論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地工人會唔會已讀不回但會去做?
我工人之前都會覆ok, 依家係已讀不回但會做,覚得佢好冇禮貌

大宅

bbhellocat 發表於 20-10-23 16:11
我工人之前都會覆ok, 依家係已讀不回但會做,覚得佢好冇禮貌
...

人與人之間溝通和相處?係要時間慢慢建立?何況她們不是本地人?我好彩遇到兩位都話頭醒尾,我和大仔說當中咗六合彩Ok.

子爵府

我個一時時回.
怪自己算, 提自己緊要既當面同佢講

公爵府

已讀不回但會做, OK啦! 佢可能有野做緊, 唔方便回. 記得做, 就算啦!

大宅

Yeelim 發表於 20-10-23 16:38
已讀不回但會做, OK啦! 佢可能有野做緊, 唔方便回. 記得做, 就算啦!

係,我的而且確阻住左佢玩電話(emoji)(emoji)

大宅

StellaIp0706 發表於 20-10-23 16:27
人與人之間溝通和相處?係要時間慢慢建立?何況她們不是本地人?我好彩遇到兩位都話頭醒尾,我和大仔說當 ...

鄧你開心

侯爵府

...

工人次次都有覆,如果已讀不回我會直接打比佢或打返屋企問佢收唔收到我whatsapp

伯爵府

好媽媽勳章

...

我之前果位女皇同你一樣,十次whatapps只回覆一次半次,我只是提佢落雨閂窗/今日幾點至幾點無食水,佢老馮唔复,好似好嘥佢數據咁,至少一個emoji 呀,少少禮拜都無,結果我冇同佢續約,而佢亦都搵到份新工. 勸樓主不要為佢地激心,此仍菲姐民族特性。總會有好,但唔知會不會遇到

大宅

我會叫佢下次要覆我,
我工人以前都係咁,
有時佢尊登唔覆,
佢一唔覆我就同佢講

子爵府

唔會,通常會回Ok, Madam,除非佢係直情無睇message

男爵府

...

我又冇乜所謂。做左就得。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都覺無禮貌,同佢講最少回個ok手勢(emoji)

男爵府

...

上一個工人係好冇禮貌又會黑面,成日唔覆信息,有次我話佢,佢好愕然話“我冇覆你信息咩?”之後覆多左,但間中都會唔覆,但佢都會做就算,用左一段時間去習慣佢既無禮。

子爵府

...

如果佢有做都算。我嗰件就算你早上主動同佢講good morning佢都唔應我。我都心淡了, 無謂迫佢, 令自己唔開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

佢有時都係睇完唔應照做,都唔算冇禮貌啦,

我覺得最冇禮貌係mum,i go to buy your milk now, 我唔明咩叫your milk, 聽落好有骨,buy milk就buy milk啦,咩your milk呀

大宅

...

我工人都係咁,只係嚟咗個幾月,我覺得好冇禮貌,應都唔應句,我好想話佢

大宅

我工人好少秒回, 因為佢好少睇/玩電話
平時係同BB影相先會拎電話出黎
不過一定會覆, 遲左仲會SORRY
我話唔緊要, 我情願你唔玩電話
如果急事我會直接打俾你架啦

大宅

回覆 muffinman23 的帖子

昨天, 我個個提佢準備完湯後幫99手喂小朋友, 佢竟然left group, 我返到去同佢講佢好冇禮, 人地send 野比你提你, 因我5提你你呢排遲遲都唔出來幫手. 其實我send message 都pls 前pls 後! 我同佢講我冇罵妳, 冇話你.

依家仲諗緊加5加番佢係group! 總之

我們香港僱住真係慘.

大宅

回覆 Toutoujuju 的帖子

你個工人咁串既

大宅

回覆 muffinman23 的帖子

我地仲剛剛續佐約! 我明白佢5鐘意我提, 但5提佢自己又吾醒水.
Stay 係廚房度玩手機....

首頁

尾頁

跳至