自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因手指關節痛去睇街診,
醫生安排抽血,睇報告話指數唔正常,懷疑紅斑狼瘡。寫左轉介信比我交去醫院專科

上網search過一d有關資料,依然好迷惘

想問jm, 呢刻我應該做d咩呢?

介口?再揾多個醫生睇?之後會有咩徵狀tim呢?

象牙宮

blue-blue 發表於 20-11-19 23:23
因手指關節痛去睇街診,
醫生安排抽血,睇報告話指數唔正常,懷疑紅斑狼瘡。寫左轉介信比我交去醫院專科

免疫系統病。 看政府醫院專科內科
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

牛年勳章

聽聞吾好曬太陽,吾好熱,出汗

伯爵府

牛年勳章

因手指關節痛去睇街診,

小心D,快D睇醫生。
我知道好多人有紅班狼瘡都冇事,但我同事個女,只有18歲,紅班狼瘡又係手指關節出事,一個手指關節的手術奪走她的性命。
不能輕視這病。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我有類風濕關節炎+紅斑狼瘡混合體,首先你去政府醫院專科排期,因為都要等好耐先有得睇,呢段時間你再揾個私家專科醫生睇住先

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:34

大宅

etam724 發表於 20-11-20 00:17
我有類風濕關節炎+紅斑狼瘡混合體,首先你去政府醫院專科排期,因為都要等好耐先有得睇,呢段時間你再揾個 ...
多謝你分享及建議

請問你响邊間醫院睇緊?排期排左幾耐呀?

你而家情況如何呀?

祝你早日康復!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

blue-blue 發表於 20-11-20 00:28
多謝你分享及建議

請問你响邊間醫院睇緊?排期排左幾耐呀?

我係威院睇咗8年,之前排期都要年幾,所以我睇埋私家醫生,政府醫院主要攞藥同驗血,私家醫生就幫我睇報告,現在還好,沒有變形,仲可以減藥添

大宅

唔好曬太陽, 如果經濟許可睇私家先, 要快用藥, 否則關節會變形

大宅

etam724 發表於 20-11-20 13:55
我係威院睇咗8年,之前排期都要年幾,所以我睇埋私家醫生,政府醫院主要攞藥同驗血,私家醫生就幫我睇報告 ...

恭喜你,總算守得雲開

最初你係點發現狼"架?

我係手指關節痛,去睇醫生,抽血發現

你的西醫咩收費呀?可唔可以pm資料比我呀?

大宅

fungpolly123 發表於 20-11-20 14:07
唔好曬太陽, 如果經濟許可睇私家先, 要快用藥, 否則關節會變形

請問你睇開邊個私家?可以pm我嗎?

大宅

有好多免疫系統的病都有關節發炎,所以唔一定是SLE,要驗多幾種血先知係咩病。

我睇開政府好耐,不過冇睇過私家專科。冇得介紹俾你。

最近識人想排QM風濕科新症要2025先有得睇。

大宅

https://www.hkarf.org/zh-hant/di ... isease-information/

呢到有詳細講

blue-blue    發表於 20-11-22 21:36

侯爵府

因手指關節痛去睇街診,

我係SLE,患者,如果你睇GP 話你驗血報告有問題轉介你睇政府排風濕科,我提議你先排政府專科,但應該短時間內未有得睇,所以去搵個私家風濕專科醫生睇睇先,因為紅斑狼瘡唔係只睇單一驗血報告就確診,還要睇幾個條件乎合先確定是否係紅斑狼瘡。

你有問題可以PM 我。

男爵府

因手指關節痛去睇街診,

唔曬得,要開遮出街,有些食物唔食得!

大宅

speakertopic 發表於 20-11-21 13:05
唔曬得,要開遮出街,有些食物唔食得!
請指教有d咩要介口呢?

男爵府

blue-blue 發表於 20-11-22 21:34
請指教有d咩要介口呢?

補品唔好食,例如,燕窩等等

https://kknews.cc/zh-hk/health/ogo9k6o.amp

https://m.facebook.com/mylupusdiaryhk/

首頁

尾頁

跳至