自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

大灣區深圳、珠海、中山... 都越來越貴,肇慶係遠好多但有高鐵,新區發展規劃好似唔錯。知道肇慶新區住宅供應多所以並非着眼升值賣出賺錢,只是見現在價錢唔貴,想買來渡假或將來退休後唔使經常往來香港可以住得寬躺啲舒適啲。有冇人考慮緊或者已經買了肇慶樓可以分享下?

2020年12月20日更新
上星期決定買了!因冇內地銀行戶口未俾到訂金,現在等緊東亞銀行「兩地一本通」戶口開通,之後就會付首期30%,30日後再付70%餘款。成個星期都未開到戶口,東亞職員話近排多人開戶。

2021年1月13日更新
昨天完成網簽,房款等值港幣在戶口開通後已經匯到內地,也預先在港辦妥結匯和轉帳申請,應該這一兩天內地銀行收到發展商提供的合同後便會做結匯和轉帳整筆房款到發展商戶口。值得一提的是流程與一般正常程序有點不同,因遲遲未開通「兩地一本通」戶口,發展商作了彈性安排,沒有收取訂金和首期,直至戶口開通才一次過結匯付款。下一步就係等年底前收樓了。

2021年2月18日更新

早前和昨天分別有網友問我買的單位是什麼面積、什麼價錢、邊個樓盤等,我在這裏分享一下。

單位在肇慶中海新城壹號,較少代理拍片介紹。一梯兩伙110平方米戶型,向西南,樓價人民幣120幾萬帶精裝。屋苑面朝肇慶新區商務中心,側面為新建中山大學醫院及北大康復醫院 (這點可能很多人不喜歡,但我唔介意,反而覺得將來退休年紀大其實近醫院都有方便之處)。選擇這個屋苑是喜歡位置較靜但又不至遠離主要遊樂設施、車站等,每座每層單位唔多,景觀也算開揚,精裝風格平實,價錢合乎預算。大家覺得如何不妨告訴我 :)

https://youtu.be/sqJG--IvgaY

00:00​ 15秒預覽

01:52​ 樓盤簡介

03:15​ 高清航拍

08:38​ 樓盤簡介

30:04​ 110平方米3房2廳2衛

44:21​ 128平方米3房2廳2衛

51:44​ 143平方米3房2廳3衛

56:51​ 總結

2021年11月21日更新
11月10日代理通知可提早收樓,打算等免隔離通關才去辨理,很期待啊!

較新影片
https://youtu.be/U0-tyEfx9jg (上集)
https://youtu.be/UzM9Gkcey3A (下集) 片尾有講特價單位

參考資料
2020年12月25日更新
肇慶香港城開售,個人覺得公共空間設計幾靚,整個社區建成後規模大配套齊全:https://youtu.be/S6cvlsDmZXY (利申:我買的不是香港城)

2021年1月9日更新
肇慶新區各個樓盤位置:https://youtu.be/lBF3Du18584

2021年1月26日更新
如何用港幣結匯買樓,結匯詳細操作:https://youtu.be/giHg6LYvLww

Astra00    發表於 20-12-22 22:35

侯爵府

20080909 發表於 20-12-10 06:01
大灣區深圳、珠海、中山... 都越來越貴,肇慶係遠好多但有高鐵,新區發展規劃好似唔錯。知道肇慶新區住宅供 ...

我見hse28啲盤好吸引,香討果邊好多高人,當然都有AA搵食。
我本來都想買,又有人同我講自住需要及確定定居位置才考慮買,大陸樓保養差點,爛得快。如果是投資,會升值既,類別選擇又不同,又貴啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都有興趣想知多啲

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 20-12-10 07:56
我朋友買左,話有個香港退休城喎!好平呀!

我睇Youtube,香港城現狀係一幅地、平整緊,應該有排都未起好。

大宅

大灣區深圳、珠海、中山... 都越來越貴,肇慶係遠好多但有高鐵,新區發展規劃好似唔錯。知道肇慶新區住宅供 ...

買啦……

侯爵府

肇慶有d遠,我睇梗中山同佛山,惠州都可以揀二線少少都ok, 因為阿仔上去讀書,學校唔係深圳大城市,下一線地區租屋好平2-3000人仔選擇好多

子爵府

BK Milk勳章

20080909 發表於 20-12-10 08:34
我睇Youtube,香港城現狀係一幅地、平整緊,應該有排都未起好。
睇 youtube見香港城起左7幢喇,有消息話12月底開盤

子爵府

有家人幾年前買左黎投資,而家升值起碼一倍

水晶宮

2024勳章

惠州將會有地鐵直達,來回香港比較方便,但就係配套唔夠完善,又近核電廠

侯爵府

czl115 發表於 20-12-10 08:45
惠州將會有地鐵直達,來回香港比較方便,但就係配套唔夠完善,又近核電廠
...

我都睇梗惠州同中山,惠州有冇介紹?因為我明年要陪太子讀書,好多時間睇樓

水晶宮

唔錯選擇,有高鐵.
不過你預左唔係短期, 係長線,投資
因為呢個地方好近佛山,廣州.

男爵府

ming1020 發表於 20-12-10 08:47
我都睇梗惠州同中山,惠州有冇介紹?因為我明年要陪太子讀書,好多時間睇樓
...

我買咗惠州十里銀灘,果邊起咗好多年,配套都OK, 可以買二手或者新樓,我聽講,核電廠唔係近惠州,主要係來往香港方便,係羅湖口岸坐邨巴1點鐘頭多D就到。

水晶宮

2024勳章

ming1020 發表於 20-12-10 08:47
...

我都係意向中山和惠州,但就未開始睇,因為離退休仲有多年,所以都無咩介紹呢

侯爵府

chai 發表於 20-12-10 08:53
我買咗惠州十里銀灘,果邊起咗好多年,配套都OK, 可以買二手或者新樓,我聽講,核電廠唔係近惠州,主要係 ...

睇過十里銀灘太遠,我係想住低密度果d

侯爵府

czl115 發表於 20-12-10 08:55
我都係意向中山和惠州,但就未開始睇,因為離退休仲有多年,所以都無咩介紹呢
...

我出年上去時間多會睇下d樓……

水晶宮

IloveJJ 發表於 20-12-10 07:56
我朋友買左,話有個香港退休城喎!好平呀!

得個平,乜都冇
附近係工業區
唔係想彈佢,有能力嘅買中山珠海東莞都好過呢度

侯爵府

IloveJJ 發表於 20-12-10 07:58
係怕越來越貴啫!
我睇開珠海,啲新樓開售價越來越貴,驚再唔買就越買越遠,越買越細,好似香港深圳咁。
...

你唔係買咗啦咩?
果日無聊(其實日日都無聊),見到呢個盤睇咗好耐,陽台之外重有入屋花院,夢一樣既家!同老公講佢無反應。。。明架,我地無多餘錢。。。真唔到退休,聽日都想像唔到。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

屋企人買左肇慶,本身睇珠海,因為諗住港珠澳大橋方便,橫琴未來發展應該幾好,係完全無諗過肇慶。

珠海有好多樓盤,講緊3房單位,地點比較好都差唔多2百萬人仔,計返港幣仲貴啲。

後來見到肇慶差唔多可以一開二,而且見到個環境好似好舒服,加上有高鐵,就算屋企人遲下年紀再大啲,都唔洗坐巴士過關,加上見到附近有個大商業,下年開業。

見宜家有岩心水,所以就買左,主要都係渡假住。

首頁
12345...14

尾頁

跳至