢去生仔過好的生活...

佢地一家5口唔做工,收入好過我地D打工仔,天天SHOPPING買野,飲茶,我地打工仔,好日唔無時間去...係因為工作忙到PK...

佢地間直係賤人,死返大陸住啦...

無錢養唔好生, 一個都算仲要生甘多條PK出黎...

大宅

Macusmama 發表於 20-10-5 10:45
你講得岩,我地打工仔,係香港人,因為經濟唔好,唔夠擔生,怕養唔起...佢地又唔係帶住幾仟萬黎香港住...只識落 ...

呢個就係香港特區政府嘅特色?特事特辦日日放佰幾個人落來?搶錢搶屋搶工作搶福利?香港大勢己去冇啦!!!

珍珠宮

StellaIp0706 發表於 20-10-7 23:47
呢個就係香港特區政府嘅特色?特事特辦日日放佰幾個人落來?搶錢搶屋搶工作搶福利?香港大勢己去冇啦!! ...
無法啦...我地打工仔交稅仲可憐....益哂啲落黎香港個D攞終援的大陸人.

複式洋房

真係太唔公平

首頁

尾頁

跳至