自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

未考慮$同入唔入到,只考慮小朋友情況
讀小學溫習太攰,長期唔夠訓,溫極溫唔入腦,繼續俾佢讀上去都根基唔好,補習+親自教佢都冇心學,但英文最差,三年級連一年級英文生字都睇唔明(之前測驗溫過合格但測完唔記得),怕就算入到都一句聽唔明

子爵府

2021勳章

ChaBean 發表於 20-11-12 14:02
讀小學溫習太攰,長期唔夠訓,溫極溫唔入腦,繼續俾佢讀上去都根基唔 ...

小朋友適應力強,入去真係IS既相信好快上手,我指oral方面,但writing 得唔得又另一回事。

男爵府

2021勳章

IS 小學比較包容情度唔同既小朋友,所以就算小朋友唔係最top都唔會太有挫敗感。而且學業冇咁繁忙就會有多d時間放係英文,亦可能對英文產生更大興趣。

但大前提係要入到先,宜家都有較新IS收生不足所以唔一定冇機會。加油!

男爵府

2021勳章

先瞭解IS 強調不是教你英文,佢哋強調是用英語教學,包括中文。
擔心英語程度?咁除咗香港人,學校仲有亞洲各國,非英語糸嘅歐洲人……我見學校會幫這些學生在課堂外上一些英語enrichment class ,
不過我唔知內容。不是補習,是增潤課程。

大宅

2021勳章

回覆樓主:

小朋友真係好易適應!
我補習妹妹係日本人,嚮香港都係讀日本人K,小學搬左去新加坡讀UWCSEA, 1-2年間由唔識英文到而家同我全英文溝通,建立到自信心。
IS係提供左個英語環境。英文reading, listening, oral 都可以好大進步,但writing同串字要慢慢浸,難以突飛猛進!

大宅

2021勳章

kekawai 發表於 20-11-12 15:38
小朋友真係好易適應!
我補習妹妹係日本人,嚮香港都係讀日本人K,小學搬左去新加坡讀UWCSEA, 1-2年間由唔識 ...

我最擔心係本身英文最差,仲掉佢去英文環境,佢應該會好抗拒轉新環境,但我覺得以佢咁冇心機讀書,繼續升上去中學都唔會有理想學校

伯爵府

2021勳章

ChaBean 發表於 20-11-12 16:23
我最擔心係本身英文最差,仲掉佢去英文環境,佢應該會好抗拒轉新環境,但我覺得以佢咁冇心機讀書,繼續升 ...

如果有機會就轉啦,不過早啲同小朋友講你擔心佢會出現嘅問題,佢都已經三年班,有足夠嘅能力理解自己需要付出啲咩努力去適應新環境。 與其擔心,不如你試吓weekend俾佢睇多啲英文卡通片,睇英文書,聽英文歌。 做咗呢啲嘢先,就算唔轉過去讀國際學校,都一定對佢嘅英文能力有幫助。

大宅

2021勳章

ChaBean 發表於 20-11-12 14:02
讀小學溫習太攰,長期唔夠訓,溫極溫唔入腦,繼續俾佢讀上去都根基唔 ...

佢自己想唔想轉?

子爵府

2021勳章

我最擔心係本身英文最差,仲掉佢去英文環境,佢應該會好抗拒轉新環境,但我覺得以佢咁冇心機讀書,繼續升 ...

英文對呢個年齡的細路係好易學。從未聽過小學生移民英語國家後英文到影響學業,反而好多跟父母回流香港的用大半生都仲係中文文盲

大宅

2021勳章

回覆樓主:

reminder一般IS係5歲入學讀year 1. 我小朋友剛7歲是讀year3。本地三年班可能是讀year 4了。

珍珠宮

2021勳章

你試下買補充練習 comprehension嗰類,每日俾佢讀一至兩篇,我小朋友小二英文好差,差到我都好擔心,我俾佢做咗2星期都有明顯進步,慢慢來吧。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

揀有ESL安排嘅學校。我女讀KIS,好多小朋友都喺ESL班,因為多韓國小朋友

大宅

2021勳章

creambb 發表於 20-11-12 16:51
你試下買補充練習 comprehension嗰類,每日俾佢讀一至兩篇,我小朋友小二英文好差,差到我都好擔心,我俾 ...

平日功課多,未必抽到時間每日做,星期六日老公就話:放假仲要溫書?大人返工都有假放啦!每次意見不合都嘈好耐

禁止訪問

2021勳章

伯爵府

2021勳章

其實國際學校班細老師可以更針對性去幫助。而且有語言環境,小朋友講多啲自然好快pickup。

大宅

2021勳章

ChaBean 發表於 20-11-12 17:23
平日功課多,未必抽到時間每日做,星期六日老公就話:放假仲要溫書?大人返工都有假放啦!每次意見不合都 ...

IS課堂外學習係重要喎
你老公是這樣,配合到嗎?

大宅

2021勳章

多間IS提供ESL/EAL課程幫小朋友提高英文,浸一兩年後聽同講一定冇問題,讀寫就未必,要看個人。

珍珠宮

2021勳章

ChaBean 發表於 20-11-12 17:23
平日功課多,未必抽到時間每日做,星期六日老公就話:放假仲要溫書?大人返工都有假放啦!每次意見不合都 ...

明嘅,或者隔日睇,睇一篇大約15分鐘,我都係一路氹一路獎勵下先肯讀

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

跟唔上,朋友個仔轉IS ,小五生口語ok,但讀寫只有本地學校小二、小三英文程度,完全追唔上,讀左一年踢左出黎,當初唔知點解收佢

珍珠宮

2021勳章

其實之前已有一IS校長講過’We learn in English, not learn English’, 現在一般較好的IS已很難入,何況要pass它們的interview,英文要求較本地差很遠。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊