自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

女兒很喜歡讀韓文,現15歲,我想找韓文班給她,有冇好介紹,我想找一些可以持續進修和可考韓文些嘅課程,因為佢話想考完dse後去韓國升學。

男爵府

我讀過工聯會,有初、中、高、深造班。我見網上話工聯會唔好,不過個時抱住試下先的心態就照報。個人覺得唔錯喔,我同朋友一齊上,佢都覺得幾好。但都唔排除係導師的問題,我個時個老師落堂後你去問佢野呀,交流下佢都好樂意好幫手 有朋友讀過hkuspace話麻麻,佢上咗幾堂就無再返。想有埋考試,就讀大韓啦,不過無聽聞過係點,比唔到資訊你。
不過韓文有不少人都自學成功,係書局買韓文書播碟學,再配合YouTube其實都好好,YouTube有個頻道好出名,教得都唔錯 同埋你讀課程其實都係比個套書你,跟住教,所以真係好中意會主動學習,自學都可以嫁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mrstangdorothy 發表於 20-11-22 16:29
我讀過工聯會,有初、中、高、深造班。我見網上話工聯會唔好,不過個時抱住試下先的心態就照報。個人覺得唔 ...

好多謝你嘅建議,不過我知工聯好似要18歲以上才可以報,佢還未夠,
我想報讀課程原因係始終睇網上自學都可以,但始終唔知發音正唔正確,如果係面授就會有老師提點會好啲。

伯爵府

adaho123456 發表於 20-11-22 16:44
好多謝你嘅建議,不過我知工聯好似要18歲以上才可以報,佢還未夠,
我想報讀課程原因係始終睇網上自學都 ...

我都是在工聯會學緊, 跟過3位都是韓國老師, 我當時係上成人同青少年混班, 12歲就可以上, 如果由零開始, 可以試下初班開始, 頭六堂學拼音, 第八堂已經可以自已拼讀, 一定要選韓國人教, 年青老師教得淺, 年紀大教得深同要求高要做家課, 工聯會班唔好就係連續性, 青少年同學很容易選擇放棄, 由初班升上中班, 只有一個青少年繼續讀, 到高班更加沒有就斷班了.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hui_bb 發表於 20-11-22 16:54
我都是在工聯會學緊, 跟過3位都是韓國老師, 我當時係上成人同青少年混班, 12歲就可以上, 如果由零開始, ...

你現在還在上堂的嗎?因為我上網睇嘅資訊很多都是舊post,所以好想問一些現在報讀緊嘅朋友問下意見。
我剛剛都上工聯會嘅網睇過,16歲先可報,可惜我女下年九月先滿16歲。我住在港島區,所以想找港島區嘅工聯會,見到原來都有好多課程,時間都好適合。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

adaho123456 發表於 20-11-22 16:17
女兒很喜歡讀韓文,現15歲,我想找韓文班給她,有冇好介紹,我想找一些可以持續進修和可考韓文些嘅課程,因 ...

佐敦弘益

伯爵府

adaho123456 發表於 20-11-22 20:05

你現在還在上堂的嗎?因為我上網睇嘅資訊很多都是舊po ...

現在都上緊晚上既成人韓語班, 港島區青少年班你可以睇下, HD19340 12月12日, 星期六開始, 這老師我跟過三個學期, 著重講同讀, HO19340 是星期日, 沒有跟過, 你可以問下中心老師既資料先報.

別墅

adaho123456 發表於 20-11-22 16:17
女兒很喜歡讀韓文,現15歲,我想找韓文班給她,有冇好介紹,我想找一些可以持續進修和可考韓文些嘅課程,因 ...

我而家上網學緊,唔錯。

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:11

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hui_bb 發表於 20-11-22 20:58
現在都上緊晚上既成人韓語班, 港島區青少年班你可以睇下, HD19340 12月12日, 星期六開始, 這老師我跟過三 ...

我有睇到HD19340, 但呀女已經識拼讀音,但係工聯會報進階只收讀過初班嘅人,所以可能要佢重新讀一次初階。

男爵府

adaho123456 發表於 20-11-23 01:09
我有睇到HD19340, 但呀女已經識拼讀音,但係工聯會報進階只收讀過初班嘅人,所以可能要佢重新讀一次初階。 ...
應該唔一定要讀過初班先收,我插過幾次班,職員都冇問過我攞任何讀過嘅証明,都俾我報。平平哋,讀住先都幾好,我跟過幾個都係韓國人,好過讀日文班,都係香港人教。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 hui_bb 的帖子

謝謝你的提議,我今天去工聯會睇過,已經幫呀女報咗班。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

owen2012 發表於 20-11-23 01:41
應該唔一定要讀過初班先收,我插過幾次班,職員都冇問過我攞任何讀過嘅証明,都俾我報。平平哋,讀住先都幾 ...

原來係可以報進階班,唔洗佢讀多12堂初班,太好了。

首頁

尾頁

跳至