自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

小朋友小六,對語言有興趣,想比佢學法文,請問係邊度學好d?
我係italki 搵唔到,因好少講普通話、廣東話教學,搵到都唔教學生

大宅

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-9-24 16:49
我係italki 搵唔到,因好少講普通話、廣東話教 ...

有無人知啊?

伯爵府

2021勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

法國文化協會。

珍珠宮

2021勳章

我細個時喺法國文化協會學,感覺都OK嘅,詳細當然視乎撞啱個老師好唔好,而且有啲老師友善啲,有啲嚴啲。佢地都係用英文教,小六小朋友應該識基本英文?

不過我學嗰時當然係幾廿年前,近年唔知O唔OK。

點解想佢學法文?你最好睇返小朋友對法文/法國文化有冇興趣先,否則唔會有心機學。有好多語言可以揀。

侯爵府

2021勳章

法國文化協會 有teens course

子爵府

2021勳章

英語溝通唔得?咁係咪應該先學英文?

水晶宮

2021勳章

學西班牙語好過啦...

大宅

2021勳章

pbpk03845784 發表於 20-9-25 11:29
學西班牙語好過啦...

係咪因為多人講西班牙文,所以建議學西班牙文?
小朋友在西班牙文同法文掙扎,唔知學邊個好,佢都知 西班牙文多人講,但佢對法文有興趣d,佢想學完法文再學西班牙文。

大宅

2021勳章

caa 發表於 20-9-25 10:57
英語溝通唔得?咁係咪應該先學英文?

佢英文可以溝通,同鬼佬online打機,都係用英文對答,唔係只係打字,對話都係,佢玩食雞果d game

大宅

2021勳章

Tebing 發表於 20-9-25 10:17
法國文化協會 有teens course

謝謝推介!

大宅

2021勳章

EstrellaDamm 發表於 20-9-25 10:17
我細個時喺法國文化協會學,感覺都OK嘅,詳細當然視乎撞啱個老師好唔好,而且有啲老師友善啲,有啲嚴啲。 ...

佢對語言有興趣,見佢好認真咁考慮,所以想比佢試下。
你幾多歲學法文?有無去考試的?而家用唔用到法文溝通?

子爵府

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-9-25 11:56
佢英文可以溝通,同鬼佬online打機,都係用英文對答,唔係只係打字,對話都係,佢玩食雞果d game
...
咁點解要揾普通話或廣東話教學?

男爵府

Amazing talker hk 呢個app,平平地,zoom上堂

珍珠宮

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-9-25 11:59
佢對語言有興趣,見佢好認真咁考慮,所以想比佢試下。
你幾多歲學法文?有無去考試的?而家用唔用到法文溝 ...

我初中時學。嗰時冇特別去考試。我有同學搵嗰度啲老師私人補習,之後考會考。

以前少女時期睇唔少法文電影,當然要睇埋字幕,但會聽到啲單字同短句。高中暑假自己一個去法國旅行都可以。而家應該仲記得少少嘅。無計,睇得少聽得少自然會唔記得。 不過最近玩 board game 見到法文內容,睇下估下都認到啲。

大宅

2021勳章

caa 發表於 20-9-25 12:10
咁點解要揾普通話或廣東話教學?

咁有得簡當然搵個用廣東話、普通話教學啦,
無的話,先用英文

大宅

2021勳章

winpoopoo 發表於 20-9-25 12:15
Amazing talker hk 呢個app,平平地,zoom上堂

我睇睇,謝謝!

大宅

2021勳章

EstrellaDamm 發表於 20-9-25 12:19
我初中時學。嗰時冇特別去考試。我有同學搵嗰度啲老師私人補習,之後考會考。

以前少女時期睇唔少法文電 ...

考埋會考,易唔易高分?

珍珠宮

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-9-25 12:59
無的話,先用英文

廣東話或普通話教,應該會好難搵。

珍珠宮

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-9-25 13:01
考埋會考,易唔易高分?

我啲同學好似OK。至少有位攞到A。

而家DSE就完全唔知。不過應該有其他語文能力試嘅,唔一定要考DSE。

子爵府

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-9-25 12:59
無的話,先用英文
吓,搵都搵個法國人教呀,法國人好難有識中文 anyway 我個人唔會畀仔女浪費時間學外語,除非佢哋已講流利native standard的普通話同英語

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊