自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋友英文差,讀國際學校相信英文學得快好多。
2. 課程好: 較重思考,纙緝,creativity。我覺得將來呢個社會很需要呢d人才。而我仔亦好適合國際學校的教學方法
壞處:
1. 適應問題: 佢成績又唔算差,老師和同學又好。雖然仔話好喜歡國際學校的課程,但佢唔肯轉校,因為唔捨得學校。

2. 錢根問題: 原本因為身體唔好所以諗住ftm, 但如果讀國際的話靠老公一個好勉強。經濟壓力會好大。
3. IB唔識教
已經失眠多個晚上 ,有有過來人比意見我?
PS: 已有間國際學校收左阿仔,我非常滿意學校課程,好啱阿仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:22
好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

昨日先有post,jm話國際學校都要補習,尤其中文和數學,仲有去外國遊學團,你budget要預埋

複式洋房

家庭經濟同壓力比子女於什麼學校學習更為重要.

IS唔預家長教, 甚至家長應該放手俾小朋友trial and error中學習. 家長唔識點教IB完全ok.

伯爵府

如果我係你的情況,不轉。

男爵府

咁唔駛諗啦,最緊要係錢,徐左交學費重有好多雜費要交,同埋每年1至2個交流團。同身邊不眨有錢同學

男爵府

好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

如果經濟壓力大要諗諗。
好多要買debentures 20萬到百萬+,每月淨學費1萬起跳,加埋校車課外活動坐底萬五。。
中學後9成要放洋留學,呢度又一大筆百零萬冇得走

男爵府

唔轉:
1)想英語流利唔一定要讀國際學校
2)建議玩programming

伯爵府

讀國際學校有讀國際學校嘅好處,負擔到當然好,但如果敏敏哋就要諗清楚,始終開始左再轉返出來就真係搵來搞。不過其實英文呢家嘢,日常多睇英文YouTube 多聽多講就已經可以改善。

男爵府

回覆樓主:

我老公最近都話想轉國際學校,原因竟然係因為太辛苦同英文成績差,佢覺得小朋友國際學校係冇壓力,可以愉快學習,但由英文唔識幾句要轉去全英環境,我諗係小朋友最大壓力

子爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

唔使諗,以你描述的經濟狀況,讀IS根本好勉強,到時讀讀吓因為經濟問題轉返傳統學校,對小朋友影響仲大。

大宅

家底同其他同學唔係一個Level 好難埋堆。唔止痴唔到嘢,其他家長仲會白鴿眼。
去返自己個Level交幾個好朋友實際d。

珍珠宮

好處:

如果經濟有壓力就唔考慮, N年前識人讀IS, 學校旅行係去土耳其

公爵府

牛年勳章

什麼也估不著, 預計吾到的未來, 孩子告訴妳, 他唔想轉, 這一句係重點, 由時間證明, 他有能力有上進的心, 開心, 已經足夠

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

阿仔好喜歡學校老師同學+唔捨得轉校

就呢點已可以唔駛轉,儲錢遲d去外國留學

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇錢唔使諗啦下

伯爵府

BK Milk勳章

如果不是好有錢,我不會轉。學英文有很多途徑,movie,youtube等。我會把錢留在最後。如去外國讀大學,讀master。尤其現在全世界的master越來越容易入,之前是否讀IB已經不重要。例如,本地大學畢業,本地master畢業再去申請美國master,如果不選很top的,基本都收。

公爵府

CMMANDY 發表於 20-9-25 10:40
什麼也估不著, 預計吾到的未來, 孩子告訴妳, 他唔想轉, 這一句係重點, 由時間證明, 他有能力有上進的心, ...

冇錯,最近佢自動波左好多,叫佢做乜就做乜,可能佢想表現出佢可以在本地學榜校學得好好。

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我朋友個仔讀國際學校. 學校旅行有次係去西安, 有次去菲律賓潛水水, 不過佢都已有潛水牌

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

仔唔想轉校加上銀根短缺根本唔洗諗.

公爵府

eledak 發表於 20-9-25 10:34
如果經濟壓力大要諗諗。
好多要買debentures 20萬到百萬+,每月淨學費1萬起跳,加埋校車課外活動坐底萬五 ...

中學諗住經non jupas 入本地大學

首頁
12345...14

尾頁

跳至