懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎由week6開始嘔到week20,每晚食咩嘔咩,week20開始無嘔但喉嚨頂,完全無胃口食,今次第2胎又係咁,week6開始嘔左成個月都仲未到week11,任何方法試過都無用,食埋藥都係嘔,個個都話week12會好啲,但上次經驗令我完全無盼望,仲有成大半年,點挨

複式洋房

我都係一開始狂嘔,去到5個月左右先好d,我一見廁所/洗手盆就嘔,唔敢食太多,一頂倒個胃又嘔,你過多個零月應該會好d架喇,媽媽加油

大宅

我10w開始嘔,頭5-6個月每日嘔5-6次,6-8個月好d一兩日嘔一次,依家35/36w就一星期一兩次.....都冇乜辦法。只可以忍到生....
見近日有d吾係咁好既topic....覺得bb可以健康生長到依家已經好感恩,其他不適算吾上係乜嘢

複式洋房

Bunnygirl 發表於 20-10-4 19:18
我10w開始嘔,頭5-6個月每日嘔5-6次,6-8個月好d一兩日嘔一次,依家35/36w就一星期一兩次.....都冇乜辦法。 ...

我同你一樣,除左5-6個月時好左一排之外
我今日37周幾都仲嘔緊

男爵府

回覆 Charmchai 的帖子

我一直嘔到生個刻

別墅

Charmchai 發表於 20-10-4 18:35
第一胎由week6開始嘔到week20,每晚食咩嘔咩,week20開始無嘔但喉嚨頂,完全無胃口食,今次第2胎又係咁,wee ...

有冇試過帶止嘔手帶? 我而家11 wk 都作嘔嚴重,今日老公買左手帶俾我,又真係好啲

大宅

Happycancan 發表於 20-10-4 19:49
有冇試過帶止嘔手帶? 我而家11 wk 都作嘔嚴重,今日老公買左手帶俾我,又真係好啲
...

上胎有試過,對我零作用

男爵府

Charmchai 發表於 20-10-4 19:54
上胎有試過,對我零作用

一樣

別墅

第一胎由week6開始嘔到week20,每晚食咩嘔咩,week20開始無嘔但喉嚨頂,完全無胃口食,今次第2胎又係咁,wee ...

加油呀媽媽[抱抱]
為左bb, 加油!
我bb算錫我,5wks開始反胃作嘔,咩都唔想食,無咩胃口,到9wks開始好番好多有番哂胃口,而家13wk幾都冇咩唔舒服同反胃作嘔

別墅

我都由7w 又暈又嘔到依家16w,返工戴住口罩更加想暈同嘔,個口一直含住d檸檬味嘅糖先覺得好d。
星期二開始冇嘔,以為漸入佳景,點知今日再嘔過。醫生開止嘔藥都冇用

有d研究話,孕婦嘔係bb話俾媽咪知佢一切安好嘅訊息,又話越嘔越聰明。唯有咁安慰自己。我都一樣嘔到懷疑人生⋯⋯

複式洋房

我第一胎嘔到生:(食乜嘔乜,但係會諗嘔=丫B好健康
我辛苦啲但丫B好健康,感覺會好啲

我而家第二胎7w ,Touch wood嘔左一次
如果同上胎一樣 我可以撐到 反正都試過
媽媽加油 冇嘢唔得

記低對乜嘢味道/食物好敏感就✖️避開唔好食✖️
食清淡啲

大宅

我3週嘔到三個月左右
好奇怪特然有一日唔再嘔

大宅

Funny_ceci 發表於 20-10-4 23:27
我第一胎嘔到生:(食乜嘔乜,但係會諗嘔=丫B好健康
我辛苦啲但丫B好健康,感覺會好啲

我就係第一胎嘔到怕,嗰時每次睇醫生就話12周、16周、20周好啲,最後成個孕期無餐好飯食,今次又講12周就會好,我完全唔覺得會,嘔到好絕望

複式洋房

5w開始嘔,每日2-3次,尤其沖完涼係一定會嘔,又無胃口,一食就頂到上心口,行兩步就想嘔咩都做唔到

宜家先11w,我都覺得好難捱,但同自己講只要bb健康,我辛苦啲唔緊要

伯爵府

唉!同問。
我打算找中醫幫下手

大宅

M.A.C 發表於 20-10-5 19:12
唉!同問。
我打算找中醫幫下手

水都飲唔到飲到中藥咩

伯爵府

咁你嚴重好多,清水或粥都飲唔到。

大宅

BK Milk勳章

我後反而開心嘔少咗,但係仍然每日都好暈,暈到係行好短路程都暈同埋搭唔到車,所以醫生繼續開病假比我休息,我一等到唔暈就反工,不過醫生叫我唔好架硬嚟,好無奈
大家都要加油呀!

男爵府

我第一胎week 6嘔到5個幾月,成個人落曬型,瘦過陀B之前,咩方法都試過,都係無用,後來6個月好小小,7個月又嘔過,但比之前好咗d,一直嘔到生。
依家第二胎,今日week8,由week 5開始嘔,早上起身飲清水都嘔,一日最少嘔4、5次,係餐廳食食下嘢突然忍唔住即刻嘔返落個碗度,超恐怖!嚇到服務員以為我中肺炎!唉......
依家牙酸軟,口苦,好辛苦!完全無胃口,只想飲凍嘢,偶然飲一兩啖都會成個人舒服D!
真係有排熬

洋房

回覆樓主:

媽媽真偉大,加油

首頁

尾頁

跳至