自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢係行會成員, 但又唔係受制裁名單中, 點解都受影響, 咁好多政界人都會影響到
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200922/bkn-20200922165728808-0922_00822_001.html

美國早前列出制裁中港官員名單,而行政會議成員就暫未受影響,但身兼行會成員的立法會議員葉劉淑儀早前就曾公開表示,話唔怕畀外國制裁,最多咪唔去英美國家,仲話自己正在捨棄美國資產,而另一行會成員兼立法會議員張宇人接受電視節目訪問時都透露,政治風波已禍及妻兒,其太太和子女在開立銀行戶口時遇到困難,仲感嘆子孫今後20年都將受影響。

張宇人在訪問中指,自己在美國冇資產,其他地方都冇,佢坦言唔鍾意被制裁,但自己從政,已對家人構成影響,自爆太太與子女喺開立銀行戶口方面有困難,兌換美元都係,形容係不幸,話銀行知道自己係佢哋父親或丈夫,手續成日都要搞好耐,部分甚至寧願唔做佢哋生意。

佢仲話,自己子孫兒女喺今後20年,隨時都會受影響,唔知點解會咁樣,但現今世界就係咁。喺美國加州攻讀大學的張宇人,在「行政會議成員個人利益登記冊」中顯示,佢同配偶喺沙田區擁有一個住宅及一個車位,未有申報在海外持有物業,亦冇在公共或私營公司的受薪董事職位,而立法會的議員申報中,亦冇申報佢在外國持有物業。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

美國就是這樣賤格!

禁止訪問

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

黃人一貫作風,禍必及妻兒!

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

咁張係黃定藍?
玩具萬歲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

政治人物,銀行免得麻煩啩

男爵府

fitfish 發表於 20-9-26 14:23
咁張係黃定藍?

唔知佢黃定藍,但肯定佢係cheap人一個。廿蚊張。

大宅

SaSally 發表於 20-9-26 10:40
佢係行會成員, 但又唔係受制裁名單中, 點解都受影響, 咁好多政界人都會影響到
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt ...

無所謂啦,好恨去美國咩!!又無中國咁安全,用返人民幣唔好。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt ...

唱美金都唔得, 好痴線
放下自在

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

開中資銀行咪得。

水晶宮

熊熊老婆 發表於 20-9-26 11:20
黃人一貫作風,禍必及妻兒!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

求仁得仁

首頁

尾頁

跳至