自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企部飛利浦用左5年終於退役,
各位有冇有線嘅吸塵機推介一下阿? 好似唔多見有討論.
之前都睇過無線吸塵機, +-0果D 但又怕容量細, 清潔會好麻煩, 好似都係有塵袋 方便D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

以前用有線miele,用咗十幾年終於壞咗換dyson

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Miele, 但少用了,,,因買了無線正負零

大宅

竇漪房 發表於 20-9-23 22:31
以前用有線miele,用咗十幾年終於壞咗換dyson
哇,, 呢個牌子好貴WO~

wcpcelia    發表於 20-9-24 10:17

大宅

kerotan 發表於 20-9-23 22:39
Miele, 但少用了,,,因買了無線正負零
+-0 普通模式吸力唔會太弱咩?? 平時開咩MODE 吸多阿?

男爵府

lc2086 發表於 20-9-23 22:08
屋企部飛利浦用左5年終於退役,
各位有冇有線嘅吸塵機推介一下阿? 好似唔多見有討論.
之前都睇過無線吸塵機, ...

national 好耐用

侯爵府

2024年龍年勳章

lc2086 發表於 20-9-23 22:48
+-0 普通模式吸力唔會太弱咩?? 平時開咩MODE 吸多阿?

都係用最低嘅第一度, 當普通掃地ok
一年開miele 一兩次大吸

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

lc2086 發表於 20-9-23 22:47
哇,, 呢個牌子好貴WO~

唔係你想像中咁貴的,平嘅款二至三千有一部,已經吸力好好,用十幾差唔多廿年,除開一年百幾蚊抵到爛啦!

好過你買部幾百蚊用兩年又冇力㗎啦!

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我7年前改用 Rainbow 吸塵機,貪佢可吸床褥塵蟎

大宅

竇漪房 發表於 20-9-23 23:49
唔係你想像中咁貴的,平嘅款二至三千有一部,已經吸力好好,用十幾差唔多廿年,除開一年百幾蚊抵到爛啦!
...

當年用個部Miele,係親戚移民留低,仲係made in West Germany,幾年前終於壞咗,前後用咗廿幾年,終於退疫,買個部新至今

男爵府

老人家又係唔鍾意用無線,想買有線吸塵機,覺得吸力勁d 好用d ,我就淘咗呢部有5米線的吸塵機,用咗一個星期吸力好同易倒垃圾,真心好用

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

終於見識水濾吸塵機嘅威力(慎入)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21593404

轉左水濾一段日子,非常滿意(主要工人姐姐用),佢話用水代替塵袋係超級正,成兜倒落廁所(用筲箕隔一隔渣)再水洗感覺非常乾淨,以前塵袋點清潔都係塵土飛揚,而且用耐左一陣味
壞處:重,佢話不是concern因為有轆,好少需要拎住走
貴,大舊,呢樣真嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我部有線用咗十幾年仲健在
我的生命由我主宰.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

Dyson
感覺應該有更好選擇

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔多人用有線,如果用有線,會揀吸塵加水清潔既大機,但地方要夠大

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

無線,iris ohyama 勁正,有座直立充電,唔使掛牆,用塵袋,唔使清潔個垃圾桶,擺係客廳好睇,價錢唔貴,$1500左右

複式洋房

回覆 hoho326 的帖子

我有部同你差不多一樣的, 用左成廿年都未壞, 到上星期膠管爛到痴唔返先迫住換左部三星, 三星用的係金屬管, 應該唔會再爛.
部舊機真係太耐用了.

首頁

尾頁

跳至