懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

十一號開完刀之後Bb 一直訓係箱未試過埋身餵,到尋日出院先第一次埋身,Bb 嫌出奶出得慢唔肯啜,中間都有用泵泵,但每次都係得10-20ml,完全追唔上Bb 而家食量,但因為開完刀又未飲得魚湯,加上第一胎埋身餵嘅時候又手忙腳亂,我緊張之餘搞到Bb 都緊張埋,求教路

男爵府

1201Lemon 發表於 20-11-18 13:05
十一號開完刀之後Bb 一直訓係箱未試過埋身餵,到尋日出院先第一次埋身,Bb 嫌出奶出得慢唔肯啜,中間都有用 ...

望住泵出嚟個量係無意思,BB吸啜力係贏個泵好多無得比較的...
我個仔都係成日都啜幾分鐘就走佬,不過我當初係抱住無奶都要俾佢啜下的心情埋身,當係享受親子時間,真係啜好耐都唔飽係度喊先補奶粉,咁樣自己心情好都會多啲奶,加上密密啜 好快就發現個胸識得谷奶

魚湯其實唔係必須,你飲多啲水食多啲飯同肉(蛋白質)都可以,或者試下鬼佬上奶茶包

大宅

炒米茶對我好work 同埋食多D飯 努力泵

伯爵府

多飲水多睡眠。就自動多奶。
即使未有上奶或少奶。
都要得閒比bb埋身。也是催奶源頭。

大宅

uckukuku 發表於 20-11-18 14:15
望住泵出嚟個量係無意思,BB吸啜力係贏個泵好多無得比較的...
我個仔都係成日都啜幾分鐘就走佬,不過我當 ...

多謝啊,等我試吓先,想問鬼佬上奶茶包係咩嚟架?第一次聽,好似好特別咁

大宅

M.A.C 發表於 20-11-18 19:37
多飲水多睡眠。就自動多奶。
即使未有上奶或少奶。
都要得閒比bb埋身。也是催奶源頭。 ...

其實我都想休息多啲訓多啲,但如果我訓咗就得返奶奶一個睇住Bb,我係完全唔放心,好似而家咁嘅天氣,我哋大人都係著一件衫就已經好夠,甚至會出汗,但我奶奶係Bb 著咗一件和尚袍、一件u 記冬天衫仔加張包被,都仲要幫Bb 冚多張被都覺得唔夠,Bb 喊就話佢肚餓,但原來只係條片噏住唔舒服,所以我真係放心唔落

大宅

SugarBoo 發表於 20-11-18 17:53
炒米茶對我好work 同埋食多D飯 努力泵

多謝啊,炒米茶我都有飲啊,而家飲緊陳皮+炒米,請問仲有無邊款係對上奶有幫助架?

複式洋房

uckukuku 發表於 20-11-18 14:15
我個仔都係成日都啜幾分鐘就走佬,不過我當 ...

同意 唔一定要魚湯。

飲coconut water同食oatmeal都可上奶同增奶

大宅

1201Lemon 發表於 20-11-18 21:54
多謝啊,炒米茶我都有飲啊,而家飲緊陳皮+炒米,請問仲有無邊款係對上奶有幫助架?
...

炒過嘅青仁黑豆,加埋落炒米茶一齊焗。

份量大約係一份炒米+陳皮, 加半份炒過嘅青仁黑豆,一齊焗水。

鬼佬上奶茶都可以一試。間住黎飲。

男爵府

1201Lemon 發表於 20-11-18 21:54
...

我飲炒米茶會燥,中醫教 沙參+肉竹+麥冬有同樣功效,都是溫和、生津,適合產後,可以就咁煲水飲,或者煲湯都得

鬼老上奶茶你搵 mother’s milk
有少少草藥味但可接受

水晶宮

1201Lemon 發表於 20-11-18 13:05
十一號開完刀之後Bb 一直訓係箱未試過埋身餵,到尋日出院先第一次埋身,Bb 嫌出奶出得慢唔肯啜,中間都有用 ...

想上奶冇嘢重要得過密密埋身,食咩飲咩都係其次。睇泵嘅量並唔可靠。你而家一日試幾多次埋身?唔好等BB餓都急餓都喊先餵,佢一有搵食樣(嘴郁郁兩頭擰)就好埋身,咁樣佢會冇咁易忟,你又冇咁手忙腳亂。

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-11-19 12:43
想上奶冇嘢重要得過密密埋身,食咩飲咩都係其次。睇泵嘅量並唔可靠。你而家一日試幾多次埋身?唔好等BB餓 ...

其實平時餵奶都係奶奶爭住餵,所以而家奶奶抱佢果時先會咀郁郁搵奶奶果個,搞到好似奶奶先係佢阿媽咁

大宅

uckukuku 發表於 20-11-19 12:10
我飲炒米茶會燥,中醫教 沙參+肉竹+麥冬有同樣功效,都是溫和、生津,適合產後,可以就咁煲水飲,或者煲湯 ...

多謝呀,等我試吓搵吓先,尋晚忍唔住沖咗涼洗咗頭,心情輕鬆咗奶量都多咗少少,前幾日無得沖涼洗頭個人真係有少少抑鬱

大宅

Anther 發表於 20-11-19 10:58
炒過嘅青仁黑豆,加埋落炒米茶一齊焗。

份量大約係一份炒米+陳皮, 加半份炒過嘅青仁黑豆,一齊焗水。

青仁黑豆同平時見到嘅黑豆一樣嗎?

水晶宮

1201Lemon 發表於 20-11-19 16:24
多謝呀,等我試吓搵吓先,尋晚忍唔住沖咗涼洗咗頭,心情輕鬆咗奶量都多咗少少,前幾日無得沖涼洗頭個人真 ...

一定一定要沖涼洗頭㗎。一來要衛生,二來乾淨清爽先會心情好,心情好先會有奶,否則。。。三來埋身餵之前如果攞花灑暖水沖沖乳房,可以幫助出奶順啲。

水晶宮

1201Lemon 發表於 20-11-19 16:22
其實平時餵奶都係奶奶爭住餵,所以而家奶奶抱佢果時先會咀郁郁搵奶奶果個,搞到好似奶奶先係佢阿媽咁
...

佢爭住餵,BB食完奶樽,仲邊有心機埋身食奶?

如果有心盡力自己餵人奶,唔好意思冇辦法,有啲嘢真係要堅持,自己爭取。否則你飲幾多食幾多嘢都冇用。可唔可以搵先生同奶奶傾下?

男爵府

1201Lemon 發表於 20-11-19 16:22
...

上咗奶都話泵出嚟俾佢餵,未上奶真係... 你傷口ok的話同佢爭過... 要學咗埋身先,如果唔係BB啜慣奶樽 埋身又無咁叻架

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-11-19 16:29
一定一定要沖涼洗頭㗎。一來要衛生,二來乾淨清爽先會心情好,心情好先會有奶,否則。。。三來埋身餵之前 ...

完全同意,咁嘅天氣我真係接受唔到,仲話辛苦一個月,依個月唔聽佢哋講咁坐月第時老咗就多病痛,但問題係而家我再唔沖涼洗頭直接影響到出奶,佢哋反而係賴我開刀唔飲得魚湯所以無奶,仲成日將我同佢個女比較,話佢個女果時次次都泵到成千ml ,又話佢個女點點點,我就點點點,咁搞法無病都比佢搞到變有病,有時睇唔過眼Bb 啲奶樽儲埋咁多,自己洗咗先,點知轉頭佢走嚟話我好濕水洗嘢,佢又唔洗,Bb 又無得用,搞到坐月好似坐監咁

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-11-19 16:32
佢爭住餵,BB食完奶樽,仲邊有心機埋身食奶?

如果有心盡力自己餵人奶,唔好意思冇辦法,有啲 ...

奶奶永遠跟自己果套,覺得自己經驗豐富,咁嘅天氣仲幫Bb 包張勁厚嘅包被,仲話唔夠,點知今日就焗到Bb 成面熱痱

大宅

uckukuku 發表於 20-11-19 17:11
上咗奶都話泵出嚟俾佢餵,未上奶真係... 你傷口ok的話同佢爭過... 要學咗埋身先,如果唔係BB啜慣奶樽 埋身 ...

Bb 已經習慣咗奶樽喇,因為佢出世果時訓咗幾日箱同吊葡萄糖水,第三日開始佢可以飲奶但都係自己用針管去吸啲奶然後姑娘幫我餵比佢,然後佢哋再補奶粉,直到我出院嘅時候佢都仲訓緊,所以學咗但一路都無實踐過點埋身,到Bb 出院嘅時候只係有姑娘嚟講過吓點餵,但Bb 已經習慣咗奶樽嫌埋身出奶慢,唯有試吓係佢咀仔開始郁嘅時候比佢埋身試吓啜

首頁

尾頁

跳至