自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

幫家人問,第一次出租自住樓。

請問出租樓其實要包咩家電?係咪只需要包煮食爐、熱水爐同冷氣機?定係最好包埋雪櫃、洗衣機?
佢係10年內一手新樓,所以雪櫃、洗衣機、微波爐、抽油煙機等,全是built in。可否唔包這些,定同租客傾買全新這些電器比佢但唔包維修所以如果佢用壞咗業主唔負責?
租客話我家人啲家電有點舊(但全部用得),有啲家電已換過所以只是用了三數年。租客想我家人全部換晒新才租。

伯爵府

2024年龍年勳章

zxzx 發表於 20-12-29 21:41

請問出租樓其實要包咩家電?係咪只需要包煮食爐、熱水爐同冷氣機?定係最好 ...

用得唔會換,壞左先換

Astra00    發表於 20-12-30 08:07

大宅

zxzx 發表於 20-12-29 21:41

請問出租樓其實要包咩家電?係咪只需要包煮食爐、熱水爐同冷氣機?定係最好 ...

電器一定要講明唔包 否則煩死你 今日壞完冷氣 聽日壞雪櫃 後日壞洗衣機

如已build in 講明租客可以唔要 你搬走佢 亦可以比租客用 但壞咗唔會換/維修 冷氣就無計 通常都會包

公爵府

默思 發表於 20-12-29 21:52
電器一定要講明唔包 否則煩死你 今日壞完冷氣 聽日壞雪櫃 後日壞洗衣機

如已build in 講明租客可以唔要 ...

恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

煮食爐、熱水爐、冷氣機、抽油煙機、抽氣扇呢啲就包,其他電器最好唔包,唔係人人鍾意用人地用過嘅雪櫃/洗衣機。如果你租客話舊成機要你換,不如唔好包。

伯爵府

默思 發表於 20-12-29 21:52

如已build in 講明租客可以唔要 ...

Thanks jm.

咁即除咗冷氣,其他built in 嘅電器如你所講,一係租客唔要我搬走,一係比租客用但壞咗唔會維持或換新?
我仲以為因為係built in 所以一定要包,因為例如洗衣機,因built in 有特別size, 所以不能用別的,咁租客好難搬佢部嚟或者唔租時難搬到別處用。

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-29 22:03
煮食爐、熱水爐、冷氣機、抽油煙機、抽氣扇呢啲就包,其他電器最好唔包,唔係人人鍾意用人地用過嘅雪櫃/洗 ...

Thanks jm. 係喎,因為衛生問題,唔係人人都鍾意用人地用過嘅洗衣機同雪櫃,多謝提醒!

大宅

zxzx 發表於 20-12-29 22:05
Thanks jm.

咁即除咗冷氣,其他built in 嘅電器如你所講,一係租客唔要我搬走,一係比租客用但壞咗唔會維 ...

都係 新樓係有呢類麻煩 如果全包電器 一個月要加$800-$1000租 你問吓租客肯唔肯? 如果佢租2年 你都無蝕 但比著我係租客 令願你平租 都唔使要新電器 羊毛出在羊身上 直接同租講 佢會明的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

租得好價就包埋、租金低可以寫明、如果屋內雪櫃、洗衣機壞、租客自行更換~

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-29 22:03
煮食爐、熱水爐、冷氣機、抽油煙機、抽氣扇呢啲就包,其他電器最好唔包,唔係人人鍾意用人地用過嘅雪櫃/洗 ...

Built in 微波爐呢?會否介意衞生問題因別人用過?
話時話,而家仲有人用微波爐?

伯爵府

大力大力 發表於 20-12-29 22:12
做得好價就包埋、租金低可以寫明、如果屋內雪櫃、洗衣機壞、租客自行更換~
...

Thanks 大力。
呢個時勢點會好價?而家市差,係租客市買家市,租客bargain 完租金又bargain 家電個d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

zxzx 發表於 20-12-29 22:13
Built in 微波爐呢?會否介意衞生問題因別人用過?
話時話,而家仲有人用微波爐?
...

微波爐通常都唔會包,如果係 built-in . 你可以問下租客要唔要,但講明壞咗就唔包整,否則唔包。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zxzx 發表於 20-12-29 22:17
Thanks 大力。
呢個時勢點會好價?而家市差,係租客市買家市,租客bargain 完租金又bargain 家電個d。
...

租期完咗、搵人油一油牆身、執一執佢、容易租好多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

默思 發表於 20-12-29 22:10
都係 新樓係有呢類麻煩 如果全包電器 一個月要加$800-$1000租 你問吓租客肯唔肯? 如果佢租2年 你都無蝕 ...

其實租金已經開出比之前平,但冇法因為市差,其他業主也一樣。之不過,租客bargain 完租金又再bargain 家電個d。
你都講得啱,加租換過晒新家電比佢,都係一個方法。不過,以我所知,佢嘅built in 電器好貴, 雪櫃接近兩萬蚊,微波爐都成九千,平時我哋唔built in 嘅雪櫃只係幾千, 微波爐兩三千。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁多嘢介意好難做收租佬。
同樣,咁多嘢介意好難租到正單位。

伯爵府

大力大力 發表於 20-12-29 22:26
租期完咗、搵人油一油牆身、執一執佢、容易租好多~

佢一直自住,而家搬番屋企。因為自住,所以質素保養得幾好, 而且已經花錢搵人執咗才出租。
之不過, 而家啲租客 ... 一味狠狠的砌價同找好多jet so。
就好似酒店業 staycation 咁, 平房五星級仲要全包三餐囉!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

zxzx 發表於 20-12-29 22:27
其實租金已經開出比之前平,但冇法因為市差,其他業主也一樣。之不過,租客bargain 完租金又再bargain 家 ...

如果換家電,自己先損失一筆,除非租金多好多,仲要簽多年死約。

伯爵府

evip 發表於 20-12-29 22:33
如果換家電,自己先損失一筆,除非租金多好多,仲要簽多年死約。

收到, thank you jm.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

除左冷氣,電熱水爐,抽氣扇有提供外,洗衣機,雪櫃都無比

租就租,不租就搵第二個

你提供左電器,壞左又要搵人整/換過

水晶宮

zxzx 發表於 20-12-29 22:17
Thanks 大力。
...

這個租客很煩,通常太多要求,我不會租。

首頁

尾頁

跳至