自由報料

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有美心,奇華,榮華雙黃.....
奇華蓮蓉香甜/滑,蛋黃咸香
榮華蓮蓉唔掂,唔係咁香,蛋黃唔漏油.....差過以前
美心仲未食,希望一如既往好食

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

榮華仲係送比99.....食完飯食左真係

珍珠宮

我食左好多隻奇華蛋黃一d香味都無,榮華真係。。。唔明點解咁貴
美心差過之前,但相對其他是最好的了。

唔知係咪年紀大,開始鐘意食五仁,奇華五仁好食。但果d咩陳皮紅豆就完全唔識欣賞。

禁止訪問

水晶宮

mcs74 發表於 20-10-1 23:54
我食左好多隻奇華蛋黃一d香味都無,榮華真係。。。唔明點解咁貴
美心差過之前,但相對其他是最好的了。
上年食榮華都好食,今年太強差人意喇。反而奇華比預期中好

水晶宮

susanworld 發表於 20-10-1 23:58
食咁多隻牌子 我地正係買佐榮華咋
人地送架嘛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

仲有啲想買榮華月餅返黎食
見你咁講就真係諗諗先

男爵府

今年美心同榮華雙黃蓮蓉都中伏,隻蛋黃又硬又無油,超失望,反而美心流心奶皇好食,奇華未食,希望好食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

美心,正

侯爵府

2024年龍年勳章

我昨天食左個美心迷你低糖蛋黃,但食完屙左五次, 唔知係咪太油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

今年美心好難食,個黃好硬

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

竇漪房 發表於 20-10-2 08:36
今年美心好難食,個黃好硬

係,美心唔知點解今年差左

象牙宮

今年奇華雙黃黃蓮蓉及陳皮,
榮華/聖安娜/美心,雙黃白蓮蓉
八仙雙黃黃蓮蓉及豆沙,有五仁無食,
最難食聖安娜黃硬蓮蓉唔香,
其他全部都ok,
最好食係八仙蓮蓉香滑。
奶皇月餅望月,嘉麟樓及美心。
榴槤月餅醉榴香及炭燒貓山王冰皮。重有盒大班燕窩未開。

象牙宮

jadentwiggy 發表於 20-10-2 03:17
今年美心同榮華雙黃蓮蓉都中伏,隻蛋黃又硬又無油,超失望,反而美心流心奶皇好食,奇華未食,希望好食 ...
蛋黃佢地又控制唔到靚唔靚既,
最重要蓮蓉夠香滑。

水晶宮

mercurycc 發表於 20-10-2 09:30
最重要蓮蓉夠香滑。
係.......但如果蓮蓉滑,香但個蛋黃硬唔漏油既話成個都唔好食

象牙宮

michelle071180 發表於 20-10-2 09:43
係.......但如果蓮蓉滑,香但個蛋黃硬唔漏油既話成個都唔好食
如果有埋油香一定更正,
可能而家唔想食咁多黃,
就算切開月餅,我地都爭無黃既食,
所以單黃月餅最岩,不過商人好小做,
愈多蓮蓉成本愈高,黃平好多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

mercurycc 發表於 20-10-2 09:30
最重要蓮蓉夠香滑。

月餅就係貴在個黃,將貨就價用唔靚嘅黃,不如佢加價用靚料

月餅一年一次,個黃唔合格我覺得係成個月餅都唔合格

大宅

奇華我覺得太甜

象牙宮

竇漪房 發表於 20-10-2 10:14
月餅就係貴在個黃,將貨就價用唔靚嘅黃,不如佢加價用靚料

月餅一年一次,個黃唔合格我覺得係成個月餅都 ...

由細都唔明愈多黃個餅愈貴,
明明蛋黃係平野,整蓮蓉功夫多又貴。
睇呢度 post 發覺今年好多間出名,
個黃都有唔靚, 如果靚黃又真係加分既。

珍珠宮

mercurycc 發表於 20-10-2 10:39
由細都唔明愈多黃個餅愈貴,
明明蛋黃係平野,整蓮蓉功夫多又貴。
睇呢度 post 發覺今年好多間出名 ...

係喎!明明一隻咸蛋只係$2,但四黃月餅貴雙黃好多

mercurycc    發表於 20-10-2 16:39

首頁

尾頁

跳至