自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我識煮牛肉飯,烚菜,煮飯,識煲青紅蘿蔔豬展湯。請問有沒有,不用調味又零失敗的餸介紹我。謝謝

伯爵府

蒸魚

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

鹽焗蒸雞翼

水晶宮

長期糧尾子 發表於 20-10-23 00:15
我識煮牛肉飯,烚菜,煮飯,識煲青紅蘿蔔豬展湯。請問有沒有,不用調味又零失敗的餸介紹我。謝謝
...

腐乳蒸雞翼
蝦醬蒸豬肉

只需加醬, 少少糖同麻油便ok

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

陳腎3-4個浸軟切片
豬肉拳頭大切小粒
薑絲少許
節瓜半斤至一斤刮皮切件

4-6碗水,煲滾落薑絲,陳腎
10分鐘後落瓜,落肉
再15分鐘後至瓜熟透
食得

男爵府

超市買個腌好餸包囉 !

wcpcelia    發表於 20-10-23 09:27

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

youtube好多教人煮送, 跟住做零失敗

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔識煲湯執咩藥材,所以都係去超市買湯包,新鮮或藥材都好好方便㗎,中口
只需加瘦肉或豬,全部洗乾淨塞晒落湯煲加水煲。

公爵府

雜菜煲

珍珠宮

...

買醬包

韓式醬最好用,豬肉/雞肉/牛肉切薄d , 易熟,加洋蔥炒下,加d 醬煮1-2 分鐘,烚d 菜/瓜,肉炒完鋪菜/瓜上面

辣豆辦醬一小匙+ 豆豉醬一湯匙,爆炒洋蔥+雞肉,可以加青椒/豆角 (豆角出下水) 零失敗

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

超簡單,3色蒸水蛋,
材料:2隻蛋,1隻咸蛋,1隻皮蛋
全部蛋落大碗加水搞均,記住要落熟水,蒸出黎先會滑。
水既份量係蛋數量乘1.5個殼,3隻蛋,即要落4.5個蛋份量既水。皮蛋唔計。
搞均,剪開皮蛋同咸蛋黃。
水滾後才好放碟蛋落去蒸。大約5至8分鐘,碟碟蛋大小唔同要自己睇火,唔清楚就用筷子篤1篤,如果蒸得耐起晒大泡泡過老就唔好食了。
最後放少少生抽上面,完成。

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

煲湯料記得要飛水,(用滾水滾過),乾淨啲同埋煲出黎啲湯入口之後唔會酸。煲湯料當然自己執先最好味,超市湯包料少又薄,煲出黎 淡味淡繆,煲足3個鐘都水汪汪咁,晒曬啲煤氣。用膳魔師浸果啲湯,就算浸1晚再煲下,都係唔好飲,一定係明火煲,先係果啲味道。其實網上好多中湯食譜,去街市1定執得晒啲料,鍾意食果樣仲可以落多少少添。唔嫌煩,幾乎咩湯都可加塊果皮落去煲,飲完好舒服,仲好好味。記得浸軟括囊先好落。

子爵府

...

炒洋蔥豚肉,在超市買支燒汁加落去炒。

大宅

仲有味豆鼓令魚炒油墨菜,又係極易整又好好味。1罐豆鼓令魚加落去油墨菜炒。油麥菜洗淨切後;豆豉鯪魚取出切件;燒熱鑊加入豆豉鯪魚裡的油、豆豉和蒜蓉爆香後,加入油麥菜快炒,落埋豆豉鯪魚和調味,加鑊蓋焗1分鐘左右上碟便成。

侯爵府

回覆樓主:

蒸排骨,買飛排加現成黃豆醬或麵豉醬醃好,隔水蒸熟就得,可以用粉絲或豆泡墊底。

侯爵府

牛年勳章

有焗爐的話,可以整鹽焗雞翼,買鹽焗雞粉,無咩要求嘅只用粉醃好雞翼,放入焗爐焗,焗到兩面金黃就ok

子爵府

2023年兔年勳章

梅菜蒸豬肉
老少平安
蒸三色蛋

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

一品鍋或一品煲
三文魚海鮮蕃茄豆腐草菇湯
沙爹肥牛粉絲金菇節瓜煲
隔離版教回鍋肉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

蒸臘腸, 蒸豬肉, 魚等等...

煎蛋, 烚蛋.

烚菜.

水晶宮

...

涼伴青瓜

首頁

尾頁

跳至