論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

好開心,菲姐話肯續約,順攤接受我地個offer,喺疫情下都叫放下心頭大石。我識另一個朋友都順利續約。所以其實有心續約既姐姐唔會叫天價,叫天價既姐姐為左幾百蚊跳黎跳去根本請唔過...

tpyjasmine    發表於 20-12-30 16:22

子爵府

honeybid2 發表於 20-12-29 20:37
好開心,菲姐話肯續約,順攤接受我地個offer,喺疫情下都叫放下心頭大石。我識另一個朋友都順利續約。所以 ...

恭喜你。。。。。

子爵府

回覆 honeybid2 的帖子

咁幾好呀.. 我姐姐係雞肋, 都話唔續約.. 我都好彩佢唔肯續約, 越來越衰.. 我等緊佢唔做..

男爵府

2021勳章

AWma 發表於 20-12-30 13:00
回覆 honeybid2 的帖子

咁幾好呀.. 我姐姐係雞肋, 都話唔續約.. 我都好彩佢唔肯續約, 越來越衰.. 我等緊佢 ...

嗰種等「分手」既心情真係好差,每日都倒數咁
係,真係幾好,我姐姐2年黎都話做得幾開心,但我都唔敢信晒,可能佢係刷吓鞋啫,而家話肯續約我先真係信佢原來真係算幾開心

侯爵府

2021勳章

好開心,菲姐話肯續約,順攤接受我地個offer,喺疫情下都叫放下心頭大石。我識另一個朋友都順利續約。所以 ...
恭喜你

別墅

2021勳章

你們新約可有加佢人工? 我姐姐新約話要加1千。

伯爵府

2021勳章

新例後如果斷约要回國吾可以留係香港再揾新工, 咁完約轉新工風險比同舊僱主續約大好多, 可能而家D姐姐多偏向續約

男爵府

2021勳章

Rabbit_cat 發表於 21-1-15 15:36
你們新約可有加佢人工? 我姐姐新約話要加1千。

連bonus 約$5K。

別墅

2021勳章

honeybid2 發表於 21-1-15 21:17
連bonus 約$5K。

唉,我最後無辦法,新請個人又再隔離又要捱貴agent fee,見佢湊我仔湊得好好,都決定同佢續約。加1千都比佢講到好像我個價全港最低咁。

男爵府

2021勳章

Rabbit_cat 發表於 21-1-15 21:33
唉,我最後無辦法,新請個人又再隔離又要捱貴agent fee,見佢湊我仔湊得好好,都決定同佢續約。加1千都比 ...

而家係俾佢地吊住黎賣。但你個case 都唔算好差,疫情又唔會永續,通返關你唔妥佢咪換過人 我位姐姐幾好,完全冇同我討價還價,仲話如果我肯用佢佢邊度都唔會再去。

別墅

2021勳章

honeybid2 發表於 21-1-15 21:45
而家係俾佢地吊住黎賣。但你個case 都唔算好差,疫情又唔會永續,通返關你唔妥佢咪換過人 我位姐姐 ...

為你高興!現在時勢請到好工人真的唔易。

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

如果個姐姐唔差而又肯renew真係好好...再請又要比agent fee又唔知好唔好... 好煩囉..

複式洋房

2021勳章

聽落覺得妳幾慘,竟然怕比姐姐炒,又要俾錢佢,仲要令佢心情愉快?什麼道理

複式洋房

2021勳章

hikitty21 發表於 21-1-17 01:04
聽落覺得妳幾慘,竟然怕比姐姐炒,又要俾錢佢,仲要令佢心情愉快?什麼道理
...

Honeybid, 平時見妳的post, 都好鍾意踏人,搞到個個本來想有D 人support吓,反而被你這種人話,原來你自己最大成就是令工人續約,咁我恭喜你啦

男爵府

2021勳章

hikitty21 發表於 21-1-17 01:04
...

係架,請到個好員工每個老細都怕佢跳槽架啦。令員工返工快快樂樂都係僱主既責任。香港工作既差文化咪你呢啲僱主形做出黎架咯 我就唔會同錢作對既,女皇咁既姿態啲姐姐走完一個又一個agent fee 蝕既係自己。
踐踏人唔係我hobby 你搞錯左,我俾既係解決問題建議,唔係圍爐取暖。睇你想解決問題定有100個人話「哦,係呀,你咁慘」但問題依然存在。你喜歡後者可於標題寫清左「取暖only,反方勿進」

複式洋房

2021勳章

honeybid2 發表於 21-1-17 10:56
係架,請到個好員工每個老細都怕佢跳槽架啦。令員工返工快快樂樂都係僱主既責任。香港工作既差文化咪你呢 ...

其實我也不是常常來Baby Kingdom,昨天看了一篇關於姐姐沖涼半小時的文章,文章的核心是關於姐姐不肯溝通的問題,如果你真的想解決問題,就提供有效溝通的方法,但是你卻踩人說老闆會唔會管我們在屎塔半個小時之類,你就是羞辱別人覺得別人連姐姐沖涼半小時也看不過眼,其實你就是把你自己的「工人至上」怕被工人炒的心態去看別人的問題,所以我看到妳的post 咁多人取暖地恭喜妳,只是給妳一些反方的意見,希望妳能好好manage 到姐姐,不用要老公煮飯去取悅姐姐!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊