1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 不喜歡食粥及沒有味道的送菜,喜歡食大人d飯菜,15個月可以嗎?

大宅

可以呀

珍珠宮

我唔會呀,最多都係落d有味食物去增加食物味道,例如加d蝦米蝦皮瑤柱冬菇番茄蒜頭洋蔥呢d會有味d,或者用幾粒鹽咁調味,大人飯始終太多調味劑

男爵府

15個月未完全食到大人飯,飯點都會煮綿啲,即係爛飯仔,有肉有瓜菜點都有味道,到18個月先開始試落丁丁鹽,2歲就食大人飯,但都唔會太鹹同太油

水晶宮

回覆樓主:

一個個人睇法唔同
我親戚行BLW,3 個細路8,9 個月已經拎住隻雞槌仔撕嚟食
但老一輩就係咁話飯硬頂住個胃

男爵府

1歲已經可以食大人米飯

餸就太鹹, 最好避免.
一係就大人都忍耐下, 唔用調味料

別墅

回覆樓主:

我女15個月已經可以食飯,佢既餸再另外煮

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不太重口味便可

水晶宮

蘇飛飛 發表於 20-12-28 22:37
bb 不喜歡食粥及沒有味道的送菜,喜歡食大人d飯菜,15個月可以嗎?

可以。

我啲女呢個歲數就食大人白飯,唔肯再食粥仔飯仔。我發現係質感問題,唔係味道。

餸菜我照畀,少少調味並冇問題。我地本身大人都食得唔濃味。一歲幾開始我地冇分開整嘢食了。

大宅

可以

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我囡1歲多D都係另外煮, 因大人多數食濃味野/外賣, 唔適合BB
如果食開住家飯, 又煮得好清淡, BB都可以食大人飯既

男爵府

我仔12m 開始食大人飯, 我個人覺得金象D米軟熟D, BB都岩食. 金鳳就硬左D...

有時我媽就特別煮開D餸俾佢, 例如蒸豬肉蛋. 因為佢費事佢食太重味. 但我地蒸魚, 炒菜呢D都會俾剪俾佢食一齊食. 而返去99度就大放肆. 因為佢地食野好重味, 同住有2個BB+小朋友, 都唔會專登煮開俾佢地. 所以我仔都要跟佢地食重味. 我會揀D菜同魚俾佢食. 煎炸雞翼我99話俾佢就咁咬 =.= 我唔理, 只俾入面D肉佢

大宅

我估唔係因為無味 可能因為食得悶左 所以唔鍾意
其實小朋友無食過有味野唔會知道要用調味料

我覺得試下多啲款式 唔好白烚同粥 有時比下肉餅 蛋餅咁 本身好多食材都好好味架

別墅

如果係比較清淡既就ok~

大宅

食飯無問題,餸就要小心,太鹹太高鹽分就唔好。

Copy from news

皆因BB器官發展未成熟,處理不了過量的鹽,嚴重可致腦水腫,甚至死亡,長遠亦有高血壓風險。

怎樣才算過量?健康院的指南沒有答案,但我們可參考歐美一些指引。其中英國營養科學諮詢委員會建議,未滿1歲的BB,每日不應攝取多於1克的鹽(約400毫克鈉),1-3歲幼童每日最多可食2克鹽(約800毫克鈉);美國的標準寬鬆點,1-3歲的攝取上限約3.8克鹽(約1500毫克鈉)。兩、三克鹽是甚麼概念?給大家參考,一茶匙鹽約等於5克,2-3克就是半茶匙左右,1歲以下的落幾粒鹽就超標。

複式洋房

絕對無問題, 我仔都係呢d時候食大人d飯, 但菜另外碎上。
但到而家20m都無進步

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

15個月食得軟身嘅飯,但有鹹味嘅餸都係未食得,起碼都18個月先落啲啲啲啲鹽,到兩歲先叫做放心食大人嘢,但有味精、太鹹同太油嘅食物都盡量唔俾佢食。

首頁

尾頁

跳至