自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

想儲錢,但只有能力月供500(有時多嘅話會入埋落去)。
1. 可唔可以隨時拎返小部份出黎?或者攞賺左個啲出黎?
2. 開戶口時,一般要收手續費?會係幾多錢?每次我供500,會每次被扣手續費嗎?
3.證券行信得過嗎?會有任何 新聞成日講個啲被騙情況嗎?

(我有去某間銀行睇過詳情,但無我想問嘅資料)

侯爵府

gigi19810326 發表於 20-11-9 19:18
1. 可唔可以隨時拎返小部份出黎?或者攞賺左個啲出 ...

開股票戶口唔需要手續費,不過要放錢入去。
我冇供過股,但印象中見過最少都要$1000。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 gigi19810326 的帖子

月供有乜好處?不如夠錢就買一手。隨時買賣都得,更加靈活。

侯爵府

gigi19810326 發表於 20-11-9 19:18
1. 可唔可以隨時拎返小部份出黎?或者攞賺左個啲出 ...

至於風險方面,合資格(有牌)嘅中介公司受証監保障,有50萬保障。同普通銀行存款保障一樣。

子爵府

VickiC 發表於 20-11-9 19:26
至於風險方面,合資格(有牌)嘅中介公司受証監保障,有50萬保障。同普通銀行存款保障一樣。
...

樓主打算每月用$500在銀行供股票,仲點可以受政府$50萬存款保障?

大宅

股票好似唔包$50萬存款保障
不過我覺得月供$500不如儲夠買1手仲化算, 好似最近政府i bond回報都仲高d

侯爵府

Duster 發表於 20-11-9 19:30
樓主打算每月用$500在銀行供股票,仲點可以受政府$50萬存款保障?

$50萬保障係cover 萬一倒閉嘅股票公司
樓主第三點問嘅亦都係股票公司唔係銀行
表面上佢應該未決定係銀行定係股票公司供

侯爵府

violett 發表於 20-11-9 20:13
股票好似唔包$50萬存款保障
不過我覺得月供$500不如儲夠買1手仲化算, 好似最近政府i bond回報都仲高d
...

可以參考吓呢個

https://www.hkicc.org.hk/investor/fund_limit_c.htm

血汗錢唔可以好似
樣樣都有根有據先好放錢入去

大宅

VickiC 發表於 20-11-9 20:18
可以參考吓呢個

https://www.hkicc.org.hk/investor/fund_limit_c.htm

血汗錢無得賠姐係點?

就咁睇好似買股票都有得賠?

侯爵府

violett 發表於 20-11-9 21:07
血汗錢無得賠姐係點?

就咁睇好似買股票都有得賠?

係保障股票行執笠/倒閉破產
網站寫得好清楚

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

VickiC 發表於 20-11-9 20:16
$50萬保障係cover 萬一倒閉嘅股票公司
樓主第三點問嘅亦都係股票公司唔係銀行
表面上佢應該未決定係銀行定 ...

我真係未決定用銀行定股票行,因為唔識
同埋見到銀行真係最小要1000 我搵過有間叫X通(唔知可唔可以開名),可以做到500最低,可以倍數加上去,但又擔心會被騙? 同埋唔清楚係#1問嘅問題,都唔知點

伯爵府

回覆 gigi19810326 的帖子

會考慮零存整付嗎?保險D。
https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/零存整付-月供存款-儲蓄-利率

子爵府

回覆樓主:

中銀月供股可以最少500蚊, 但係最低收費係50蚊 或0.25% , 所以只供500蚊 都收你50蚊, 計落咪貴囉

收費或蠶食回報

月供股票的佣金(交易費用)由完全轄免到每月供款金額0.25%或最低HK$50,加上各種相關服務而需收費費用,如股票保管費、代收股息及代收以股代息手續費等,當供款金額低之時,這些收費佔投資額的比例就顯得更高,少不免會蠶食回報。假設每月只供HK$1,000元,佣金最低消費是HK$50,另加每半年HK$100的存倉費/保管費,即一年下來,共供HK$12,000,而收費是HK$600佣金+HK$200保管費=HK$800,是供款額的6.67%。如果所供股票的股價累計升幅或股息率低於6.7%,就沒有賺甚至要蝕了。

子爵府

回覆樓主:

選擇合適的月供收費模式

市面上的月供股票計劃的收費模式主要分「按股收費」及「按計劃收費」。按計劃收費,即一個計劃內同時買數隻股票,不論買入還是沽出,計劃內的股票都是「同生共死」,收費多是收取總供款額的0.25%或最低HK$50元,如每月供款HK$6000,購入3隻股票,只需付HK$50元基本收費。但是若選按股收費的話,則每隻股票分開收HK$50元,同樣月供3隻股票,每月的基本收費就高達HK$150。

所以月供股供$4000-6000 , 3,4隻組合會低d, 同分散風險

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbasco 發表於 20-11-26 13:56
中銀月供股可以最少500蚊, 但係最低收費係50蚊 或0.25% , 所以只供500蚊 都收你50蚊, 計落咪貴囉

收 ...

中銀月供只需要比每月$50或供款額0.35%,存倉費、代收股息手續費豁免

子爵府

2024年龍年勳章

bbasco 發表於 20-11-26 13:56

收 ...

中銀系吾收存倉費,代收股息費,指收手績費,最低$50或0.25%,超過$20000就要收0.25%手續費,同一個計劃可以供幾隻股票,都系收$50,吾同其他銀行只可以一個計劃一隻股票計,同可以隨時吾供,但只可以停供二個月,超過二個月就會中止計劃,中止計劃吾收任何費用,但你放系股票戶口的月供股票就會變回正股計算,即是會收番存倉費半年$150,代收股息費最低$30,同埋中銀可以將碎股當正股放

子爵府

2024年龍年勳章

你每次月供$500,手續費$50,成10%成本,都幾高,同月供股票系長缐投資,可能要擺三、五,七年,甚至更耐,多數系用來退休用,如果你想短時間儲到一舊錢,不建議你月供

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

IloveJJ 發表於 20-11-26 14:45
咁又唔駛等退休,隨時可以賣既,升得多咪賣囉!我都賣過,中銀碎股當正股價賣,好方便。
...

我真系諗住擺到退休用,我都供左十幾年

首頁

尾頁

跳至