6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

快11個月大了 因為疫情+嚴重濕疹 仔仔長期留在家中渡過 直至濕疹開心好了 就嘗試推佢出街 但失敗了 一坐車就喊 轉背佢出街 (因為佢頭皮濕疹仲係嚴重 佢不肯帶帽 )每次都快去快回 大約一小時 但都冇咩幫助佢怕生保依個問題 有沒有媽媽都有同樣問題??我都唔知點幫到佢

我有一直嘗試放佢車仔推佢 但佢一燥 一怕 就勁抓頭皮和臉 攪到濕疹位置又紅哂損哂 進退兩難

大宅

回覆 @貓咪@ 的帖子

我囡8個幾月,之前都有勁怕生保呢個問題
前一排疫情冇咁嚴重嘅時候,我媽日日下晝帶佢去屋企樓下公園行吓,又帶佢同其他小朋友傾吓計,有時仲會畀佢坐吓搖搖凳,同其他小朋友一齊玩。我周末放假就帶佢去遠啲行吓街

一開始佢好驚架,佢對眼仔入面透露出嘅驚恐不安真係心痛死人。尤其我戴咗口罩之後佢好似認唔到我咁,所以出門前我同表演戴口罩除口罩,等佢易啲接受。
慢慢慢慢咁有好轉,最起碼而家佢好鐘意出門,係出面亦唔點喊,陌生人都氹到佢笑啦。
雖然都仲係一定要抱唔肯坐車,但佢已經好大進步,我會係咁讚佢

小朋友冇乜點出門,唔知出面係咩世界,都係抱住佢會令佢有多啲安全感,同埋我會捉實佢對手
亦留意吓有冇係咩環境下會喊多啲,我個囡就唔鐘意太細嘅空間例如的士

別墅

@貓咪@ 發表於 20-12-7 06:43
快11個月大了 因為疫情+嚴重濕疹 仔仔長期留在家中渡過 直至濕疹開心好了 就嘗試推佢出街 但失敗了 一坐車 ...

我仔6個月前都好怕生寶人,又唔鍾意出街。
但6個月開始我就連續兩星期日日帶佢出街,甘岩放大假,慢慢你會發現佢好唔同,出街對於佢來講真係好開心,又可以帶佢買下佢鍾意的零食,望下人又撩下人。我仔啲堂哥堂姊都成日探佢,成日俾人搶玩具都要群大隊果陣都第三波疫症,但對於BB來講呢段時期都好重要,只可以做足準備出街lo加油

別墅

@貓咪@ 發表於 20-12-7 06:43
快11個月大了 因為疫情+嚴重濕疹 仔仔長期留在家中渡過 直至濕疹開心好了 就嘗試推佢出街 但失敗了 一坐車 ...

要慢慢來,比多啲安全感,我仔一入人多商場就開始喊,唯有抱實佢安慰佢,其實都唔係鐘意坐車仔,一定要人抱。另外濕疹好辛苦,要幫bb護理好,加油

禁止訪問

禁止訪問

別墅

幫推

大宅

回覆樓主:

我女9個月,之前都係一出街就喊,之後做左ftm, 前排疫情無咁嚴重就日日揹佢落去公園,就好左好多!但而家又無得落街,希望疫情快d完,可以再帶佢落街周圍睇下

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至