懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,大家互相支持同鼓勵雨

大宅

2月媽媽
大家加油!

複式洋房

回覆 babytata 的帖子

預產期1月,之前24週左右發現子宮頸短,不足1cm。。。你有咩問題都可以傾下

大宅

OCL_bbbbb 發表於 20-11-6 09:55

預產期1月,之前24週左右發現子宮頸短,不足1cm。。。你有咩問題都可以傾下 ...

甘你有冇上托,食藥加臥床休息丫?
我17週上左托,而家日日都訓或挨係床,同食藥,醫生有叫出去覆診都坐下輪椅好d。

大宅

我琴日24w上左托
暫時停工
老公仲講笑話要買架輪椅俾我⋯⋯

大宅

OCL_bbbbb 發表於 20-11-6 09:55

預產期1月,之前24週左右發現子宮頸短,不足1cm。。。你有咩問題都可以傾下 ...

最近覆診有冇長番?

別墅

回覆樓主:

我都係3月,明天先照結構。請問係點發現㗎? 我呢個星期有啲啲出血,如照結構時同醫生講會唔會照埋? 因第一胎無咁嘅情況。thx

大宅

ballyi 發表於 20-11-6 14:36
我琴日24w上左托
暫時停工
老公仲講笑話要買架輪椅俾我⋯⋯

甘你去邊到上托呀?
你宮頸長度大概有幾多丫?

大宅

Kwan0406 發表於 20-11-6 14:43
我都係3月,明天先照結構。請問係點發現㗎? 我呢個星期有啲啲出血,如照結構時同醫生講會唔會照埋? 因第一 ...

我都係明天照結構丫。
我上一次發生左不幸既事,所以有懷疑係宮頸短,今胎12w醫生就開始幫我照陰超度宮頸。

大宅

babytata 發表於 20-11-6 14:45
甘你去邊到上托呀?
你宮頸長度大概有幾多丫?

21w時結構發現2.5 cm
到24 w產檢已得返1.8 cm
搵咗孫醫生上托
因為政府唔肯做

大宅

Kwan0406 發表於 20-11-6 14:43
我都係3月,明天先照結構。請問係點發現㗎? 我呢個星期有啲啲出血,如照結構時同醫生講會唔會照埋? 因第一 ...

我係因為好多分泌物(水狀)
結構時同醫生講,佢就幫我做音超睇吓宮頸,
佢話分泌多其中一個原因可能係宮頸有問題。

大宅

ballyi 發表於 20-11-6 15:13
21w時結構發現2.5 cm
到24 w產檢已得返1.8 cm
搵咗孫醫生上托

我都係搵孫醫生做,上完托成日好驚去便便都令到個托異位,因為本身都成日便秘,醫生話便秘都會令到有壓力,而家目標係希望日日都有便便去

複式洋房

我25週上咗托,喺屋企休息咗4個幾星期,下星期返工了。。。醫生無強迫bed rest,不過初初嗰兩個幾星期我都喺床喺梳化休息,因為上完托都要時間適應(分泌物等),呢個幾星期就開始出返街食飯,不過都係老公車,去商場,盡量行少啲

大宅

OCL_bbbbb 發表於 20-11-7 21:20

我25週上咗托,喺屋企休息咗4個幾星期,下星期返工了。。。醫生無強迫bed rest,不 ...

甘宮頸有冇長番丫?

複式洋房

回覆 ballyi 的帖子

無長到亦無短到,都係1cm左右。。。醫生話見到有長度無開就算,因為個托都阻止唔到穿水見紅,唯有自己留意多啲

複式洋房

無呀,不過我知道有啲媽媽會,係我無,哈
不過捱捱下剛到第30週了,希望一切順利。。。所以宮頸短嘅媽媽唔好太擔心。。。當日入醫院得24週,仲要瞓成個星期先上托,上完托我喊咗出黎。。。

大宅

OCL_bbbbb 發表於 20-11-7 21:25

點解會入院嘅?

複式洋房

回覆 ballyi 的帖子

因為腹痛,初初好輕微,因為我有子宮肌瘤,以為無嘢,點知痛咗三日,仲越來越痛,睇私家佢幫我照就發現子宮頸短,即刻寫信叫我去公立醫院。。。即日就留院了

大宅

OCL_bbbbb 發表於 20-11-7 21:25

我尋日照結構,醫生話有3.5(肚超),聽完好開心,如果真係長番就好喇,希望下星期我去覆診有好消息。

大宅

babytata 發表於 20-11-8 11:33
我尋日照結構,醫生話有3.5(肚超),聽完好開心,如果真係長番就好喇,希望下星期我去覆診有好消息。
...

嘩,恭喜

首頁

尾頁

跳至