自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我哥己經係中年人 , 佢最近離婚 , 所以多左返黎我家探我媽媽 , 我多左同佢接觸

宜家先發覺佢只能夠講到一 d 簡單既說話 , 亦唔會去思考野 , 我一向都覺得佢自閉因為同佢食飯佢只會o係一邊自己食唔出聲的 , 就算出聲都係講一兩句短句子 , 例如"飽啦 , 咪嘈啦"之類 .

佢放假只會留o係屋企 , 平時好無耐性 , 講野粗聲粗氣 , 一句起兩句止 .

自閉就一定係 , 有自閉係咪通常智力有問題 ?

珍珠宮

shirley784 發表於 20-11-1 10:31
我哥己經係中年人 , 佢最近離婚 , 所以多左返黎我家探我媽媽 , 我多左同佢接觸

宜家先發覺佢只能夠講到一 ...

應該唔係,係同你地無咩說話好講姐
我細佬都係咁,但佢係出面好正常,正常過正常

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

欠缺溝通
智力正常呀
智力中下已很易發現
日常生活已有困難
[img align=right][/img]

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果咁講,即係話好多時下年青人智力都有問題,佢哋通常唔想同你溝通時都係咁。

Minniemouse:-P

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

要睇埋同其他人相處,識個人喺屋企唔出聲,出去見到靚女成隻開籠雀咁。

珍珠宮

回覆樓主:

結得婚仲離埋我諗智力無問題,
可能心情唔好,自己又唔太想講野

珍珠宮

係佢唔想同你講嘢
離婚都心情吾好
邊度咁好耐性?

男爵府

之前係咪咁㗎?定呢排先同佢講番野?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有d自閉人士,IQ 好高。

侯爵府

佢係你阿哥嚟喎, 細個唔係一齊大?
點解而家先懷疑佢智力有問題?

wcpcelia    發表於 20-11-3 11:35
girlbear    發表於 20-11-1 12:49
彤彤花    發表於 20-11-1 12:31

象牙宮

情緒病。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

一向無溝通咩?
而家先發現智力問題

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

如果呀哥智力低下,當年就讀特殊學校
做咩依加先諗呀哥智力問題呢?
呀哥最近離婚、心情低落,唔想講嘢好正常.....

大宅

白閉就智力有問題丶哥哥中年你先發覺佢智力有問題,憑呢兩點,似乎係你智力有問題

子爵府

一,你哥咁樣反應你你就覺得係自閉症?不如你google下自閉症symptoms係乜先。

二,自閉症跟智商係兩回事。google 下都知。

請多關心自閉症患者,多了解自然少偏見,社會更和諧。
I support autism acceptance!

伯爵府

識結婚離婚已經好正常,不如你自己檢討下你係咪人地个妹?

琥珀宮

而家先發現應該唔係

公爵府

2023年兔年勳章

minniemouse 發表於 20-11-1 10:56
如果咁講,即係話好多時下年青人智力都有問題,佢哋通常唔想同你溝通時都係咁。
...

時下年青人唔止智力有問題,基本上係精神有問題,會放火燒地鐵,活生生去燒人。

首頁

尾頁

跳至