夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有. 好彩佢唔喺香港

子爵府

算有掛.......

不過呢排有一件事,令我反思到自己其實鍾意緊啲乜。

暫時結論係,我好清楚自己唔係鍾意緊佢,但係佢對我嚟講意義重大。

但亦說不上最重要。

子爵府

有!

年少的不成熟,為了結婚買私樓或抽居屋而有爭執,再因一些小事而冷戰,但為了面子,大家不低頭,互相不找對方三個月;最後因生日再通電,對方說分手,挽回不了!
距今32年了!

男爵府

wingyaumama 發表於 20-10-25 21:06
有!

年少的不成熟,為了結婚買私樓或抽居屋而有爭執,再因一些小事而冷戰,但為了面子,大家不低頭,互相 ...

好遺憾

大宅

與自己另一半感情不好時,就會想起從前,但沒有好掛住他,只會想起開心的回憶

大宅

回覆 dayedaye 的帖子

唔係鍾意緊佢? 咁即係點?

大宅

mnhk 發表於 20-10-25 22:07
與自己另一半感情不好時,就會想起從前,但沒有好掛住他,只會想起開心的回憶
...

如果有朝一日聯絡番, 就會好掛住囉!
好似我咁, 14年前識佢, 大家都幾鍾意大家, 但冇一齊
斷斷續續幾年都有聯絡

我哋而家有 message 同電話. 或者有一日仔大女大, 大家可以一齊番

子爵府

Lillianlillian 發表於 20-10-25 23:19

係對我嘅價值嘅一種肯定,如果我當日無feel左佢嘅情感。

其實我對佢嘅認識好偏面,所以理智上知道佢未必係我諗咁好。

我承認自己自信一向偏低,泛泛之交唔會睇得出,深入交往就知我係自我價值好低嘅人。盡力去改,但難以完全改到。

子爵府

Lillianlillian 發表於 20-10-25 23:19

我鍾意左佢五年,但四年無見佢。但可能將來仲有機會再見嘅。fb係on the list,不過佢無咩更新的。我地算係斷聯。

早幾個禮拜,喺地鐵,當時同老公一齊,喺車廂。忽然有個行入車廂嘅人,擰轉頭定眼望住我。我覺得係佢嚟,但佢無叫我。

其實我都唔係百分百肯定係佢,只係覺得身形動作同雙眼似,但戴左口罩,同四年無見,佢同我想像中有啲落差。

我發覺自己其實對佢好唔熟悉。

如果肯定係佢,其實我唔介意叫佢講兩句。但不肯定,所以無叫。而且我覺得,如果佢想知係咪我,佢都可以叫我啫。我不想再以佢內向作為佢嘅藉口,其實,我對佢未重要到,可以令佢突破主動聯繫吧。

大宅

Lillianlillian 發表於 20-10-25 23:24
如果有朝一日聯絡番, 就會好掛住囉!
好似我咁, 14年前識佢, 大家都幾鍾意大家, 但冇一齊
斷斷續續幾年都有 ...

即係而家你哋都已有另一半和仔女?

大宅

syc7 發表於 20-10-26 02:20
即係而家你哋都已有另一半和仔女?
係呀, 都知唔應該玩火
亦知道呢啲只係第一下 fall in love 的感覺, 很科學的, 正常反應
可能太多年無試過戀愛的滋味
我都控制唔到

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有,我識佢先過我老公。
可惜緣份弄人,我喜歡他時他對我沒有興趣,到我同老公拍緊拖,我先feel 到佢對我有意思,可惜太遲了。
其實我知呢個人性格自我、吊兒郎當,做男友還可以,做老公我應該會好痛苦,所以我選擇把呢種喜歡感覺默默埋藏心底。

別墅

回覆 Lillianlillian 的帖子

我會間中掛住初戀情人, 會想知道佢而家點?又會諗如果當初無分手嫁比佢會點

子爵府

Lillianlillian 發表於 20-10-26 06:18
係呀, 都知唔應該玩火
亦知道呢啲只係第一下 fall in love 的感覺, 很科學的, 正常反應
可能太多年無試過戀 ...

你識佢定老公先?如果係佢先,點解仲要同老公結婚?

人內心一定有秘密,沒有錯⋯⋯宜家你同老公關係好嗎?會否因呢個人對你老公特別挑剔?

男爵府

cheechi 發表於 20-10-26 08:52
有,我識佢先過我老公。
可惜緣份弄人,我喜歡他時他對我沒有興趣,到我同老公拍緊拖,我先feel 到佢對我有 ...

呢啲就係timing勒

大宅

Rilakkuma312 發表於 20-10-26 09:04
你識佢定老公先?如果係佢先,點解仲要同老公結婚?

人內心一定有秘密,沒有錯⋯⋯宜家你同老公關係好嗎 ...

識佢 的時候, 當年年輕, 果陣有個 ex 喺外國 關係未清

同個 ex 慘烈地分開後識咗老公, timing is key, 同埋老公其實整體非常好, 只係近年都係大家想像到的普遍問題, 關係變成同屋主:(

所以我依家喺度幻想, 無辦法放棄屋企, 要等仔大女大先可以同佢一齊, 咁果陣就可以無牽無掛, 好似謝霆鋒王菲 hahaha

子爵府

Lillianlillian 發表於 20-10-26 09:32
識佢 的時候, 當年年輕, 果陣有個 ex 喺外國 關係未清

同個 ex 慘烈地分開後識咗老公, timing is key, 同 ...

希望你真係幻想,否則對老公太過不公平⋯⋯同啲男人話屋企個個係黃面婆,出去找真愛有咩分別?

就算係外國,可能有機會約見面,盡量避免試探⋯⋯

大宅

Rilakkuma312 發表於 20-10-26 10:03
希望你真係幻想,否則對老公太過不公平⋯⋯同啲男人話屋企個個係黃面婆,出去找真愛有咩分別?

就算係外 ...
所以你意思係, 當初揀定左, 結咗婚, 就要遵守承諾. 當然當初都有熱戀過, 之後歸於平淡, 甚至有好多普遍問題, 都要忍耐?
而中途對任何其他人有感覺, 都只好幻想, 唔應該有任何行動, 對嗎?

可唔可以講多啲點解對老公唔公平?
如果有朝一日仔大女大, 大家唔需要再擺咁多時間係屋企, 如果都唔想一齊生活, 放生大家係唔係一個可行方法?

大宅

有,掛到不得了

子爵府

Lillianlillian 發表於 20-10-26 10:49
所以你意思係, 當初揀定左, 結咗婚, 就要遵守承諾. 當然當初都有熱戀過, 之後歸於平淡, 甚至有好多普遍問題 ...

所有人都有婚姻自由,可以結婚可以離婚⋯⋯但係假如你十幾年後都決定離開你老公,點解唔可以早啲放生佢,等佢都尋找佢嘅真愛,咁樣應該公平啲⋯⋯

聽落好似利用完老公,等小朋友長大,就離開佢,好似不是太公平⋯⋯ 

首頁

尾頁

跳至