論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔該我想問,工人11月完約,唔再同佢簽新約,到時比佢人工,半張機票之外,係咪要比多14日人工佢,佢話果14日人工係補返兩年假期人工.佢一來我已經一個月放足4日期,紅日,係有薪架,咁點解仲要比返14日假期人工?唔明???
<br><br>

子爵府

BK Milk勳章

chinatea 發表於 20-9-21 18:24
唔該我想問,工人11月完約,唔再同佢簽新約,到時比佢人工,半張機票之外,係咪要比多14日人工佢,佢話果14日人工 ...

跟據香港勞工法例,外傭第一年及第二年,各有7日有薪大假,所以你要比番14日人工佢。
https://www.1823.gov.hk/tc/faq/how-many-days-of-paid-annual-leave-should-be-granted-to-an-employee-can-an-employer-make-payment-to-an-employee-in-lieu-of-annual-leave

外傭每星期係有1日有薪休息日,所以你係應該比休息日人工。

至於機票,一個合約,僱主係要提供一張來回(一程來,一程回)機票比工人。你諗下你之前比過D乜,冇比就要補番比佢。

好好了解勞工法例吧!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 ada_fung 的帖子

明白哂,佢11月尾完約,我唔簽佢啦,我讓比朋友,朋友媽媽中風,所以我叫佢轉去朋友道做,不過佢又講唔到做咩要比多14日人工,佢講到一舊舊咪要上來問,其實而家唔洗返鄉下架啦,新約都可以接住,咁機票我都係比埋錢啦.唔該哂~~
<br><br>

首頁

尾頁

跳至