6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb10個月,而家bb床係我地大人房,但最近好多時都要放大人床先唔喊, 午覺就肯自行入睡訓bb床,晚覺得姐姐一個手勢好放落床佢唔喊⋯下個月搬,bb自己有房,同大人房打通左既, 我應該繼續比佢同大人床訓嗎?定訓練返佢訓bb床係自己房? 還是安排姐姐同佢同房? 姐姐的確湊得佢好好好有經驗,調節到佢習慣好好,有時我覺得我反而拖累左佢,對bb來說好似跟姐姐同房佢可以練到自行入睡訓自己床而不哭,但我心底裡又唔想佢同姐姐同房, 覺得應該係媽媽責任 ,但如佢同我訓,唔知點解佢特別蝦我定係叫嗲我呢⋯ 經親我手佢唔肯自行入睡係要我抱,或者佢知媽媽心軟掛,所以好似反而害左佢咁~

男爵府

Coollaalaa 發表於 20-11-25 00:44
Bb10個月,而家bb床係我地大人房,但最近好多時都要放大人床先唔喊, 午覺就肯自行入睡訓bb床,晚覺得姐姐 ...

我囡囡14個月搬屋後做睡眠訓練,自己瞓BB 房,自己瞓,不需任何協助。買個baby monitor 睇住佢。最好梗係BB 自己瞓自己房,同姐姐瞓或者要姐姐氹瞓覺,即係間接有把柄喺姐姐上,始終係外人,突然間有一日辭職,你留都留唔住,你BB 點算?所以重要事項千祈唔可以得姐姐一個搞得掂。我囡囡已經瞓得好穩定唔需要baby monitor,你有興趣可環保價轉讓。

別墅

唔應該繼續比佢同大人床訓

大宅

honeybid2 發表於 20-11-25 09:37
我囡囡14個月搬屋後做睡眠訓練,自己瞓BB 房,自己瞓,不需任何協助。買個baby monitor 睇住佢。最好梗係B ...

Baby monitor 係點用同有咩用架?

大宅

tommy19 發表於 20-11-25 10:08
唔應該繼續比佢同大人床訓

但都有人話同媽媽同床訓係好合理既事,我諗各有各支持者啦~ 如果肯訓bb床,當然大家都安心穩陣一點既~不過bb就會一晚醒幾轉訓唔冧,訓媽媽床就可以一覺訓天光

男爵府

Coollaalaa 發表於 20-11-26 22:52
Baby monitor 係點用同有咩用架?

即係baby camera 但有獨立既monitor,方便同大人分房瞓既父母半夜可以隨時睇到/ 聽到BB 動靜,唔需要吓吓開手機,好似BB 喺你隔離咁清楚。

大宅

honeybid2 發表於 20-11-26 23:19
即係baby camera 但有獨立既monitor,方便同大人分房瞓既父母半夜可以隨時睇到/ 聽到BB 動靜,唔需要吓吓 ...

好似幾好用, 我而家用梗小米

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

比佢自己瞓
佢習慣同你地瞓既
大左要戒好困難

首頁

尾頁

跳至