心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

每朝要返工日子情緒好差,遲遲唔想出門,最壞情況搭搭吓車想喊,企係地鐵閘口諗請唔請病假好

一到星期一就痛苦,因為有成星期要捱

諗起仲要返多幾十年工,幾十年如是,就覺得好絕望

有冇人同我一樣?

珊瑚宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果返工真係對你既情緒咁大影響,有冇諗過轉換下工作環境?

男爵府

2021勳章

小傑媽媽 發表於 20-11-1 14:36
如果返工真係對你既情緒咁大影響,有冇諗過轉換下工作環境?

密謀緊轉工,但應該轉邊份工都係咁,一諗起返工就唔開胃

珊瑚宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

obligation118 發表於 20-11-1 14:39
密謀緊轉工,但應該轉邊份工都係咁,一諗起返工就唔開胃

又唔一定既,唔好咁灰住,或者新環境會有新氣象,你會做得好開心呢

男爵府

2021勳章

小傑媽媽 發表於 20-11-1 14:41
又唔一定既,唔好咁灰住,或者新環境會有新氣象,你會做得好開心呢
...

多謝你,希望明年年中可以轉到

珊瑚宮

obligation118 發表於 20-11-1 16:13
多謝你,希望明年年中可以轉到

有信心一定得既
祝福你

男爵府

2021勳章

小傑媽媽 發表於 20-11-1 16:19
有信心一定得既
祝福你

多謝你!

水晶宮

2021勳章

轉工可能有轉機... 我曾經聽過朋友講過, 每次出lift準備行入公司, 佢對腳想反方向行.... 我都經歷過類似階段... 之後轉左工... 好好多... 每朝起身無hard feeling, 好樂意返公司...

男爵府

2021勳章

obligation118 發表於 20-11-1 14:29
每朝要返工日子情緒好差,遲遲唔想出門,最壞情況搭搭吓車想喊,企係地鐵閘口諗請唔請病假好

一到星期一就 ...

我好明白你感受,我都經歷過,我以前返工逢星期日到黃昏情緒就開始低落,又要捱成個星期,連放長假期日子仲慘,返工前一日,好痛苦成日想住倒數仲有幾多個小時要返工,返到公司門口好唔想入去,因為當時我做間公司人工,福利幾好,我在這間公司都做左好多年,而且我年紀都唔細,如果我辭職後就算比我搵到份工一定搵唔番呢個人工同福利,新公司又唔一定做得開心,可能仲差,最終我都決定留低,我努力工作,努力儲錢,目標係想提早退休,當時返工返得唔開心時我會安慰自己,諗啲開心事,儲多幾年錢就可以退休,可以做自己鐘意做既事,我喜歡去旅行,每年放大假會去外地旅行,諗下去邊個國家旅行,計劃行程,一唔開心我就諗呢啲開心事,要達成自己目標,我就有動力返工,之後做到我儲夠積蓄無工作都可以生活,我就辭職,我休息左一段長時間,開始覺得有啲悶,搵番工做,我做過三份工,都做得好唔開心,人工,福利,同事仲衰過舊公司好多,諗番好彩當時在舊公司死忍儲夠錢先辭職,我都決定唔再搵工做提早退休,我現在退休生活都開心,做我自己想做的事,不過如果返工返到真係頂唔順就轉工,身體最重要,轉換新環境

男爵府

2021勳章

Giyueng 發表於 20-11-3 10:13
我好明白你感受,我都經歷過,我以前返工逢星期日到黃昏情緒就開始低落,又要捱成個星期,連放長假期日子 ...

係啊!blue Monday 由星期日已經開始,一見到太陽落山,就好失落...一放完星期六日,星期一總要鼓起好大勇氣入公司門口。莫講話放完長假,更加特別抗拒返工,仲好想辭職。

最嚴重時期,返工前一日訓唔著,夜晚訓係床上喊出黎。跟住到起床時間前一個鐘,每隔五分鐘醒一次,好恐怖。

好羨慕你順利做到退休,公司福利好,啲同事嘅工作心情係唔同啲,同事都好啲。返工有目標的確好緊要,可以令人惶恐、日復日、抗拒嘅返工日子中堅持落去,你用旅遊做目標幾好。如果係我,可能會以賺錢為目標,視之為家庭責任,讀咁多年書,最終都係為左做野。

男爵府

2021勳章

Giyueng 發表於 20-11-3 10:13
我好明白你感受,我都經歷過,我以前返工逢星期日到黃昏情緒就開始低落,又要捱成個星期,連放長假期日子 ...

以全職黎講,我真係初出茅廬,覺得哪怕係一個星期都好難捱。諗起仲有4、50年,要重複過住日日抗拒嘅生活,就覺得好絕望。

真係好佩服係社會打滾幾十年嘅人,可以捱到咁耐。返工嘅日子,一年就好似幾年時間咁長。

依家轉左team感覺好啲,轉team 前差唔多日日以淚洗面,返工入廁所喊。真係轉team如轉工。不過依家份工唔會長做,因為未來生涯規劃唔係呢個行業,部署緊轉工。工駁工定「裸辭」,又係好多打算轉工嘅打工仔,會考慮嘅問題。

男爵府

2021勳章

lojo11 發表於 20-11-2 16:19
轉工可能有轉機... 我曾經聽過朋友講過, 每次出lift準備行入公司, 佢對腳想反方向行.... 我都經歷過類似階 ...

我前段時間都係咁,一模一樣,幾乎逼住自己入公司。明明唔想都要逼迫自己,做人真係好可悲。我轉左team, 雖然都係唔想返工,但情況冇之前咁嚴重(直頭覺得自己之前有輕度抑鬱)。

水晶宮

2021勳章

obligation118 發表於 20-11-3 21:55
以全職黎講,我真係初出茅廬,覺得哪怕係一個星期都好難捱。諗起仲有4、50年,要重複過住日日抗拒嘅生活, ...

我都好想轉工, 以家份工人工差, 同事又衰, 我日日都想走人, 希望早日搵到工

男爵府

2021勳章

obligation118 發表於 20-11-1 14:29

一到星期一就 ...

我! 我已經日日講,講到自己都覺得自己煩
但又唔可以即辭職,日日想辦法中

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊