心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

久不久就會情緒低落,有種空虛孤獨的感覺。雖然我有份很好的工作,每天有很多時間陪伴小朋友,但我卻有種窒息的感覺,甚至找不到想做的事情,任何事總提不起勁。最近連工作也無心情去做。

我有很多憂慮,有很多事情要解決,也有很多目標要達成,要求自己盡力做到。已經很多年沒真心笑過,以前總逼著自己做機械人般沒感覺才能撐過。我累了,身邊卻找不到能傾訴的對象,感覺無人明白我,或怕讓人擔心。不知道自己還能走多久,只感到前路越來越孤獨。

瑪瑙宮

有病無錢先頭痕

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

複式洋房

我係M前後,都覺得好低落
我會搵人食下飯
或者做下運動

子爵府

marchflower 發表於 20-11-6 11:32
我係M前後,都覺得好低落
我會搵人食下飯
或者做下運動

唔知有冇關,我岩岩M到

子爵府

小傑媽媽 發表於 20-11-6 11:25
冇傾訴對象可以上來呻,我都係咁,呢度好多同路人,屈住仲辛苦

多謝,我平時好樂天,但偶爾會覺得自己做人好辛苦,即使喺別人眼中覺得我成日好彩,但我覺得好多野都係我努力做先有回報,並非別人眼中好似天跌落嚟咁。有時真的累了,但要頂硬上。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

人地點諗係人哋嘅事,唔好放喺心

別墅

這裏有我們陪伴著你,放心地在這裏說出那些煩惱吧

別墅

情緒低落時可以做啲咩令到自己放鬆啲呢,可能去食下野呀會好啲

子爵府

Ruthie 發表於 20-11-11 10:49
情緒低落時可以做啲咩令到自己放鬆啲呢,可能去食下野呀會好啲

其實我好鍾意食,但要減肥後就成日覺得唔暢快

大宅

taptap83 發表於 20-11-6 12:35
多謝,我平時好樂天,但偶爾會覺得自己做人好辛苦,即使喺別人眼中覺得我成日好彩,但我覺得好多野都係我 ...

有時轉天氣會咁,我都係,年年9月10月,個種空虛感無力感又嚟,今晚我都係咁

洋房

其實我都係!無朋友!無傾訴對象!以前有個識左廿幾年既朋友!疫情期間!可以為左做口罩VIP 而係fb unfriend我!一係同人傾親我D問題!人地都會話我冇腦死蠢!但係無實際啓發我解決問題既方向!慢慢現實生活中我好似失去講野既能力!經常唔出聲!結果人際關係一路下跌!結果我發現自己既負能量不斷升!可能咁樣先嚇親人!😔

子爵府

11人生 發表於 20-11-12 21:41
其實我都係!無朋友!無傾訴對象!以前有個識左廿幾年既朋友!疫情期間!可以為左做口罩VIP 而係fb unfrien ...

好耐好耐以前我都沉溺喺負能量當中,因為過去發生過不幸事情,令我變到自閉咁收埋自己。後來醒覺自己唔應該再咁負面,只會令身邊既人一齊負面,甚至會捨我而去,於是逼自己積極開朗,逐步離開負能量。

多年來可能我人比較善忘,終於練成樂觀開朗,但本性難移,久不久又打回原形。可能我本身都好矛盾吧!

Jm,試下做令自己開心的事,對其他事情唔好執著,可能會舒懷一點。

洋房

我都有一刻唸過要積極!唔可以咁負面!但好快D負能量就掩蓋我這種想法!我發覺當我想開開心心做人時!總會有啲麻煩問題找上門!令我又跌反落去!😔就係咁!講得多人地都怕左我!其實我都知道!封閉自己太耐!連溝通都要重新學習!我都很想學習樂觀開朗!😔
而家我有時都會跑下步!希望令自己心情可以放鬆啲!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

taptap83 發表於 20-11-6 12:35
多謝,我平時好樂天,但偶爾會覺得自己做人好辛苦,即使喺別人眼中覺得我成日好彩,但我覺得好多野都係我 ...
我都係,辛苦命,人哋睇我好似好好,但我知道好多野係我努力好辛苦得番嚟,不過我會感恩,因為努力咗都有回報。

子爵府

simpleAA 發表於 20-11-13 21:33
我都係,辛苦命,人哋睇我好似好好,但我知道好多野係我努力好辛苦得番嚟,不過我會感恩,因為努力咗都有回 ...

同感,有時會覺得命苦,不過叫比上不足 比下有餘,都係自己辛苦得返黎。我都會感恩,至少有可以努力爭取的機會。

珍珠宮

taptap83 發表於 20-11-6 12:32
唔知有冇關,我岩岩M到
都會有影響

大宅

taptap83 發表於 20-11-13 21:37
同感,有時會覺得命苦,不過叫比上不足 比下有餘,都係自己辛苦得返黎。我都會感恩,至少有可以努力爭取的 ...

我同你差唔多,耐唔時就會情緒低落,要食嘢發洩一下,生活好艱難,好彩有份工有個竇,希望家人身體健康無病無痛,樓主,努力

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至