自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

請問選左嘅科係咪一定要讀3年? 唔可以換或唔要嗎?
ps,除必修科外,揀了2科,但個仔有一科好唔鐘意

子爵府

小ice 發表於 20-10-5 23:31
ps,除必修科外,揀了2科,但個仔有一科好唔鐘意 :igive ...

可以唔要一科
得返4+1 但要睇返入大學要求係4+1定4+2
如果4+1就ok咁嗰科選修科要比心機 因為冇機會失手 冇得用第二科頂上

大宅

ps,除必修科外,揀了2科,但個仔有一科好唔鐘意 :igive ...

通常唔可以轉,但可以喺S5 drop 科,唔讀,但係你仔仔只有兩個選修,drop 咗一科得返4+1, 大學計分最少要best 5, 你得一科選修,失手會與大學無緣,所以要諗清楚

abirdma    發表於 20-10-6 10:55

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問是邊科? 當日是仔簡科?定被科簡?

珍珠宮

2024年龍年勳章

rtkh 發表於 20-10-5 23:44

通常唔可以轉,但可以喺S5 drop 科,唔讀,但係你仔仔只有兩個 ...

我仔唔係讀書料 所以佢入大學機會很微,將來打算學一門手藝或技能

珍珠宮

2024年龍年勳章

pooh仔 發表於 20-10-5 23:48
請問是邊科? 當日是仔簡科?定被科簡?

被科揀,佢成績比較差

珍珠宮

2024年龍年勳章

stepstepp118 發表於 20-10-5 23:43
可以唔要一科
得返4+1 但要睇返入大學要求係4+1定4+2
如果4+1就ok咁嗰科選修科要比心機 因為冇機會失手 冇 ...

哦,原來中五可以唔要一科,但就得返4+1

子爵府

小ice 發表於 20-10-5 23:51
哦,原來中五可以唔要一科,但就得返4+1

可以 但都要睇返學校
依家大多數都最少4+2啦 驚dse失手都仲有一科

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 20-10-5 23:50
我仔唔係讀書料 所以佢入大學機會很微,將來打算學一門手藝或技能
...

大部份中學選科後都唔可以再改,除了極少量中學。
修2X讀唔掂S5仲可以退修一科,但預咗入大學機會相對渺茫,如果已知唔係讀書材料又唔打算入大學,drop 科問題不大。

珍珠宮

2024年龍年勳章

stepstepp118 發表於 20-10-5 23:53
可以 但都要睇返學校
依家大多數都最少4+2啦 驚dse失手都仲有一科

原來要睇學校㗎

子爵府

小ice 發表於 20-10-5 23:56
原來要睇學校㗎

正常係可以 自己選擇黎
不過可能老師會講下4+1之後會點等你再決定

珍珠宮

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-5 23:55
修2X讀唔掂S5仲可以退修一科,但預咗入大學機會相對渺茫 ...

明白,但我唔清楚我仔間中學中五比唔比drop科,要問下

珍珠宮

2024年龍年勳章

stepstepp118 發表於 20-10-5 23:57
正常係可以 自己選擇黎
不過可能老師會講下4+1之後會點等你再決定

明白,唔該晒!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 20-10-5 23:57
明白,但我唔清楚我仔間中學中五比唔比drop科,要問下

正常係可以,不過大部份學校都要求同學保留2x,甚至有學校唔比退修至1x,以防DSE失手,所以最好問清楚老師。
查實派科完全冇興趣嘅比學生的確好難捱,我大仔當年都試過,不過佢係讀3x,因為學校套餐而被迫派比佢,我仔一開始已經预咗drop .佢連果科功課都係求其做,捱一年升S5就drop 咗。

珍珠宮

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-6 00:08
正常係可以,不過大部份學校都要求同學保留2x,甚至有學校唔比退修至1x,以防DSE失手,所以最好問清楚老師 ...

我仔話好難捱 問我係咪捱讀3年喎

珍珠宮

小ice 發表於 20-10-6 00:14
我仔話好難捱 問我係咪捱讀3年喎

如果唔比 Drop 真係要讀三年㗎。我細仔學校就好好, 如果唔想讀嗰科滿半年就可以申請退修,佢學校最快S4下學期已經可以 drop .不過大部分學校都要最少讀一年才接受退修。

公爵府

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-5 23:55
修2X讀唔掂S5仲可以退修一科,但預咗入大學機會相對渺茫 ...

真心求教,而家果d選科組合係咪唔同我果代咁,文科package 要讀地理、中西史、文學,理科讀Phy, Chen, Bio, AMaths,商科要讀經濟乜乜咁架?

可唔可以揀特別d嘅組合,例如中史+Phy+經濟?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-6 00:17
如果唔比 Drop 真係要讀三年㗎。我細仔學校就好好, 如果唔想讀嗰科滿半年就可以申請退修,佢學校最快S4下 ...

咁真是要問下學校比唔比drop..

首頁

尾頁

跳至