懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完bb都成8個月,但甩頭髮仲甩得好西利,每梳一下甩至少10幾條,洗完頭之後,條渠都有一大堆頭髮塞住,仲摸到有d位真係禿禿地,點算好

別墅

heidileung3 發表於 20-10-8 13:54
生完bb都成8個月,但甩頭髮仲甩得好西利,每梳一下甩至少10幾條,洗完頭之後,條渠都有一大堆頭髮塞住,仲摸到有 ...

我都係生完9個月,甩到成地頭髮,一搽護髮素就成堆,甩到兩個位禿左,前幾日剪完頭髮用左呂枝洗頭水,好似無咁勁

複式洋房

giiisbb 發表於 20-10-9 04:55
我都係生完9個月,甩到成地頭髮,一搽護髮素就成堆,甩到兩個位禿左,前幾日剪完頭髮用左呂枝洗頭水,好似 ...

我朋友試左幾隻洗頭水都唔得, 呢隻俾佢試試先

男爵府

我甩咗 六個月....頭頂見晒頭皮....

但最近發現應該係貧血 影響,
食鐵丸, 飲四物湯, 睇中醫

另, 洗完頭, 一定要吹乾!
(因為產後易入風)

試咗幾日炸....要再觀察...

複式洋房

ABCBerry 發表於 20-10-12 13:28
我甩咗 六個月....頭頂見晒頭皮....

但最近發現應該係貧血 影響,

我雖然唔係產後脫髮,但我係上個月中發現甩得好嚴重,直頭甩到好焦慮,我而家都係不停試唔同方法,希望可以止甩,同幫助生髮!
我係網上見到有人每日一湯匙芝麻,一湯匙黑豆粉,一湯匙合桃粉開水當早餐飲,每日一杯,說飲一星期頭髮甩少左,3 個月後頭髮仲濃密左,希望真係有效,我而家都日日飲緊!

男爵府

回覆 HIMCHACHA 的帖子

最緊要搵到脫髮原因!
- 貧血?
- 甲狀腺問題?
- 壓力?

複式洋房

ABCBerry 發表於 20-10-13 02:23

最緊要搵到脫髮原因!

我係減肥唔食澱粉質,所以影響左頭髮生長(emoji)

禁止訪問

複式洋房

lstina880 發表於 20-10-13 11:33
我生第二胎果陣都係咁呀 甩到老公都話我頭髮薄左好多 明明生第一胎果陣都冇呢個情況
有日放假去左譽豐睇中 ...

請問你那間中醫在那裡?可否pm 資料絡我(emoji)

禁止訪問

大宅

我都想知, 謝謝

禁止訪問

男爵府

我生第二胎果陣都係咁呀 甩到老公都話我頭髮薄左好多 明明生第一胎果陣都冇呢個情況

可否pm,謝謝

大宅

回覆 lstina880 的帖子

請pm 中醫資料,唔該

大宅

有興趣,請介紹

複式洋房

giiisbb 發表於 20-10-9 04:55
我都係生完9個月,甩到成地頭髮,一搽護髮素就成堆,甩到兩個位禿左,前幾日剪完頭髮用左呂枝洗頭水,好似 ...

用過,唔係好work嘅,頭髮照甩
我之前產後脫髮同荷爾蒙失調,試過50惠,呂,一開頭係好啲,但到差唔多用哂嘅時候,都係照甩
之後有個朋友團購幫我買左set韓國洗頭水護髮素返嚟,用左一段時間生返啲毛毛出嚟,感覺頭髮無咁乾

大宅

我又睇左D資料

產後脫髮原因
為何產後會脫髮?與其他常見的脫髮問題不同(例如:雄性禿、地中海、M字額、斑禿、脂溢性脫髮等),產後脫髮的成因除了因為身體的分泌影響外,亦涉及產子時的血量流失、產後所面對的精神壓力、個人衞生問題及季節轉變等因素:

1. 生B後荷爾蒙分泌轉變
婦女們於懷孕期間,因受到身體內荷爾蒙分泌的影響,往往會令頭髮處於生長期,非常旺盛及濃密。但在產子過後,胎盤所產生的女性荷爾蒙,亦隨著胎盤排出而消失,加上其他因素,因而令頭髮的生長處於休止期,促成頭髮的數量急速下解。

2. 媽媽生完B血氣不足
從中醫的角度來說,一個人身體要血氣足夠,才可以為頭髮提供充足的營養,而在孕婦產子的過程中,往往會失去大量的血液。以開刀產子為例,血液流失量最少有400cc以上,即使是順產,也可能流失200至300cc的血量。正正因為身體血量的大量流失,才會出現產後媽媽脫髮問題的出現。

3. 產後精神壓力大導致脫髮
心理質素亦是導致產後脫髮出現的因素之一。不少媽媽產後,或因生活上的支援不足,或在照顧BB各方面感到緊張,往往出現了巨大的精神壓力,繼而出現脫髮問題。所以,要解決問題,媽媽們於產後,更應該保持個人心境開朗。

4. 個人衞生問題
香港雖然是一個很西化及科學的社會,但一些傳統的習俗仍留存在民間。例如有人會遵從家中長輩的教誨,於產後多日不洗頭。其實,這有機會令頭皮上的皮脂分泌物與空氣中的塵粒混合堆積,繼而引起毛囊炎或頭皮感染。不同的頭皮問題,如頭皮發炎、頭皮濕疹等受感染 / 受損情況,導致產後脫髮增加。

5. 天氣因素影響脫髮
天氣轉變亦可以影響頭髮的脫落量,特別是在秋冬之時。從皮膚科醫生的角度來說,因為秋天較常有脂溢性皮炎出現,令頭皮增加,間接影響頭髮的生長,導致你以為是產後脫髮。

從中醫的角度說,入秋後的脫髮量較平常多。這是因為秋冬之時,血氣內收,以供應給身體內部的主要器官,應付寒冬。頭髮所獲得的血氣少了,令髮質變差及受損,脫髮自然嚴重。如果媽媽們是在秋冬兩季產子,脫髮的數量自然會增加。

大宅

回覆 KatKatkatkathy 的帖子

賀爾蒙失調用洗頭水都得?

大宅

回覆 KatKatkatkathy 的帖子

前面生毛毛嗎?

大宅

回覆 ABCBerry 的帖子

同意,一定要搵到原因

首頁

尾頁

跳至