自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我意思是放工後回來主動睇小朋友有無濕片就主動換片,夠鐘就主動開奶。
老公係錫小朋友的,但佢要我叫佢佢至去做。
佢負責日日洗奶樽、放機消毒。
我和老公都是在職。我工時8小時,老公工時12小時。老公在屋企的同區工作;而我搭車連行路來回公司就2小時。
回到家餵小朋友食飯、因長老煮飯。
臨睡前我叫老公幫小朋友換尿片佢肯換。叫老公哄小朋友睡,佢可以關咗燈但自己玩手機,由小朋友碌黎碌去玩所以幾乎我晚晚哄小朋友睡
你們分享下和老公的點滴丫!
我唔係公審老公,只係有不滿佢唔主動,大家都工作都辛苦,放工也要理個小朋友。
做女人是否要睇開d天生要自己湊哂小朋友?

大宅

減齡達人勳章

我同老公分別做自己擅長同較喜歡嘅部分,除非開口話想人幫手,否則唔會特別做對方嘅嘢,我覺得咁樣大家舒服都ok啊

大宅

回覆樓主:

其實你老公都肯做,只係唔主動。有時男人係要講清楚佢要幫手做啲乜,幾時做,佢就會跟住做好比你。

男爵府

雞蛋公主59 發表於 20-9-25 11:42
其實你老公都肯做,只係唔主動。有時男人係要講清楚佢要幫手做啲乜,幾時做,佢就會跟住做好比你。
...

佢有試過講佢返工好累又年紀大咗(38歲)
小朋友都算精力充沛那種
我係返到屋會自動做又會陪玩。
佢一般就陪玩,間中餵下飯

伯爵府

DHA勳章

Gigi1127 發表於 20-9-25 11:34
我意思是放工後回來主動睇小朋友有無濕片就主動換片,夠鐘就主動開奶。
老公係錫小朋友的,但佢要我叫佢佢 ...

你老公都算唔錯.佢返12個鐘都好累.
重肯洗奶樽及換片. 只係欠左少少主動.
再train下佢.等自己自動波做.

男爵府

我果個要落order講明,小朋友所有嘢我話事,冇所謂,做到我要求就得,做唔到要求我會鬧人

wcpcelia    發表於 20-9-28 12:32

伯爵府

DHA勳章

你都唔算自已湊晒小朋友.
叫做4個人一齊湊B.
晚餐又不用準備.
其實都好好架啦.

比我選.我寧願餵飯好過洗奶樽(我自己最唔鐘意洗奶樽)

PS頭3年最辛苦.之後會漸入佳境

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

比起一D只顧打機上網,又唔顧家嘅爸爸,你C6肯掂BB嘢已經算pass

頭幾個月,我先生唔識湊都激到我死死吓,吵鬧影響夫妻感情

後來經我一哭二鬧再培訓,佢而家湊小朋友叻過我

轉捩點:發老脾放假放低俾晒佢做

後承:唔好要求完美,日子好快過

目前:一家樂融融, 珍惜彼此,相親相愛

男爵府

其實你同你老公分好工作,各人要做d咩?同埋你要求係點?可能你老公吾知道佢自己應該做d咩呢。
哄小朋友訓覺我係同你相反,我都係熄晒燈比個小朋友自己入睡,我就側邊玩電話(emoji),但吾會發出聲音!可能我d小朋友心野啦!一有聲音佢地訓吾著,所以有時我老公哄佢地訓,係甘同佢地講野,我就會話我老公嘈住佢地,更加吾肯訓(emoji)
我老公剩係同小朋友食嘢玩一陣就咩都吾理!都係要叫先做,你老公已好好(emoji)(emoji)多點溝通下

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

會呀。
我仔BB時,佢仲做得多過我,沖涼,換片,餵奶,洗奶樽,un瞓覺都係佢主動做,仲做得好好。

水晶宮

畀面勳章

從不

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

我細女由出世到1歲都係c6負責沖涼餵夜奶,因為佢唔放心俾姐姐沖,坐月燉雞汁沖涼薑皮水佢搞掂,因為我娘家無人,所以我都好感恩

有時啲男人真係仲好小朋友,喜歡被讚賞愛領功,你越讚佢 佢就越做得多做得好,佢有佢方法我唔會多過問,反正佢緊張過我,適當時候表達多謝佢,佢就已經好開心,其實佢乜都唔幫手你都吹唔漲,肯做已經係好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我坐月時佢有幫手,之後開聲叫佢幫都不满,話99一個凑幾個都唔洗幫手,嘲笑我只得一個b都搞唔掂.

個仔大個d,C6都好少同仔玩,在家打機睇電視,佢話女主内,佢一向好少理.

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

最初主吾主動其實吾重要
最重要一叫肯做
做多幾次就變左係指定動作
自然就會主動

我仔細時我係叫老公做
初時可能做得吾滿意 但做做下純熟就會好
後期有時佢到時候問返我要唔要做
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

好媽媽勳章

我係全職媽媽,爸爸放工返到黎就係我放工時間,佢湊女處理曬個女所有野直到個女訓著為止,訓著之後歸我處理,所以我個女爸爸媽媽都好痴,因為大家都有付出

珍珠宮

回覆樓主:

換片可能佢唔知幾時要換,所以要你提,你提佢肯換我覺得無問題。

至於哄睡,我老公都唔肯,因為小朋友勁難哄睡,我會要求老公幫小朋友沖涼同講故事。

你問係咪主動?叫佢照顧女就一定唔係,但肯主動帶出街玩。

我覺得叫就肯做,做出黎效果滿意就100分

公爵府

回覆 Gigi1127 的帖子

明呀, 我老公都係咁
會有不滿, 但真係同佢計較
因為佢負責煮飯比我地食

水晶宮

你幸福架la, 起碼叫都肯做

男爵府

回覆樓主:

我老公都係,家務有工人做,有時叫佢湊小朋友,我睇好唔順眼,例如我兩個仔好唔自覺,一入房就狂玩同傾唔停直到半夜都唔會攰,要有個人係度監視先得,我永遠等小朋友訓左覺先沖涼執野,因為要返學想佢地訓多d,但c6就會沖埋涼,執好聽日返工用嘅野,襯好衫,玩陣電話,可能要成個鐘先入房陪d仔,佢唔會理小朋友睡眠夠唔夠,最重要自己方便

首頁

尾頁

跳至