懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2021勳章

10週Nifty Pro - low risk

20週政府結構 - 無問題出現
24週私家產檢 - 醫生話胎水過多, 深度8.2CM, 少過8CM才正常, BB size 正常, 沒有過大

之後政府飲糖水測試 - 無糖尿

25週私家產檢 - 醫生仍然話胎水過多, AFI 24CM, 少過20CM才正常, BB size 正常, 沒有過大, 醫生都係advise 2/3星期照超聲波

有無媽媽可以分享你地當初都有胎水過多呢個問題, 但BB最後都健康出世? 你地有無早產? BB幾多WEEKS出世?

非常擔心

大宅

jeff1212 發表於 21-1-6 17:19

我32週 胎水去到38cm
35週入左醫院住,本來打算住到37週堡生
最後bb 36k1出世了
而家BB 14個月大了

別墅

2021勳章

回覆 alyssafatpigegg 的帖子

醫生有無話點解胎水過多? 最後BB出世要唔要留院觀察?

大宅

20週照結構話胎水擲界22.6,之後幾週再照又正常,糖水正常,醫生都話無乜原因,胎水時多時少好正常

大宅

jeff1212 發表於 21-1-6 19:21
回覆 alyssafatpigegg 的帖子

醫生有無話點解胎水過多? 最後BB出世要唔要留院觀察? ...

我飲左糖水無糖尿 佢就話有機會BB機能有問題(吾識吞口水)我果陣做左T21係正常
亦都有話無原因
果陣我有問佢點先知bb 係咪有問題 佢話要等出世先知
果陣我都成35週 其實都要等佢出世先知
佢出世得4.9磅 同飲奶差 所以住左一星期special care

別墅

jeff1212 發表於 21-1-6 17:19

我啱啱27w3 產檢發現胎水多 8.38cm
中咗糖尿
我都好擔心

別墅

2021勳章

回覆 Icelychee 的帖子

起碼你知道係因為糖尿引起,BB應該冇事,只要食番清淡控制血糖應該有改善
但我排除左糖尿呢個原因,就擔心是否BB本身有事

別墅

jeff1212 發表於 21-1-7 19:12
回覆 Icelychee 的帖子

起碼你知道係因為糖尿引起,BB應該冇事,只要食番清淡控制血糖應該有改善

你飲糖水之後抽咗幾多次血?
一個鐘抽一支再兩小時抽一支
定係淨係兩小時抽一支?

因為我係前者,而我只係糖水之後一小時嗰支血有問題,空腹同兩小時嗰支血都合格
如果你只係抽兩個鐘嗰支,有可能其實係有糖尿但驗唔到

別墅

2021勳章

Icelychee 發表於 21-1-8 01:11
你飲糖水之後抽咗幾多次血?
一個鐘抽一支再兩小時抽一支
定係淨係兩小時抽一支?

我喺政府驗糖水,空腹及兩小時後,都正常

邊度有一小時後驗一次?私家診所?

大宅

2021勳章

jeff1212 發表於 21-1-8 06:56
我喺政府驗糖水,空腹及兩小時後,都正常

邊度有一小時後驗一次?私家診所?

私家診所係一小時抽一次血

首頁

尾頁

跳至