時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

https://hd.stheadline.com/news/r ... F%E7%B7%9A%E5%9C%96

子爵府

好在有國安法!

子爵府

回覆樓主:

咁明目張膽,迫使阿爺出國安法來對付佢哋

琥珀宮

capricornbb 發表於 20-12-16 04:23
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1709344/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B0%88%E ...

呢篇2月26日報導。

「他認為若北京拒絕接受「泛黃特首」,則極大機會面對國際制裁、街頭抗爭升溫、政治危機、集體移民撤資等問題,他評估北京平衡利害關係,未必會「反枱」。」

真係夠大口氣,呢個所謂學者,如今應該醒覺,中央並非佢想像中嘅孱弱,怕國際制裁?國安法立後,呢個住係象牙塔嘅人應該明白嘞。

一個可以統治14億人民嘅政府,點可能冇實力?又印證歪C腦袋有幾簡單。

大宅

SandyKL 發表於 20-12-16 19:00
呢篇2月26日報導。

「他認為若北京拒絕接受「泛黃特首」,則極大機會面對國際制裁、街頭抗爭升溫、政治危 ...

本來建制的教授⋯係咪比左個陷阱黃人踩⋯專登攪到國安法出台⋯佢吔又唔攪分化⋯所以中到正一正⋯仲以為自己好醒

水晶宮

ben.caltex 發表於 20-12-17 11:54
本來建制的教授⋯係咪比左個陷阱黃人踩⋯專登攪到國安法出台⋯佢吔又唔攪分化⋯所以中到正一正⋯仲以為自 ...

佢原生家庭已經搞緊分化

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B2%88%E6%97%AD%E6%9A%89

沈的父母分別為香港泛民主派與建制派的支持者[25]。

沈旭暉為家中獨子[24],父親為前香港大學電機電子工程系教授沈俊明[25],外祖父為《大公報》高層,掌管財務[26],母親亦於《大公報》工作,外公家族為民國時期該報總編輯張季鸞的家人[27]。台大教授張忠棟、台商張忠本亦是沈旭暉的舅公[28]。 沈旭輝在香港出生長大,祖籍浙江省寧波。

子爵府

capricornbb 發表於 20-12-17 12:27
佢原生家庭已經搞緊分化

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B2%88%E6%97%AD%E6%9A%89

搞政治真複雜,其實如果香港人唔講政治,只著眼經濟,阿爺跟本唔會立國安法

水晶宮

kamkong 發表於 20-12-17 13:39
搞政治真複雜,其實如果香港人唔講政治,只著眼經濟,阿爺跟本唔會立國安法
...

根本世界就行緊資本主義,而家佢哋反而要「共產」

琥珀宮

ben.caltex 發表於 20-12-17 11:54
本來建制的教授⋯係咪比左個陷阱黃人踩⋯專登攪到國安法出台⋯佢吔又唔攪分化⋯所以中到正一正⋯仲以為自 ...

我覺得佢係黃嘅,聽過佢係YouTube條片講嘢,好似係拍住阿布泰個黃老闆一齊講。無論點都好,我對學者談政治,不嬲都有戒心,咪以為知識份子就必然對政治充份理解,佢地係填鴨,一向只專心知識領域,對時事政治一向唔關心,接受西方教育餵哺,突然間轉向出象牙塔認識社會時事,一行出嚟見到蘋果樹上條蛇,以為係真理,聽話啃蘋果就中招。

大宅

capricornbb 發表於 20-12-17 13:43
根本世界就行緊資本主義,而家佢哋反而要「共產」

我反而覺得佢吔真係逢中必反,無論你行共產定資本主義,民主定獨裁,唔認老尾做大佬佢一樣搵人攪你⋯所以犯民逢中必反,冇講錯,因為金主要你做咩都要做。

capricornbb    發表於 20-12-17 15:43

大宅

SandyKL 發表於 20-12-17 14:17
我覺得佢係黃嘅,聽過佢係YouTube條片講嘢,好似係拍住阿布泰個黃老闆一齊講。無論點都好,我對學者談政治 ...

我覺得佢建議其實好低能同不可行,對歷史及中央官員認識不深,基本上用外國制裁達到目的係不可行,好似在戰場上要求一個正常建康冇痛腳的士兵自殺,否則就開槍打佢⋯咁個士兵只可以先發制人,開槍打你先,佢完全冇諗過。

要求自殺等如要求中國解體,任由外國魚肉。

又或者要比香港獨立否則就攪散香港。對中國人兩條路都死,不如殺在呢隻漢奸先,如果發生在英尾佢地為國家安全一樣會整死你。

琥珀宮

ben.caltex 發表於 20-12-17 15:52
我覺得佢建議其實好低能同不可行,對歷史及中央官員認識不深,基本上用外國制裁達到目的係不可行,好似在 ...

有哂前科,利比亞、伊拉克、阿富汗、敍利亞,但對班歪C係盲點,因為一早中咗蘋果毒,灌輸哂共產黨係害人全家,獨裁統治,呢啲可能係過去嘅事,睇吓台灣,選咗民進黨,俾美國扣住個狗箍,要買爛銅爛鐵、餵瘦肉精豬肉.....等等,如果中國認美國做大佬,衰過隻狗。

97年前移民潮,之後大量回流,就知外國月亮有幾圓。

男爵府

SandyKL 發表於 20-12-16 19:00
呢篇2月26日報導。

「他認為若北京拒絕接受「泛黃特首」,則極大機會面對國際制裁、街頭抗爭升溫、政治危 ...

我見內地呢排好興一個hashtag #信公知變白痴,全因呢班教授呀作家呀等等公共知識份子,其洗人腦崇歐美的言論,已開始被普羅市民識破了。

大宅

SandyKL 發表於 20-12-17 16:56
有哂前科,利比亞、伊拉克、阿富汗、敍利亞,但對班歪C係盲點,因為一早中咗蘋果毒,灌輸哂共產黨係害人全 ...

九七年前後互聯網還未發展成熟,比人呃左去移民情有可原,但現在資訊發達,香港人平均教育水平也高了不少,又眼見中國過去二十多年的統治及發展,用公平標準看,怎樣看政治及公民權利也不比外國差,尤其外國歧視嚴重,為自己及下一代留港不比移民差。

曱甴未深思熟慮貿貿然走去移民就愚不可及,我只希望今次香港政府拿出勇氣解決双重國籍問題,及公平運用資源,可以留有居港權但不應該再有任何福利。

琥珀宮

waterlilymonet 發表於 20-12-17 23:58
我見內地呢排好興一個hashtag #信公知變白痴,全因呢班教授呀作家呀等等公共知識份子,其洗人腦崇歐美的 ...

係,早在佔中前,已知,除毒果外,陳雲係最早嘅知識界文宣,《城邦論》被班獨男奉為聖經,佢地就係迷信「教授」呢個品牌,所以加埋提出佔中果班教授,成件集體催眠事件成了。

或者係BK都睇到有啲港獨男,係將學者擺係一個高尚位置,對混淆視聽嘅學者,因為接觸得少時事政治,所以就墮入學者邪教中,仲以為自己好醒,得到絕世武功,睇唔起我地班婦孺嘅政見,誤信外國政制必然係一服靈藥,中毒甚深。

男爵府

SandyKL 發表於 20-12-18 11:19
係,早在佔中前,已知,除毒果外,陳雲係最早嘅知識界文宣,《城邦論》被班獨男奉為聖經,佢地就係迷信「 ...

是否香港太多宅男之故?搞到思維堅離地。
而婦女一向容易被人詭,黃人比個like佢哋,就失去理智咁支持?

琥珀宮

小玲 發表於 20-12-18 11:31
是否香港太多宅男之故?搞到思維堅離地。
而婦女一向容易被人詭,黃人比個like佢哋,就失去理智咁支持?

宅男多係原因之一,朋輩互為影響,例如身邊朋友喜歡講名牌,如果本身唔抗拒,就會耳濡目染,認同咗呢種物質文化。

我大仔都有一本《城邦論》,提醒佢陳雲港獨理論之可行性與毒,後來本書都唔知去咗邊,我仔係黃嘅,不過佢冇咁癲出去行及做黑暴,應該係受我與家中男人影響,如果我地唔一頭捧喝,12暪徒可能有佢份。

複式洋房

D個教授真是生得樣衰。

水晶宮

lalanick 發表於 20-12-20 15:46
D個教授真是生得樣衰。

以前正常樣架

https://www.google.com/search?q=沈旭暉&oq=沈&aqs=chrome.1.69i57j69i59j0i433j0j0i433.865j0j7&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=SL7RLKzhpTGRQM

而家樣子越嚟越邪惡

公爵府

SandyKL 發表於 20-12-18 11:19
係,早在佔中前,已知,除毒果外,陳雲係最早嘅知識界文宣,《城邦論》被班獨男奉為聖經,佢地就係迷信「 ...

我都睇晒啦本書,幾好睇。不過我哋呢啲點會比人洗到腦

首頁

尾頁

跳至