自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://hk.appledaily.com/local/20141010/BWPOBFYTA75FCWGXL5MFI3TXTU/&ved=2ahUKEwi5_OWLl4HtAhXSA4gKHcdiBrsQFjAFegQIDxAB&usg=AOvVaw2u0ToupjPghA2Kc0IDhzpt&cshid=1605327857961

【蘋話當年】1956年雙十暴動釀59死| 即時| 要聞| 20141010 - 蘋果日報

某啲人只會聚焦67暴動,因為係由左派引發。
原來早在1956年,有場更慘烈嘅暴動,為何被忽略不提?當年英國政府又如何對付暴徒?

珍珠宮

原來又係親台灣嘅人搞暴亂,當年英政府可以出英軍,但係而家吾可以出解放軍

珍珠宮

某啲人相當奴性
比外人蝦下佢地爭住做人隻狗

水晶宮

回覆樓主:

完全唔知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ricecooking 發表於 20-11-14 13:01
完全唔知

X2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

台灣人最喜愛用暴力去解決問題,暴力文化議員都係由佢地而起,所以中央更加應該考慮武力收台,台灣人係唔接受以其他方式收台。

珍珠宮

414928 發表於 20-11-14 13:26
台灣人最喜愛用暴力去解決問題,暴力文化議員都係由佢地而起,所以中央更加應該考慮武力收台,台灣人係唔接 ...
凉瓜結。。暴力解決問題

水晶宮

ricecooking 發表於 20-11-14 13:01
完全唔知

我比妳早一日知

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

毒果報登嘅,YC曱甴應該睇清楚!暴動係會出軍隊去處理!香港應該出解放軍幫手!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

sandra28 發表於 20-11-14 14:09
毒果報登嘅,YC曱甴應該睇清楚!暴動係會出軍隊去處理!香港應該出解放軍幫手!
...

難得响毒果揾到與事實貼近嘅報導,要廣傳

琥珀宮

究竟我是誰 發表於 20-11-14 12:32
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://hk.appledaily.com/local/20141010/BWPOBF ...

呢單我都唔知,冇聽長輩講過,佢地1956年已在香港,可能未有電視,所以唔清楚。

英國係暴亂後,加大力度禁制香港人嘅政治自由囉,私隱?! 臨走就將所有磚牆拆走,將港城開放,呢啲暴亂,係英國佬預視到嘅。

水晶宮

鴨鴨比 發表於 20-11-14 12:51
某啲人相當奴性

所以咪一世比人睇唔起囉!

琥珀宮

sandra28 發表於 20-11-14 14:09
...

對,世界暴動一定出軍隊,香港英軍當年都有打暴動,包括1967年暴動,所以香港呢兩年暴動,只有警隊獨撐,對佢地唔公平,無論中央與特區政府,都虧欠咗警隊。

侯爵府

畀面勳章

鴨鴨比 發表於 20-11-14 12:51
某啲人相當奴性

天生奴隸

水晶宮

SandyKL 發表於 20-11-14 14:25
呢單我都唔知,冇聽長輩講過,佢地1956年已在香港,可能未有電視,所以唔清楚。

英國係暴亂後,加大力度 ...

1967年暴動就無限loop,港台久唔久就會有回顧

鏗鏘集 流金歲月系列 - 2013年
視點31 - 2017年

港台真係好有心

珊瑚宮

2024年龍年勳章

又真係未聽過喎

男爵府

琥珀宮

究竟我是誰 發表於 20-11-14 14:45
1967年暴動就無限loop,港台久唔久就會有回顧

鏗鏘集 流金歲月系列 - 2013年

有個黃到令嘅梁台長,下屬一定齊心合力做嘢。傷港電台。

子爵府

SandyKL 發表於 20-11-14 14:25

英國係暴亂後,加大力度 ...

我都未聽個這事,你講得啱,未有電視,1956年有收音機已經好利害。報紙都未必有人會買。

水晶宮

AACheungCheung 發表於 20-11-14 13:20
X2

X3

首頁

尾頁

跳至