自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問大家買樓時有冇試過係網上search 唔到心儀單位同層或上下層有兇宅,而agent又話無兇宅,但最後銀行批唔足,原因係附近有兇宅?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

lingluk1306 發表於 20-12-18 11:28
請問大家買樓時有冇試過係網上search 唔到心儀單位同層或上下層有兇宅,而agent又話無兇宅,但最後銀行批唔 ...

每人兇宅定義不同

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪睇咗昨晚十點半劇,有感而發!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實冇凶宅嘅正式定義!只不過係有啲單位出現不自然死亡事件,令到估價不足!但有幾不足就要睇下有幾「兇」

yeung_ma    發表於 20-12-20 09:34

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

lingluk1306 發表於 20-12-18 11:28
請問大家買樓時有冇試過係網上search 唔到心儀單位同層或上下層有兇宅,而agent又話無兇宅,但最後銀行批唔 ...

一定自己check 左先同aa去睇樓,以免瀨嘢

珍珠宮

你上網要打凶宅先search 到咖,唔知解唔解答到你個問題

用戶要求終止服務

牛年勳章

聽講附近有兇宅,即係同層有兇宅。
如果係兇宅,有 d 銀行直頭做唔到按揭。Agent 只係有責任話你知單位係唔係兇宅,至於同層有無,會唔會話你知,就睇遇到咩 agent。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

cy101 發表於 20-12-18 12:17

係呀 因為最近買樓,驚唔小心搵左間附近有兇宅既樓但批唔足

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

一定會睇有無附近新聞.. 同埋會問agent ,好agent會如實同你講。但做功課係買家自己應該做既事
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

大笨鐘 發表於 20-12-18 13:51
聽講附近有兇宅,即係同層有兇宅。
如果係兇宅,有 d 銀行直頭做唔到按揭。Agent 只係有責任話你知單位係唔 ...

我上網睇過我諗住落訂層樓係無兇宅,但好驚最後原來係有兇宅,agent話無,但睇完琴日套劇,我驚銀行唔批 依家十五十六

琥珀宮

呢樣我聽過,影響銀行批按揭,所以買樓果時,唔靠哂agent,自己上網猛咁摷,係成楝大廈去搵,睇吓有冇事故。

侯爵府

lemontea520 發表於 20-12-18 14:24
一定會睇有無附近新聞.. 同埋會問agent ,好agent會如實同你講。但做功課係買家自己應該做既事
...

我有上網search過,無任何新聞,agent都話無。但我怕係單棟樓,所以啲新聞唔大唔報

大宅

買樓前除了問agent,同上凶宅網睇外,仲可以網上估價,如果係事故樓和其同層都未必有即時估價。有時甚至連同一室樓上樓下都未必估到,但我覺得連樓上樓下都未估到價既單位,果個事故單位應該都係非一住宅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cy101 發表於 20-12-18 12:17

用戶要求終止服務

牛年勳章

lingluk1306 發表於 20-12-18 14:25
我上網睇過我諗住落訂層樓係無兇宅,但好驚最後原來係有兇宅,agent話無,但睇完琴日套劇,我驚銀行唔批 ...

套劇我未追到,13樓有 jm 教咗你點搵有無凶宅。要去中國銀行呢 d 銀行網站 check,外資銀行未必睇到。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

TerryPlus 發表於 20-12-18 14:33
買樓前除了問agent,同上凶宅網睇外,仲可以網上估價,如果係事故樓和其同層都未必有即時估價。有時甚至連 ...

請教即係我網上禁到即時估價都唔會係兇宅或同層有兇宅?想問即時做價準確嗎?我見開價同估價差六十萬。但同一座大廈係中原全部做唔到即時估價

珍珠宮

pomanlife 發表於 20-12-18 13:20
一定自己check 左先同aa去睇樓,以免瀨嘢

上網check,但 check 唔到準確資料,例如幾樓咩單位。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大姑娘 發表於 20-12-18 22:13
上網check,但 check 唔到準確資料,例如幾樓咩單位。

以前好似有寫個喎依家冇咩?

子爵府

其實打去銀行估到價已經冇問題啦

男爵府

回覆樓主:

同層及樓上樓下係凶宅都有影響,去銀行做下估樓或預先批核先,不要心急落訂,之前東張西望也有講有人中招,原來樓下單位係凶宅agent話唔係,自己check清楚。

首頁

尾頁

跳至