自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

時間在不知不覺中流走,去旅遊去完了,然後又計劃下一次旅遊。 煲完日劇煲韓劇,一次又一次的重覆,然後睡覺去。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係, 瞓醒就食, 返工, 放工, 諗吓去邊玩。。。。
咁就又一年

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

raylife 發表於 20-12-29 19:54
時間在不知不覺中流走,去旅遊去完了,然後又計劃下一次旅遊。 煲完日劇煲韓劇,一次又一次的重覆,然後睡 ...

證明你時間好容易過

水晶宮

每日都係起身,呵,食,返工,食,呵,放工,食,沖涼,瞓,起身…

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

有份穩定的工返,有糧出,一家人齊齊整整,好好牙!

ying_mail    發表於 20-12-30 23:53

水晶宮

能夠安安穩穩過生活。已經係人間極品。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你有工做, 有屋住, 有閒錢去旅行,冇病冇痛, 食得好瞓得好, 生命中冇甚麼大風大浪, 應惜福了.

你仲日日開post播“灰”

我知你信佛, 日日都苦海無邊. 但大把人慘過你都冇你咁灰.

生命就是在生死之間的時間, 你想脱離六道輪迴, 就好好利用有限的時間去做福社會.
但你反而只關心自己所謂的“苦”.
作為佛教徒,你看得自己過重了,
終日沉醉在自己的苦海中, 有冇去做善事、做義工、幫下人等.
未到只想普渡衆生、不惜犧牲自己的忘我境界, 就不可脱離苦海.

珍珠宮

時間在不知不覺中流走,去旅遊去完了,然後又計劃下一次旅遊。 煲完日劇煲韓劇,一次又一次的重覆,然後睡 ...

其實咁咪好囉,即係無風無浪,平平安安,平平淡淡簡簡單單係最好
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

唔係咁想點?

男爵府

當中有發生好多趣事嫁喎

伯爵府

回覆樓主:

證明你人生唔係大起大落,你呢啲先叫有福氣

寶石宮

2024年龍年勳章

Phyonafung 發表於 20-12-29 20:05
有份穩定的工返,有糧出,一家人齊齊整整,好好牙!

幸福可以好簡單

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果你覺得你現在的生活係好,我會覺得你懂感恩丶知足
但如果你覺得有問題的話,我會覺得你是無病呻吟

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

平淡是福。
可以去旅行,即係你財政都鬆動;
可以返工,市道唔好,慶幸還有工作;
可以睡覺,沒有失眠;
可以煲劇,有健康的一雙眼;
可以食飯,尚有味覺,亦有安樂茶飯食。

以上,看似平凡,但唔係人人都可以。可能大部分人可以,事實上亦有人唔可以。

水晶宮

咁你想有咩嘢嘅生活吖

侯爵府

人生係咁嫁啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可以吾重覆的
睇你點去選擇

侯爵府

雖然日復日年復年都差唔多咁過,但只要而家過緊嘅日子同本來嘅目標差唔多,咁過日子就唔會冇意義,因為係我哋嘅選擇。

珍珠宮

做人就係咁

伯爵府

平淡是福
證明你生活安穩
無風無浪。

首頁

尾頁

跳至