論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:兩公婆+1.5歲仔+coming NB (下年3月)
呢排問佢續約與否. 佢開頭拒絕,話想返家鄉先.
之後先講話驚應付唔到兩個小朋友,我去其他地方打工(香港).
咁我話可以加人工俾佢.
佢諗咗兩三日,就同我講想而家人工加兩千($6,520).
我即時嚟唔切俾反應,因為我冇預計過要咁多. (心目中5k - 5.5k)
過多兩日我同佢講,最多5k,佢又話要諗吓!
再過多兩日,佢同我講要6k.
我當下感覺唔係好良好,即時拒絕咗佢!
我覺得來來回回,好似街市講價!

我知多個NB係多嘢做好多,但係比我預期➕多好多囉!
好似俾佢撳住搶,我又驚比到6000,佢又覺得係underpay, 根本冇心機喺度做!

侯爵府

KwongYuki 發表於 20-10-11 13:27
之後先講話驚應 ...

6000唔會比,5k續新約可接受,最多做得好另加bonus,不過佢冇信心湊NB,你要諗諗

別墅

之後先講話驚應 ...

太狼了,簡直趁火打劫⋯⋯

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

叫佢慳D啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢平時做野點? 自動波? 快手? 唔偷野?
如佢可攪掂個newborn, 加2千都值。

但睇你工人似趁火打劫你多D。 佢應計清楚, 出去點都叫價唔到5千, 但留係度, 一開價6千5, 等你還價。 好貪心。

我唔續。

男爵府

之後先講話驚應 ...

一個NB + 一個將會2歲幾既小朋友你兩公婆返工印印自己睇晒?冇長老?如果係既我覺得6k 可俾。因為出面應該冇人做,你要請兩個工人。

伯爵府

畀面勳章

之後先講話驚應 ...

我只會跟contract比,一毫子都唔會多,免得做壞規矩,今次要求加人工,下次又唔知要你比咩佢,佢地只會得吋進呎。

別墅

之後先講話驚應 ...

計 percentage ,佢直頭叫多四十幾個 percent 人工,佢獅子開大口得好緊要喎

大宅

honeybid2 發表於 20-10-11 21:49
一個NB + 一個將會2歲幾既小朋友你兩公婆返工印印自己睇晒?冇長老?如果係既我覺得6k 可俾。因為出面應該 ...

我都覺6k其實可接受...5k係而家黎講出手其實算低,同埋始終2歲果個跟開呢個姐姐,如果再請個新既又駛一舊仲要唔知好唔好,6k續呢個姐姐,制得過

男爵府

如果佢湊小朋友同做野ok, 咁6千都照比啦。依家好難揾正常工人,除非你有家人back up,如果唔係佢真係唔續你仲煩,agent費已經唔見一大筆。

大宅

只可講趁火打劫。但你要計下冇佢你請到工人嗎?即使請到新工人,短時間新工人應付到嗎?係疫情下,放心俾新工人入屋嗎?酒店隔離又係一筆,agent fee又一筆。俾我會俾6k但下次續約前一定會搵左新工人先。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

俾佢六千不如俾多二千請多個 ,佢又唔係有四雙手

温提佢印尼政府獅子開大口,香港僱主會因為貴請少咗印傭喎!

男爵府

畀佢睇下聽下你搵緊agent請新人

別墅

如果佢做嘢OK,小朋友有跟佢,我會比6K,而家出邊請工人好難,疫情期間又唔敢比新工人入屋好麻煩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢心頭咁高咁大膽開高咁高! 佢做得好好?好大貪! 比盡5.5k 叫佢諗清楚比埋deadline 佢覆! 另一方面比佢知你都兩手準備,預佢唔撈! 表面揾緊backup! 分下庄閒,唔好比佢坐大, 其實疫情下都有好多姐姐揾唔到僱主返左去!

水晶宮

回覆樓主:

我兩個都係5000咋wo
我fd 3個先6000

男爵府

之後先講話驚應 ...

如果我是你我會在合約上寫政府規定的最低工資,將你會預備多付的薪金差額分兩次(分別是續約後滿一年及該份合約到期時才給她)。要明確向佢表示這個差額是要看看佢工作表現才給的。

如果在合約上寫明加咗佢咁多,遲啲佢嫌多嘢做佢又再炸你一筆。或者攞住你份合約出去再搵老闆,我在同事及朋友們間見得太多了。

大宅

好多謝咁多位幫忙分析!

首先講下佢工作表現,自動波清潔就一定唔係,偷嘢暫時唔見有,工作量堅唔大,都有好多空閒時間坐喺廚房玩手指/撳電話!
只係如果續約,會加合理人工,你願意留低,我哋屋企歡迎!

agent話俾佢聽出邊而家有好多工作,俾咗一個好夢幻嘅市場俾佢!

我其實四月尾先完約,我諗而家有時間請過海外菲/印呱⋯⋯

其實佢第一次嚟香港,得果21歲,唔識中文英文,嗰陣時候我過多10零日就生大仔,我情緒真係低落到不得了,但係我都好用心機慢慢教佢講中文,我真係每日用半個鐘同佢坐喺張枱度教佢啲日常生活嘅中文(數目字、時間、顏色、形狀大小、甜酸苦辣⋯⋯)

大宅

到我家庭環境好需要你嘅時候,你卻獅子開大口,真係有啲失望!

況且而家要求增加人工$1500-$2000,而我個細B係未出世,未見到湊兩個係成效係如何?倘若你而家已經一湊二,好掂當,你就真係有條件要求加咁多!

仲有我感覺到,佢點都會覺得係underpay,唔會用心喺度做,黑口黑面,雇傭關係都唔會長久,到時先斷我約,我仲進退兩難!

喺數字上,一個合約兩年計,要求加人工個金額X24個月,我可以比兩次agent錢!亦都有個姊妹講得啱,加多兩千幾蚊我前後可以請兩個工人!

不過我睇過大家比我嘅意見,我會俾佢知我而家搵緊工人,過多兩個星期,睇吓情況再算!

首頁

尾頁

跳至