自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好似考驗各國既實力既時候,
好彩我係中國人

水晶宮

mimi987 發表於 20-12-2 11:52
好彩我係中國人

但唔好彩我身處香港

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

好彩我係中國人

同意,慶幸身處香港

瑪瑙宮

一向都覺得自己生於香港好幸福.
初時黑暴, 又話要變回漁村, 又話要變烏克蘭, 真心覺得 ON Q .

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Nancy20090615 發表於 20-12-2 12:21
一向都覺得自己生於香港好幸福.
初時黑暴, 又話要變回漁村, 又話要變烏克蘭, 真心覺得 ON Q .

變烏克蘭真心好笑,可能佢地好恨賣身

瑪瑙宮

vivibabyvivi 發表於 20-12-2 12:26

漁村又無电又無網絡又無手機, 無冷氣無 fb yt, 無淘野無 foodpanda, 生存到? 烚 ON .

我最近做野接觸到廿幾歲 o靚仔, 無正職, 炒散, 講野一舊舊, 精神唔集中, 十下十下, 讀通識讀成咁, 真係.

我細個巴士都係人手賣飛, 睇住香港起飛榮安定, 變成咁, 好心 up .

黑暴亦將反骨仔, 賣國賊, 政府內鬼黃屍, 全部現形比呀爺睇, 逐一收拾, 係好事.

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 20-12-2 12:26

8月23日,烏克蘭前總理季莫申科(Yulia Tymoshenko)確診感染新冠病毒且病情嚴重,24日晚接受呼吸機治療。在中國駐烏使館幫助下,揾中國中醫專家開中藥比佢食,醫返好。佢都識得感恩,康復之後話佢要真誠感謝中國大使館和中醫專家的幫助。

珍珠宮

MM2H 發表於 20-12-2 12:14
同意,慶幸身處香港

係呀,香港雖然抗疫成績不如中國大陸,但係已經好過歐美各國好多倍。比上不足,比下有餘。

譬如呢位瑞士阿伯,假如身處佢家鄉,號稱人間天堂的瑞士,分分鐘中招後被安樂死(本質上如同染疫水貂被人道毀滅一樣,祇不過名稱包裝得好聼一D)。

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 20-12-2 12:32
漁村又無电又無網絡又無手機, 無冷氣無 fb yt, 無淘野無 foodpanda, 生存到? 烚 ON .

我最近做野接觸 ...
佢哋會話係摧淚彈後遺,yeah 通識萬歲

翡翠宮

平平常常 發表於 20-12-2 13:00
係呀,香港雖然抗疫成績不如中國大陸,但係已經好過歐美各國好多倍。比上不足,比下有餘。

譬如呢位瑞士 ...
太多港人都只係道聽途說,夢幻地認為外國月亮一定又圓又靚,好可悲

亦唔係話香港比外國好,始終各方面有長有短,點都無可能一概而論,人人杯荼都唔一樣,但香港點都一定唔係差到佢哋口中所講。正如特首前日提及報料熱線,黑媒即問話係唔係鼓勵互相監視,引發分化,真心攪笑,外國行neighbourhood watch行左幾廿年,咪正係佢哋響往嘅民主囉。有同事舊年退休回英,剛巧疫情下要留家,每日只可以出門一次,佢生面口,經常一出門口就被鄰居們衝出嚟問話,佢都話回想其實係係香港咁多年,太自由了

男爵府

牛年勳章

平平常常 發表於 20-12-2 12:53
8月23日,烏克蘭前總理季莫申科(Yulia Tymoshenko)確診感染新冠病毒且病情嚴重,24日晚接受呼吸機治療。 ...

又會話奶共

複式洋房

打算番上海渡假,還掂香港d生意都叫做穩定

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

最重要係中國珍惜每一條生命,不論咩年紀,盡力救

wcpcelia    發表於 20-12-2 14:39

男爵府

好彩我係中國人

慶幸背後有阿爺