自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有冇人隔兩三個星期就發作一次?我每隔兩三個星期就會發作一次,入睡後大約一,兩個鐘,就會突然之間有嘢壓住呼吸唔到,要嗌又嗌唔到,要掙扎先起到身。

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

原來有呢個名詞,我仲以為比鬼紮,耐唔時有咁嘅情況,等我仲叫阿媽幫我拜神

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 20-10-27 07:51
原來有呢個名詞,我仲以為比鬼紮,耐唔時有咁嘅情況,等我仲叫阿媽幫我拜神
...

metoo

禁止訪問

伯爵府

garfield_pooh 發表於 20-10-27 07:51
...

應該同鬼神無關,我由十幾年前開始係咁,搬過幾次屋都有,不過有時密啲有時疏啲,原因好似話個腦未配合身體手腳進入休眠狀態。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我唔夠訓或壓力大既時候,會密集式出現。我都習慣,只要放鬆由佢,結果就係一係郁番,一係直接瞓左。

伯爵府

seaman1982 發表於 20-10-27 08:56
我唔夠訓或壓力大既時候,會密集式出現。我都習慣,只要放鬆由佢,結果就係一係郁番,一係直接瞓左。
...

講開又係喎,有時都係密集式出現,咁你係唔係每一次都掙扎好耐先起到身?

珍珠宮

seaman1982 發表於 20-10-27 08:56
...

個人燥熱都會㗎,我都一樣習慣咗了。

珊瑚宮

heily123 發表於 20-10-27 08:26
應該同鬼神無關,我由十幾年前開始係咁,搬過幾次屋都有,不過有時密啲有時疏啲,原因好似話個腦未配合身 ...

我以前經常有咁既情況, 我都一直同自己講係未瞓醒,身體唔協調。
直到我第一次上完靈修堂後, 呢個狀況再無出現過, 直到到今天
好神奇

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

heily123 發表於 20-10-27 09:01
講開又係喎,有時都係密集式出現,咁你係唔係每一次都掙扎好耐先起到身?
...

唔會掙扎,越掙扎越郁唔到。放鬆就可以。

大宅

我好似都有哩個問題
訓嘅時候Feel到心跳慢到就停咁
想嗌又嗌唔到

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來有呢個名詞

侯爵府

2024年龍年勳章

heily123 發表於 20-10-27 09:01
...

青年時, 有一段時間試過一合埋眼就進入這個狀態,那時不知是什麼恐怖得要死也不敢同人講。

現在一兩年都可能會發作一次
已經知道是怎麼一回事
放鬆自己 慢慢就可以離開個狀態
刻意掙扎都可以離開狀態但不安的感覺更強烈

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我有兩次經驗, 上年食完韓國餐, 可能太多味精, MSG敏感, 心口被壓住呼吸唔到, 3am差D call 白車,
飲完可樂, 食完橙之後解咗毒, 大概2個鐘之後就好番.

最近一次前晚只係心口壓住瞓唔到, 但呼吸暢順, 轉嚟轉去4am先瞓到, 但係手腳2次都無被壓住, 原來有名堂叫睡眠癱瘓症, 長知識了!

伯爵府

kerotan 發表於 20-10-27 10:19
青年時, 有一段時間試過一合埋眼就進入這個狀態,那時不知是什麼恐怖得要死也不敢同人講。

現在一兩年都 ...

係唔係放鬆忍住唔掙扎就會自己醒?我係一定要掙扎先離開到被壓抖唔到氣個感覺

侯爵府

2024年龍年勳章

heily123 發表於 20-10-27 13:06
係唔係放鬆忍住唔掙扎就會自己醒?我係一定要掙扎先離開到被壓抖唔到氣個感覺
...

如果冇夢境係容易啲走出嚟嘅
提醒自己放鬆深呼吸然後慢慢試下眼皮打開,, 打唔開又再繼續慢慢呼吸,再試

有夢境就好難講了,試過俾鬼打想唔掙扎都唔得

侯爵府

heily123 發表於 20-10-27 07:38
有冇人隔兩三個星期就發作一次?我每隔兩三個星期就會發作一次,入睡後大約一,兩個鐘,就會突然之間有嘢壓 ...

我間唔中都會咁。 我留意到壓力大個人特別攰嘅時候,比較頻繁出現呢個情況。
如果出現呢個情況,我會無論幾攰都落床行個圈飲啖水等啲血液循環好返啲先繼續瞓。 如果唔理佢唔郁下就繼續瞓,跟住好快又會瞓瞓下郁唔到。

伯爵府

moma1023 發表於 20-10-27 15:18
我間唔中都會咁。 我留意到壓力大個人特別攰嘅時候,比較頻繁出現呢個情況。
如果出現呢個情況,我會無論 ...

我都係咁呀如果唔落床快又跌返入夢境又係郁唔到

珍珠宮

cbeyond 發表於 20-10-27 09:31
我以前經常有咁既情況, 我都一直同自己講係未瞓醒,身體唔協調。
直到我第一次上完靈修堂後, 呢個狀況再 ...

幾次都係唸經或祈禱
就慢慢恢復過來,講粗口都得

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至